Sluiten
RadarLimburg
Plastic
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De Britten, de Belgen en dus ook de Europeanen kondigden voor de zomer maatregelen aan om minder plastic te gebruiken. Geen ballonnen meer, geen wattenstaafjes of wergwerpbestek. En vooral geen plastic soep in de oceanen. Hoe zit het dan met het zichtbare en onzichtbare plastic in de Maas? Hoe organiseren we het ophalen en recyclen van het plastic in deze provincie? De redactie van Radar brengt de problematiek van het plastic in woord, beeld en geluid.   

 

 

 

 

Toekomst

Gaat het ons lukken, zonder plastic? De Radar-redactie nam zichzelf een week de maat. Zie wat we verzamelden en ook hoe we deden het zonder plastic. Slotsom: het kan, maar vraag niet hoe! In ieder geval moet ook de overheid aan de bak. In het scenario Denemarken lees je hoe. Hoogleraar Ad Ragas waarschuwt daarbij: wacht niet op de wetenschap maar handel nu.

Feit

Mijn hemel wat een troep. De lage waterstand in de Maas onthulde hoge afvalhopen, waaronder massa' s plastic. Minstens zoveel rommel ligt er naast onze snelwegen, maar dat slijtrubber ziet niemand. En wat te denken van het nano-plastic, evenmin zichtbaar voor het blote oog, maar een sluipmoordenaar op termijn die we pas net in beeld krijgen. Daarom Limburg: allemaal opletten en minderen. Zie de redactionele bijdrage met een top tien vol goede raad.

Geschiedenis

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar twee generaties terug hadden we nog geen plastic. Omdat het goedje zo gemakkelijk en goedkoop kan worden geproduceerd, is er nu bijna geen product zonder deze kunststof. Luister naar de verhalen van onze geheelonthoudende grootouders. Wil je weten waar de plasic opmars begon, bezoek dan het online plastic museum en bezie de tijdlijn die ons van het 17e eeuwse rubber voert naar de kunststofrevolutie van de afgelopen decennia. 

Opinie

Kijk, we hebben veel last van zwervend en vervuilend plastic, maar stiekem ook veel plezier. De maakindustrie herinnert ons eraan dat we het samen gretig gebruiken, en dat daar ook nog toekomst voor is. Wel uitzoeken hoe we kunnen hergebruiken en recyclen stelt Frank Wassenberg, en vooral hoe we plastic kunnen vervangen door betere alternatieven. Helemaal zonder is wel een uitdaging voor enkelingen. Zie hoe Teun het aanpakt.

Sluiten

'Extreem veel zwerfvuil in Limburg'

'Extreem veel zwerfvuil'
'Extreem veel zwerfvuil'
Auteur
Monique van de Ven
Bron
Rijkswaterstaat Zuid-Limburg, Schone Maas, Van der Lee, natuurfotograaf Bob Luijks
Datum
04-09-2018
3
Open item
Reageer op dit item

In Limburg ligt meer zwerfvuil dan elders in het land. Op oevers, in de rivier en in bermen langs wegen. Veruit het meeste daarvan is plastic. De Maas is op sommige plekken een vuilnisbelt, zo bleek afgelopen zomer bij het droogvallen van de rivierbedding.

‘’In Limburg is het echt extreem’’, zegt Mente Bonestroo, omgevingsmanager van wegonderhoudsbedrijf Van der Lee. In opdracht van Rijkswaterstaat houdt het bedrijf de snelwegen schoon in Limburg, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Twee keer per week legen werknemers alle afvalbakken op parkeerplaatsen langs snelwegen en voortdurend rijdt er iemand rond om te inspecteren. Niettemin is het op veel plekken langs de snelweg in Limburg nog steeds een troep. “Voor Limburg krijgen we zeventig meldingen per maand binnen. Dat is meer dan midden- en noord Nederland bij elkaar terwijl het aantal kilometer weglengte niet groter is’’, zegt Bonestroo. De parkeerplaatsen aan de A73 worden soms als dumpplek gebruikt voor afval. ‘’Dan ligt er een matras of vinden we vijftien volle vuilniszakken naast een afvalbak.’’ Op de plekken waar mensen hun elektrische auto kunnen opladen, is het volgens hem ook vaak een rommel. En langs de hele A73 liggen in de bermen plastic flesjes en verpakkingen van McDonald’s. ‘’In Limburg wordt extreem veel uit ramen gegooid.’’

Raar weggedrag
Waarom dat hier meer gebeurt dan elders, weet Bonestroo niet. Hij moet gissen naar oorzaken. ‘’We zien achterstallig onderhoud aan de wegen in Limburg. Een verloederd beeld draagt niet bij aan schoon gedrag. Maar het weggedrag van mensen in Limburg is ook raar, dat merken we als wij werken aan de weg. Mensen rijden met hoge snelheden voorbij of rakelings langs wegwerkers. Wij hebben de politie gevraagd om op te treden. Als dat niet helpt zullen we bij wegwerkzaamheden de hele weg moet afsluiten. Dan kunnen we meteen het afval in de bermen opruimen.’’ In overleg met Rijkswaterstaat overweegt het bedrijf om vrijwilligers in te zetten zoals ook gebeurt bij het project Schone Maas. Dat kan alleen als de veiligheid van mensen is gewaarborgd: overdag zonder voorbijrazend verkeer. ‘’Liever voorkom je natuurlijk dat mensen rotzooi weggooien. Dat kan misschien door ze te belonen en te straffen: met statiegeld op plastic flesje en een boete voor mensen die rommel uit het raam gooien.’’

Vuilnisbelt Grensmaas
Ook langs de Maas slingert veel afval rond. Rijkswaterstaat heeft gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar 142 ton zwerfvuil (voornamelijk plastic) van de oevers afgevoerd. Daar kwam in één week nog eens 125 kub bij nadat natuurfotograaf Bob Luijks een reportage had gemaakt van de Grensmaas tussen Borgharen en Itteren. Luijks trekt er regelmatig op uit om opnames te maken van de rijke natuur aan de oevers van de Maas. Deze droge zomer schrok hij zich het leplazarus van de hoeveelheid rotzooi die zichtbaar werd door de extreem lage waterstand. De Grensmaas bood de aanblik van een vuilnisbelt. Zover het oog reikte, zag hij troep. Autobanden, een winkelwagen, stukken plastic, blikjes, schoenen, videobanden en veel meer. Alles op een strook van nog geen driehonderd meter.

Op de foto’s van Luijks springen forse objecten in het oog. Wie beter kijkt, ziet dat grote delen van de bodem zijn bezaaid met kleine stukjes troep, voornamelijk plastic. Ze liggen ook onder het zand en daar liggen ze nog steeds want Rijkswaterstaat mag niet schrapen aan oevers. De dienst heeft het afval door vrachtwagens laten afvoeren nadat het was verzameld door vrijwilligers. Bij een volgende droge periode is het waarschijnlijk weer raak. Door de vele kronkels is de Grensmaas een vuilvangend gebied. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de rivierbedding en de aangrenzende vijftien meter van de oever.

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - 'Extreem veel zwerfvuil' - Plastic - Thema's