Sluiten
RadarLimburg
Plastic
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De Britten, de Belgen en dus ook de Europeanen kondigden voor de zomer maatregelen aan om minder plastic te gebruiken. Geen ballonnen meer, geen wattenstaafjes of wergwerpbestek. En vooral geen plastic soep in de oceanen. Hoe zit het dan met het zichtbare en onzichtbare plastic in de Maas? Hoe organiseren we het ophalen en recyclen van het plastic in deze provincie? De redactie van Radar brengt de problematiek van het plastic in woord, beeld en geluid.   

 

 

 

 

Toekomst

Gaat het ons lukken, zonder plastic? De Radar-redactie nam zichzelf een week de maat. Zie wat we verzamelden en ook hoe we deden het zonder plastic. Slotsom: het kan, maar vraag niet hoe! In ieder geval moet ook de overheid aan de bak. In het scenario Denemarken lees je hoe. Hoogleraar Ad Ragas waarschuwt daarbij: wacht niet op de wetenschap maar handel nu.

Feit

Mijn hemel wat een troep. De lage waterstand in de Maas onthulde hoge afvalhopen, waaronder massa' s plastic. Minstens zoveel rommel ligt er naast onze snelwegen, maar dat slijtrubber ziet niemand. En wat te denken van het nano-plastic, evenmin zichtbaar voor het blote oog, maar een sluipmoordenaar op termijn die we pas net in beeld krijgen. Daarom Limburg: allemaal opletten en minderen. Zie de redactionele bijdrage met een top tien vol goede raad.

Geschiedenis

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar twee generaties terug hadden we nog geen plastic. Omdat het goedje zo gemakkelijk en goedkoop kan worden geproduceerd, is er nu bijna geen product zonder deze kunststof. Luister naar de verhalen van onze geheelonthoudende grootouders. Wil je weten waar de plasic opmars begon, bezoek dan het online plastic museum en bezie de tijdlijn die ons van het 17e eeuwse rubber voert naar de kunststofrevolutie van de afgelopen decennia. 

Opinie

Kijk, we hebben veel last van zwervend en vervuilend plastic, maar stiekem ook veel plezier. De maakindustrie herinnert ons eraan dat we het samen gretig gebruiken, en dat daar ook nog toekomst voor is. Wel uitzoeken hoe we kunnen hergebruiken en recyclen stelt Frank Wassenberg, en vooral hoe we plastic kunnen vervangen door betere alternatieven. Helemaal zonder is wel een uitdaging voor enkelingen. Zie hoe Teun het aanpakt.

Sluiten

Infographic over de inzameling van afval in Limburg

Infographic
Infographic
Auteur
Rens Knapen
Bron
Rijkswaterstaat
Datum
17-09-2018
10
Open item
Reageer op dit item

Een interactieve kaart over de inzameling van afval per gemeente in Limburg. Op de kaart is te zien hoeveel afval er per gemeente opgehaald wordt, hoeveel van dit afval plastic is en op welke manier de gemeente zijn afval inzamelt. 

                             

(Klik op de afbeelding om de interactieve kaart te openen)

Legenda

Iedere gemeente heeft een eigen kleur op de kaart. Hieraan is te zien of de gemeente meer of minder afval binnen haalt dan het gemiddelde aantal van 527 kilo per gemeente in Nederland.             

Manier van inzameling

Iedere gemeente mag zelf bepalen op welke manier het plasticafval wordt ingezameld. Via de volgende symbolen is op de kaart te zien hoe het afval bij elkaar wordt gehaald.

Brengen

In jouw gemeente kun je jouw plastic verpakkingen inleveren in de dichtstbijzijnde inzamelcontainer voor plastic. 

Halen

In jouw gemeente kun je jouw plastic verpakkingen inzamelen in de PMD-zak of in een speciale container. Deze zak of container wordt bij jou thuis opgehaald.Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Infographic - Plastic - Thema's