Sluiten
RadarLimburg

Muziek in Limburg

Terug naar overzicht
Muziek in Limburg
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Muziekscholen die fuseren en kleiner worden, gezelschappen die klagen over vergrijzing, de provincie die er aan te pas moet komen om muziekonderwijs op scholen nieuw leven in te blazen.Is Limburg nog wel dé muziekprovincie? 
Cijfers en harde data liggen niet voor het oprapen en zijn vaak niet makkelijk te vergelijken. Maar dat de Maastrichtse muziekschool de afgelopen dertig jaar het aantal cursisten zag dalen van ruim drieduizend naar ruim elfhonderd, spreekt boekdelen.   
Het beeld is helder: de muziekwereld is dringend aan vernieuwing toe. De redactie van Radar Limburg ging op onderzoek uit en maakt de balans op.

Toekomst

Tegen de stroom in vernieuwen: met blaasmuziek 2.0. Limburg op de kaart houden als muziekprovincie: chillen met hiphop. De basis versterken via stimuleringsprogramma's als Door! Moet lukken.

Feit

Moeilijk om de cijfers achter de trend te vangen, maar muzikale scholing is niet meer voor de hand liggend. Toch is muziek manna voor het vitale brein, stellen de neurowetenschappers, hier en elders in Europa.

Geschiedenis

Iedere gemeente zijn eigen scala aan fanfares.Toonladders tussen de Limburgse genen. Het bracht ons Jan Cober. En Pussycat.

Opinie

Hoe het toch nog goed kwam. De verhalen van Arno Piters, Frans Swinkels, Renato Meli, Huub Claessens, Enrico Delamboye, Jean-Pierre Cnoops, Pieter Jansen en Michael Haimes. Encore!

Sluiten

Renato Meli

Renato Meli
Renato Meli
Auteur
Ruben Weekers
Bron
Interview Renato Meli
Datum
01-11-2017
2
Open item
Reageer op dit item

Limburgse muzikanten zijn goed vertegenwoordigd in gerenommeerde orkesten in binnen – en buitenland. Zowel in de wereld van de blaasmuziek en de symfonische muziek. Radar Limburg vroeg zes muzikanten of Limburg nog steeds dé muziekprovincie is.

Naam: Renato Meli 
Beroep: Musicus, tenortuba. Speelt en dirigeert 
bij de Marinierskapel Rotterdam. Dirigent van Brassband Limburg en de Koninklijke Fanfare St. Caecilia Hulsberg. 
Geboortejaar: 1968
Geboorteplaats: Berg en Terblijt

Hoe bent u met muziek in aanraking gekomen? 

"Eigenlijk vanuit thuis. Mijn twee oudere zussen speelden in de plaatselijke harmonie. Zij speelden beiden klarinet, reden te meer voor mij om dat instrument níet te gaan spelen. Mijn peetoom speelde hoorn en daar voelde ik wel wat voor. Zo begon het.’’

Hoe bent u deze plek terecht gekomen?

"Ik ben als hobbyist begonnen. Als achtjarige speelde ik euphonium (tenor tuba red.) bij de plaatselijke muziekvereniging. Op mijn zeventiende deed ik het toelatingsexamen van het Conservatorium in Maastricht. Ik bleek talent te hebben. In mijn tweede leerjaar solliciteerde ik met succes bij de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Vijf jaar later verkaste ik naar de Marinierskapel Rotterdam waar ik nu nog werkzaam ben. Daarnaast geef ik solo-optredens met mijn tenor-tuba. Hiermee probeer ik dit instrument weer een beetje in de kijker te spelen.’’

Heeft uw Limburgse afkomst een rol gespeeld? 

"We zijn natuurlijk een muzikale provincie, alleen in onze Marinierskapel spelen al zo’n twintig Limburgse mucisi. Het heeft daarom best wel wat invloed gehad dat ik uit Limburg kom, er valt veel te netwerken. Het niveau ligt ook hoog in Limburg.’’

Is Limburg nog de muziekprovincie? 

"Het loopt allemaal terug in aantallen; er zijn steeds minder orkesten; en leerlingen en docenten op muziekscholen. Het is een oud ambacht, je moet uren studeren voordat je muziek kan maken. Dat duurt allemaal te lang voor de jeugd van nu, denk ik. Ik probeer daarom deze muziek onder de aandacht te brengen.’’
 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Renato Meli - Muziek in Limburg - Thema's