Sluiten
RadarLimburg
Plastic
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De Britten, de Belgen en dus ook de Europeanen kondigden voor de zomer maatregelen aan om minder plastic te gebruiken. Geen ballonnen meer, geen wattenstaafjes of wergwerpbestek. En vooral geen plastic soep in de oceanen. Hoe zit het dan met het zichtbare en onzichtbare plastic in de Maas? Hoe organiseren we het ophalen en recyclen van het plastic in deze provincie? De redactie van Radar brengt de problematiek van het plastic in woord, beeld en geluid.   

 

 

 

 

Toekomst

Gaat het ons lukken, zonder plastic? De Radar-redactie nam zichzelf een week de maat. Zie wat we verzamelden en ook hoe we deden het zonder plastic. Slotsom: het kan, maar vraag niet hoe! In ieder geval moet ook de overheid aan de bak. In het scenario Denemarken lees je hoe. Hoogleraar Ad Ragas waarschuwt daarbij: wacht niet op de wetenschap maar handel nu.

Feit

Mijn hemel wat een troep. De lage waterstand in de Maas onthulde hoge afvalhopen, waaronder massa' s plastic. Minstens zoveel rommel ligt er naast onze snelwegen, maar dat slijtrubber ziet niemand. En wat te denken van het nano-plastic, evenmin zichtbaar voor het blote oog, maar een sluipmoordenaar op termijn die we pas net in beeld krijgen. Daarom Limburg: allemaal opletten en minderen. Zie de redactionele bijdrage met een top tien vol goede raad.

Geschiedenis

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar twee generaties terug hadden we nog geen plastic. Omdat het goedje zo gemakkelijk en goedkoop kan worden geproduceerd, is er nu bijna geen product zonder deze kunststof. Luister naar de verhalen van onze geheelonthoudende grootouders. Wil je weten waar de plasic opmars begon, bezoek dan het online plastic museum en bezie de tijdlijn die ons van het 17e eeuwse rubber voert naar de kunststofrevolutie van de afgelopen decennia. 

Opinie

Kijk, we hebben veel last van zwervend en vervuilend plastic, maar stiekem ook veel plezier. De maakindustrie herinnert ons eraan dat we het samen gretig gebruiken, en dat daar ook nog toekomst voor is. Wel uitzoeken hoe we kunnen hergebruiken en recyclen stelt Frank Wassenberg, en vooral hoe we plastic kunnen vervangen door betere alternatieven. Helemaal zonder is wel een uitdaging voor enkelingen. Zie hoe Teun het aanpakt.

Sluiten

'Er gaat een verandering in mentaliteit moeten komen'

Industrie aan het woord
Industrie aan het woord
Auteur
Rens Knapen
Bron
Rob Verhagen, Oerlemans Packaging BV
Datum
04-09-2018
10
Open item
Reageer op dit item

Rob Verhagen is directeur duurzaamheid voor Oerlemans Packaging, een bedrijf in het Brabantse Genderen dat plastic verpakkingen en folies produceert. Volgens hem ligt de kern van de problematiek die we momenteel ervaren door de enorme hoeveelheid plastic niet bij de producent, maar is het een globaal probleem dat alleen door een verandering van mentaliteit en gedrag aangepakt kan worden. 

Vaak gaat het om heel simpele, kleine maatregelen die een enorme impact kunnen hebben in het recycleproces. "Neem bijvoorbeeld een plastic traytje waar druiven in verpakt worden. Je krijgt dat traytje aangeleverd in een staat waarin het prima te recyclen is. Hierna gaat het echter naar een fabrikant die de druiven van labels moet voorzien en dan wordt er om de goedkoopste optie gevraagd. Dit zijn vaak papieren stickers die enorm lastig van het plastic af te halen zijn en er vervolgens voor zorgen dat het plastic niet meer goed gerecyceld kan worden."

Volgens Verhagen gaat er een verandering in mentaliteit moeten komen om een einde te maken aan de overlast die we ondergaan door de hoeveelheid plasticafval. Maar het is ook belangrijk dat iedereen op de wereld dit doel voor ogen heeft: "In landen als Griekenland en Spanje heb je zogenaamde landfills, stortplaatsen waar al het afval door bulldozers de zee in geduwd wordt. Dan kunnen wij als consumenten hier nog zo ons best doen om ons afval goed te scheiden, maar het probleem wordt op deze manier uiteindelijk niet opgelost." 

Oerlemans Packaging denkt zelf ook mee aan het oplossen van dit probleem. Het antwoord van het bedrijf op deze problematiek is namelijk een eigen ontworpen label, gemaakt van kunststof. De papieren labels zorgen namelijk voor extra vervuiling tijdens het recyclen. Het kunststof label van Oerlemans Packaging kan gemakkelijk gescheiden worden en vervuilt het recycleproces vervolgens niet.

 

Plastic wordt te zwart-wit gezien

Volgens Verhagen wordt plastic tegenwoordig veel te zwart-wit bekeken en daardoor onterecht gezien als iets dat altijd slecht is. "Kunststof wordt gemaakt uit een gedeelte van de olie dat niet gebruikt wordt voor brandstof, de Nafta, en is over het algemeen goed te recyclen. Het gedeelte dat niet bruikbaar is, is vervolgens weer thermisch te recyclen, waarbij het materiaal verbrand wordt zodat dit alsnog in energie om te zetten is. Wanneer je brandstof in je auto gooit, is deze meteen weg en dat lijken we met z'n allen heel normaal te vinden. Maar zodra er een product van gemaakt wordt dat recyclebaar is en daardoor een lange levensduur heeft, wordt het ineens een probleem."

Lees meer


Het materiaal zou dus volgens hem in een veel positiever daglicht bekeken moeten worden. Waar volgens hem de essentie van het probleem ligt, is de mentaliteit van onze samenleving. "We vinden het allemaal maar zo gewoon. Wanneer je op een festival bent, loop je na verloop van tijd over een zee van plastic bekertjes. Daarbij gooien we de niet-afbreekbare plastic sigarettenfilters met zijn allen nog overal op de grond. Een van de veranderingen die nodig is om het plasticprobleem op te lossen, is een verandering in mentaliteit van de hele maatschappij."

Biobased materiaal en plastic hand-in-hand

Rob ziet een toekomst waarin de plasticfabrikanten een groot gedeelte van de markt in handen hebben, en de biobased materialen vervolgens als aanvulling waar het mogelijk is wel voor zich: "Er zijn een hoop nuttige toepassingen van biobased materialen zoals bijvoorbeeld een hondenpoepzak die biologisch afbreekbaar is. Maar nog belangrijker is dat we met zijn allen het plastic dat er is zo veel mogelijk blijven hergebruiken."

Voordat milieuvriendelijkere varianten van plastic de norm worden, zullen deze varianten aantrekkelijker gemaakt moeten worden worden voor de fabrikanten die plastic inkopen. "Wij kunnen wel duurzamere, beter recyclebare producten aanbieden, maar de klant denkt uiteindelijk met de portemonnee en kiest dan toch voor de goedkopere alternatieven. We kunnen het aanbieden, maar vervolgens koopt niemand het. En we kunnen een klant niet verplichten iets te kopen."

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Industrie aan het woord - Plastic - Thema's