Sluiten
RadarLimburg
Plastic
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De Britten, de Belgen en dus ook de Europeanen kondigden voor de zomer maatregelen aan om minder plastic te gebruiken. Geen ballonnen meer, geen wattenstaafjes of wergwerpbestek. En vooral geen plastic soep in de oceanen. Hoe zit het dan met het zichtbare en onzichtbare plastic in de Maas? Hoe organiseren we het ophalen en recyclen van het plastic in deze provincie? De redactie van Radar brengt de problematiek van het plastic in woord, beeld en geluid.   

 

 

 

 

Toekomst

Gaat het ons lukken, zonder plastic? De Radar-redactie nam zichzelf een week de maat. Zie wat we verzamelden en ook hoe we deden het zonder plastic. Slotsom: het kan, maar vraag niet hoe! In ieder geval moet ook de overheid aan de bak. In het scenario Denemarken lees je hoe. Hoogleraar Ad Ragas waarschuwt daarbij: wacht niet op de wetenschap maar handel nu.

Feit

Mijn hemel wat een troep. De lage waterstand in de Maas onthulde hoge afvalhopen, waaronder massa' s plastic. Minstens zoveel rommel ligt er naast onze snelwegen, maar dat slijtrubber ziet niemand. En wat te denken van het nano-plastic, evenmin zichtbaar voor het blote oog, maar een sluipmoordenaar op termijn die we pas net in beeld krijgen. Daarom Limburg: allemaal opletten en minderen. Zie de redactionele bijdrage met een top tien vol goede raad.

Geschiedenis

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar twee generaties terug hadden we nog geen plastic. Omdat het goedje zo gemakkelijk en goedkoop kan worden geproduceerd, is er nu bijna geen product zonder deze kunststof. Luister naar de verhalen van onze geheelonthoudende grootouders. Wil je weten waar de plasic opmars begon, bezoek dan het online plastic museum en bezie de tijdlijn die ons van het 17e eeuwse rubber voert naar de kunststofrevolutie van de afgelopen decennia. 

Opinie

Kijk, we hebben veel last van zwervend en vervuilend plastic, maar stiekem ook veel plezier. De maakindustrie herinnert ons eraan dat we het samen gretig gebruiken, en dat daar ook nog toekomst voor is. Wel uitzoeken hoe we kunnen hergebruiken en recyclen stelt Frank Wassenberg, en vooral hoe we plastic kunnen vervangen door betere alternatieven. Helemaal zonder is wel een uitdaging voor enkelingen. Zie hoe Teun het aanpakt.

Sluiten

Een wereld met minder plastics is haalbaar

Column: Leven zonder plastic
Column: Leven zonder plastic
Auteur
Frank Wassenberg
Bron
Frank Wassenberg
Datum
10-09-2018
3
Open item
Reageer op dit item

Een leven zonder plastic, we kunnen het ons nauwelijks meer voorstellen. Je komt plastic overal tegen: als verpakking, in onze kleding (fleece), schoenen, er worden pennen van gemaakt, wegwerpbekertjes, rietjes, flesjes. Plastic is overal. Helaas ook op straat, als zwerfafval; in bermen langs de weg, de natuur, beken en rivieren en in zeeën en oceanen. Plastic is overal en het richt overal schade aan.

Vele duizenden dieren –vissen, vogels, zoogdieren – sterven elke dag omdat zij plastic hebben aangezien voor iets eetbaars. Maar plastic is onverteerbaar, verlaat het lichaam niet en zorgt uiteindelijk voor de dood van het dier. De plastic soep – plastic dat als zwerfafval ophoopt in zeeën en oceanen, is een wereldwijd erkend probleem. En ook wordt wereldwijd erkend dat dat probleem moet worden opgelost. Maar alleen erkenning is onvoldoende om het tij te keren. Want alle mooie woorden en alle goede voornemens ten spijt komt er voorlopig alleen maar méér plastic in omloop.

Lees meer

En toch: er worden in Nederland al stappen gezet om te voorkomen dat plastic nog langer als afval verdwijnt op de stortplaats, in de verbrandingsoven of in het milieu.

Er wordt plastic ingezameld door gemeenten om het daarna te recyclen. Ook in Limburg wordt er hard gewerkt om plastic ‘afval’ te verwerken tot nieuwe producten. Het bedrijf QCP in Geleen verwerkt plastic verpakkingsmateriaal tot nieuwe grondstoffen. Het eindproduct van QCP – plastic korrels – is het begin van een nieuw leven voor de plastics. Zo snijdt het mes aan twee kanten: plastics worden hergebruikt en eindigen niet als zwerfafval of als plastic soep. En we hoeven minder ‘nieuwe’ plastics te maken uit aardolie.

Tegelijk staat plastic recycling nog in de kinderschoenen. Er worden heel veel verschillende plastics met allerlei kleurtjes en toevoegingen door elkaar gebruikt in verpakkingen. Dat maakt het moeilijk om de kwaliteit van plastic te behouden na recycling.

Er valt dus nog een wereld te winnen. En het is nu de hoogste tijd om echte stappen te zetten. Dat begint wat mij betreft in politiek Den Haag. Plastic recyclen zal een stuk makkelijker gaan als er stevige eisen aan het verpakkingsmateriaal worden gesteld: minder soorten plastic door elkaar gebruiken, minder toevoegingen en vooral zo min mogelijk plastic gebruiken.

Daarnaast moet Den Haag het financieel aantrekkelijker maken om gerecycled plastic te gebruiken. Nu is ‘nieuw’ plastic (uit aardolie) goedkoper om te gebruiken dan gerecycled plastic. Als we dat veranderen, wordt het een stuk aantrekkelijker om plastic in te zamelen en te hergebruiken.

Tenslotte ligt hier een mooie taak voor de consument. Plastic wordt gebruikt om aan de vraag te voldoen, maar ook om een vraag te creëren. In het winkelschap knallen de plastic verpakkingen er uit: de ene is nog opvallender dan de andere. Het helpt echt om zo veel mogelijk producten te kopen die niet in plastic zitten.

Een wereld met minder plastics is haalbaar. En daar profiteert iedereen van – mens, dier, de hele planeet.

Frank Wassenberg
Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren
Woordvoeder op gebied van circulaire economie

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Column: Leven zonder plastic - Plastic - Thema's