Sluiten
RadarLimburg
Plastic
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De Britten, de Belgen en dus ook de Europeanen kondigden voor de zomer maatregelen aan om minder plastic te gebruiken. Geen ballonnen meer, geen wattenstaafjes of wergwerpbestek. En vooral geen plastic soep in de oceanen. Hoe zit het dan met het zichtbare en onzichtbare plastic in de Maas? Hoe organiseren we het ophalen en recyclen van het plastic in deze provincie? De redactie van Radar brengt de problematiek van het plastic in woord, beeld en geluid.   

 

 

 

 

Toekomst

Gaat het ons lukken, zonder plastic? De Radar-redactie nam zichzelf een week de maat. Zie wat we verzamelden en ook hoe we deden het zonder plastic. Slotsom: het kan, maar vraag niet hoe! In ieder geval moet ook de overheid aan de bak. In het scenario Denemarken lees je hoe. Hoogleraar Ad Ragas waarschuwt daarbij: wacht niet op de wetenschap maar handel nu.

Feit

Mijn hemel wat een troep. De lage waterstand in de Maas onthulde hoge afvalhopen, waaronder massa' s plastic. Minstens zoveel rommel ligt er naast onze snelwegen, maar dat slijtrubber ziet niemand. En wat te denken van het nano-plastic, evenmin zichtbaar voor het blote oog, maar een sluipmoordenaar op termijn die we pas net in beeld krijgen. Daarom Limburg: allemaal opletten en minderen. Zie de redactionele bijdrage met een top tien vol goede raad.

Geschiedenis

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar twee generaties terug hadden we nog geen plastic. Omdat het goedje zo gemakkelijk en goedkoop kan worden geproduceerd, is er nu bijna geen product zonder deze kunststof. Luister naar de verhalen van onze geheelonthoudende grootouders. Wil je weten waar de plasic opmars begon, bezoek dan het online plastic museum en bezie de tijdlijn die ons van het 17e eeuwse rubber voert naar de kunststofrevolutie van de afgelopen decennia. 

Opinie

Kijk, we hebben veel last van zwervend en vervuilend plastic, maar stiekem ook veel plezier. De maakindustrie herinnert ons eraan dat we het samen gretig gebruiken, en dat daar ook nog toekomst voor is. Wel uitzoeken hoe we kunnen hergebruiken en recyclen stelt Frank Wassenberg, en vooral hoe we plastic kunnen vervangen door betere alternatieven. Helemaal zonder is wel een uitdaging voor enkelingen. Zie hoe Teun het aanpakt.

Sluiten

'100 euro boete voor weggooien peuk'

Kunstofindustrie voelt zich zondebok
Kunstofindustrie voelt zich zondebok
Auteur
Monique van de Ven
Bron
Jur van Zandbergen, algemeen directeur NFR
Datum
05-09-2018
3
Open item
Reageer op dit item

Het imago van plastic was nog nooit zo slecht. Dat heeft niets te maken met het product zelf, maar alles met de manier waarop de consument ermee omgaat, zegt Jur Zandbergen, algemeen directeur van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK). Mensen moeten beseffen dat plastic een waardevolle grondstof is die je niet achteloos weggooit. Wie dat wel doet, moet een forse boete krijgen, vindt Zandbergen.

Plastic is lekker licht en daardoor gemakkelijk te vervoeren. Veel voedingsmiddelen blijven bovendien langer goed dankzij een kunststof laagje. Deze voordelen sluiten volgens Zandbergen naadloos aan bij onze leefstijl. ‘’De huidige samenleving kan niet zonder kunststof omdat we vanwege het gemak één keer per week inkopen doen.’’ Leven zonder plastic is volgens hem voor heel weinig mensen weggelegd. De kunststofindustrie zal de komende jaren alleen maar meer plastic produceren. ‘’Vanwege de toename van één persoon huishoudens maar ook vanwege de auto-industrie die auto’s lichter wil maken en niet alleen kunststof toepast in het dashboard maar ook in zichtdelen.’’

Boete voor weggooien peuk
Meer plastic is volgens Zandbergen ook helemaal geen probleem, als het maar weer opnieuw wordt gebruikt en niet wordt weggegooid. ‘’De overheid stelt de industrie verantwoordelijk en overweegt maatregelen zoals een verbod op plastic wattenstaafjes en rietjes. Prima, maar geen rücksichtslos verbod zonder na te denken over wat er in de plaats komt en wat daarvan de consequenties zijn. Het kartonnen of bamboe rietje krijgt een plastic primer. Dat geeft microplastics, die zien we niet, is dat beter?’’ Het stoort hem dat de consument met rust wordt gelaten. ‘’Veel maatregelen worden afgewimpeld op het bedrijfsleven. Daar begin ik steeds meer moeite mee te krijgen omdat de consument vaak de vervuiler is. Als je ziet wat er hier in Egmond op het strand blijft liggen… De overheid zou een lik op stuk beleid moeten voeren. Gewoon een boete van honderd euro voor een peuk die je uit de auto gooit. Die regelgeving bestaat in diverse gemeenten, maar vaak blijft de handhaving achterwege.’’

Statiegeld
Zandbergen wil niet alleen straffen maar ook belonen. Hij zag met eigen ogen hoe er op een bevrijdingsfestival geen plastic bekertje te vinden was omdat jongeren alles inzamelden. Voor elke tien bekertjes kregen ze een muntje ter waarde van een biertje. Als consumenten zich niet realiseren dat plastic een grondstof is dan moeten we dat volgens hem onderstrepen met de invoering van statiegeld. ‘’Op plastic én blik.’’ De verpakkingsindustrie houdt het statiegeld vooralsnog tegen met de belofte dat ze er voor zal zorgen dat negentig procent van verpakkingen zal worden ingezameld. ‘’De overheid moet monitoren of dit ook gebeurt. Als het verpakkende bedrijfsleven de doelstelling niet haalt, voer dan statiegeld in.’’

Dunner en minder laagjes
De kunststofindustrie zelf, doet zat, vindt Zandbergen. Ze doet mee aan schoonmaakacties van stranden en oevers en heeft het programma Rethink ontwikkeld om efficiënter om te gaan met plastic. ‘’Door dunner te produceren bijvoorbeeld waardoor je met minder materiaal meer verpakkingen kunt maken. Overbodig verpakkingsmateriaal zoals de sleeves, wikkels om bijvoorbeeld een yoghurtverpakking, proberen we weg te laten. We willen ook meer plastic hergebruiken zonder dat het eerst gerecycled moet worden maar zijn daarbij afhankelijk van de voedselwetgeving. Ik vind alle petflesjes veilig genoeg om voor voedselverpakking te gebruiken maar om dat te doen moet eerst de voedselwetgeving worden aangepast. Nu mag dat slechts met een deel van de petflesjes.’’

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Kunstofindustrie voelt zich zondebok - Plastic - Thema's