Sluiten
RadarLimburg
Plastic
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De Britten, de Belgen en dus ook de Europeanen kondigden voor de zomer maatregelen aan om minder plastic te gebruiken. Geen ballonnen meer, geen wattenstaafjes of wergwerpbestek. En vooral geen plastic soep in de oceanen. Hoe zit het dan met het zichtbare en onzichtbare plastic in de Maas? Hoe organiseren we het ophalen en recyclen van het plastic in deze provincie? De redactie van Radar brengt de problematiek van het plastic in woord, beeld en geluid.   

 

 

 

 

Toekomst

Gaat het ons lukken, zonder plastic? De Radar-redactie nam zichzelf een week de maat. Zie wat we verzamelden en ook hoe we deden het zonder plastic. Slotsom: het kan, maar vraag niet hoe! In ieder geval moet ook de overheid aan de bak. In het scenario Denemarken lees je hoe. Hoogleraar Ad Ragas waarschuwt daarbij: wacht niet op de wetenschap maar handel nu.

Feit

Mijn hemel wat een troep. De lage waterstand in de Maas onthulde hoge afvalhopen, waaronder massa' s plastic. Minstens zoveel rommel ligt er naast onze snelwegen, maar dat slijtrubber ziet niemand. En wat te denken van het nano-plastic, evenmin zichtbaar voor het blote oog, maar een sluipmoordenaar op termijn die we pas net in beeld krijgen. Daarom Limburg: allemaal opletten en minderen. Zie de redactionele bijdrage met een top tien vol goede raad.

Geschiedenis

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar twee generaties terug hadden we nog geen plastic. Omdat het goedje zo gemakkelijk en goedkoop kan worden geproduceerd, is er nu bijna geen product zonder deze kunststof. Luister naar de verhalen van onze geheelonthoudende grootouders. Wil je weten waar de plasic opmars begon, bezoek dan het online plastic museum en bezie de tijdlijn die ons van het 17e eeuwse rubber voert naar de kunststofrevolutie van de afgelopen decennia. 

Opinie

Kijk, we hebben veel last van zwervend en vervuilend plastic, maar stiekem ook veel plezier. De maakindustrie herinnert ons eraan dat we het samen gretig gebruiken, en dat daar ook nog toekomst voor is. Wel uitzoeken hoe we kunnen hergebruiken en recyclen stelt Frank Wassenberg, en vooral hoe we plastic kunnen vervangen door betere alternatieven. Helemaal zonder is wel een uitdaging voor enkelingen. Zie hoe Teun het aanpakt.

Sluiten

Jutten wordt hip

Jutten wordt hip
Jutten wordt hip
Auteur
Monique van de Ven
Bron
Polly Haas, gemeente Peel en Maas
Datum
04-09-2018
5
Open item
Reageer op dit item

Achtienhonderd Limburgers hebben dit voorjaar geholpen om de oevers van de Maas van zwerfvuil te ontdoen. Polly Haas uit Baarlo gaat er drie keer per maand op uit om afval te ruimen. In haar uppie. Vandaag deed ze een bijzondere vondst.

Woensdagochtend 9.00 uur. Polly Haas verontschuldigt zich als ze plastic cupjes serveert bij de koffie. Ze zijn voor de gasten, want zelf gebruikt ze geen koffiemelk en in plastic blijft de melk lekker lang goed. Ze is niet streng in de leer. Niet zoals haar Duitse vriendin, die melk haalt op de boerderij en tegelijkertijd checkt wat de leefomstandigheden van de koeien zijn. In huize Haas regeert het gezonde verstand. ,,Toen ik naar m’n werk in Venlo fietste ergerde ik me dood aan alle zooi die ik in bermen en op oevers zag. Als ik met pensioen ben, zei ik, dan ga ik het opruimen. Dan word ik de gekkie van de buurt!’’

Druppel
Meer dan vijftig jaar heeft ze gewerkt, waarvan 25 jaar in de zorg. De laatste jaren was ze docent verpleegkunde in onder andere Venlo. Daar stoorde ze zich aan de achteloosheid waarmee haar studenten afval op school lieten slingeren. Hoe vaak heeft ze er niet iets van gezegd? Er veranderde weinig. Nu spreekt ze mensen niet meer aan op hun gedrag. Ze ruimt op en hoopt en denkt dat een goed voorbeeld, goed doet volgen. ,,Ik weet dat het een druppel is op de gloeiende plaat en toch vind ik het zinnig. Alles wat ik opruim belandt in ieder geval niet in de rivier. Je vindt het niet meer terug in de maag van een vis of vogel. Ik wil de wereld een beetje schoner achterlaten voor mijn kleinkinderen." 

 Ze verwisselt haar slippertjes voor stevige wandelschoenen en glijdt haar rode nagels in een paar werkhandschoenen. Opruimtijd! Gewapend met afvalzakken en knijpers van de gemeente gaat Haas richting de Maas. Doorgaans doet ze een ronde op de fiets. Haar fietstassen zitten dan binnen twee uur bomvol. Met een telefoontje komt de gemeente het afval bij haar ophalen. ,,Ik denk wel eens aan zo’n fietskarretje, daar kan natuurlijk veel meer in, maar dan ben ik helemaal gekke Jetje!’’ 

Hip
Soms voelt het ongemakkelijk om in je uppie langs paden en lanen de rotzooi van anderen op te ruimen. Tegelijkertijd merkt Haas dat er steeds meer mensen zijn die denken: ‘zoals het nu gaat, kan het niet langer’.  Aan de Noordzeestranden is ploggen (joggen en ondertussen afval oprapen) een begrip en in steden wint trashdating (groepen mensen die afspreken om samen troep te ruimen) aan populariteit.

In Limburg is het project Schone Maas een succes. Voor een grootschalig onderzoek zijn tachtig inwoners opgeleid om twee keer per jaar nauwkeurig zwerfafval te turven dat door honderden vrijwilligers is opgeraapt. “Regionale initiatieven hebben een rimpeleffect’’, zegt Haas.  Alleen al op een bijeenkomst van de gemeente Peel en Maas over zwerfafval kwamen onlangs veertig mensen af van alle leeftijden. Er is een werkgroep uit voortgekomen en er is een platform in de maak.  Belangstellenden kunnen straks online informatie vinden of zich aanmelden voor een opruimactie.

Verslavend
Geroutineerd knijpt Haas een leeg blikje frisdrank op bij een steiger aan de Maas. En nog één, en nog één. Een boel peuken ook. Vooral de filters, gemaakt van cellulose-acetaat, een soort plastic, breken slecht af. ,,Het duurt minstens twaalf jaar voordat die zijn afgebroken.’’ Met het regenwater spoelen filters de rivier in en drijven ze naar zee waar ze bijdragen aan plastic soep. Volgens de stichting Noordzee vervuilt één sigarettenfilter wel acht liter water. Daarbij zien vogels en vissen de filters soms aan voor voedsel en slikken ze door. Haas knijpt er nog tientallen op, maar zeker rond banken en afvalbakken is het onbegonnen werk. ,,De rest mag de gemeente doen’’, besluit ze.

De gemeente leegt de afvalbakken geregeld en ruimt ook de troep er direct omheen op. Dus richt Haas zich vooral op oevers en bermen waarvoor zo’n beetje niemand zich verantwoordelijk voelt.

Op het eerste oog lijken de bermen langs de maisvelden schoon maar toch ziet ze wat glinsteren. Behendig knijpt ze een sigarettendoosje op. ,,Ik ben net een ekster. Ik zie alles. Het werkt ook verslavend. In m’n fietstassen zitten altijd zakken en handschoenen."  Ze strekt zich uit en knijpt een tiental blikjes tussen het mais vandaan. ,,Moet je je voorstellen als boeren gaan maaien, dan versplinteren al die blikjes en komen ze ook in de maag van dieren terecht.’’

Statiegeld
Het is opletten geblazen in de berm van de weg. Af en toe raast een auto voorbij. Nergens is een bank te bekennen. Het kan niet anders of mensen hebben de biertjes en energiedrankjes vanaf een fiets, scooter of auto het veld ingegooid. ,,Niet alleen op alle plastic flessen moet statiegeld komen, ook op blikjes’’, zegt Haas resoluut. Glas komt ze veel minder vaak tegen, behalve dan lege flessen sterke drank van arbeidsmigranten die verderop op de camping verblijven.

Ze besluit haar opruimronde bij de nieuwe uitkijktoren van Baarlo. De toren biedt een fantastisch uitzicht over het Maasdal en trekt duidelijk veel bekijks. Aan de voet van de toren liggen plastic flessen, peuken, blikjes, halve Happy Meals. Alles is gewoon over de rand naar beneden gekieperd. Onverstoord knijpt Haas de troep op. Totdat ze op een opmerkelijk stuk plastic stuit. ,,Het lijkt wel een geldbak van een kassa-lade…’’ Enkele meters verderop ligt een hele geldla van het zwembad Venlo. Leeg, met uitzondering van enkele douchemuntjes. Dit is politiewerk.

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Jutten wordt hip - Plastic - Thema's