Sluiten
RadarLimburg
Plastic
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De Britten, de Belgen en dus ook de Europeanen kondigden voor de zomer maatregelen aan om minder plastic te gebruiken. Geen ballonnen meer, geen wattenstaafjes of wergwerpbestek. En vooral geen plastic soep in de oceanen. Hoe zit het dan met het zichtbare en onzichtbare plastic in de Maas? Hoe organiseren we het ophalen en recyclen van het plastic in deze provincie? De redactie van Radar brengt de problematiek van het plastic in woord, beeld en geluid.   

 

 

 

 

Toekomst

Gaat het ons lukken, zonder plastic? De Radar-redactie nam zichzelf een week de maat. Zie wat we verzamelden en ook hoe we deden het zonder plastic. Slotsom: het kan, maar vraag niet hoe! In ieder geval moet ook de overheid aan de bak. In het scenario Denemarken lees je hoe. Hoogleraar Ad Ragas waarschuwt daarbij: wacht niet op de wetenschap maar handel nu.

Feit

Mijn hemel wat een troep. De lage waterstand in de Maas onthulde hoge afvalhopen, waaronder massa' s plastic. Minstens zoveel rommel ligt er naast onze snelwegen, maar dat slijtrubber ziet niemand. En wat te denken van het nano-plastic, evenmin zichtbaar voor het blote oog, maar een sluipmoordenaar op termijn die we pas net in beeld krijgen. Daarom Limburg: allemaal opletten en minderen. Zie de redactionele bijdrage met een top tien vol goede raad.

Geschiedenis

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar twee generaties terug hadden we nog geen plastic. Omdat het goedje zo gemakkelijk en goedkoop kan worden geproduceerd, is er nu bijna geen product zonder deze kunststof. Luister naar de verhalen van onze geheelonthoudende grootouders. Wil je weten waar de plasic opmars begon, bezoek dan het online plastic museum en bezie de tijdlijn die ons van het 17e eeuwse rubber voert naar de kunststofrevolutie van de afgelopen decennia. 

Opinie

Kijk, we hebben veel last van zwervend en vervuilend plastic, maar stiekem ook veel plezier. De maakindustrie herinnert ons eraan dat we het samen gretig gebruiken, en dat daar ook nog toekomst voor is. Wel uitzoeken hoe we kunnen hergebruiken en recyclen stelt Frank Wassenberg, en vooral hoe we plastic kunnen vervangen door betere alternatieven. Helemaal zonder is wel een uitdaging voor enkelingen. Zie hoe Teun het aanpakt.

Sluiten

Lenard van Kan van Rd4: afval verbranden is uit den boze

Niet verbranden!
Niet verbranden!
Auteur
Emile Hollman
Bron
Interview Lenard van Kan
Datum
09-09-2018
5
Open item
Reageer op dit item

Lenard van Kan (Valkenburg, 1955) wil zich nog wel eens ergeren als hij in de media opduikt als hoofd Beleid & Communicatie van Reinigingsdiensten Rd4 (de vier verwijst naar de vier gemeenten die de dienst hebben opgericht). Het bedrijf dat het afval in elf Zuid-Limburgse gemeenten inzamelt en verwerkt. Vaak staan zijn citaten naast foto’s van rondslingerend afval of zwerfvuil. “Op de een of andere manier wordt afval nog steeds als iets negatiefs gezien terwijl we de verwerking van ons afval in Nederland goed voor elkaar hebben”, zegt hij.

Eerst maar eens wat cijfers. Rd4 haalt het afval op bij een kleine 140.000 huishoudens en 3.500 bedrijven in elf gemeenten in Zuid-Limburg. Er werken zo’n vijfhonderd mensen en het wagenpark is ongeveer honderd voertuigen groot. Het bedrijf exploiteert ook zeven milieuparken. Als het gaat om plasticverpakkingen dan haalt Rd4 jaarlijks meer dan achtduizend ton bij de Rd4 aangesloten gemeenten op.  

Van Kan zweert bij de doorzichtige plastic zak als het gaat om het inzamelen van plastic afval. “Zo genereren we de beste kwaliteit.” Een alternatief zou de ondergrondse container kunnen zijn zoals ze die bijvoorbeeld in Maastricht gebruiken maar het risico dat hier ook ander afval in terecht komt is groot."

Bermpaaltjes
Zo’n 84 procent van wat er via de doorzichtige zak wordt binnengehaald wordt hergebruikt. Van Kan: “Een groot deel, ongeveer 48 procent kun je recyclen naar een hoogwaardig product. Een ander deel, ongeveer 35 procent is een mix van verschillende samengestelde kunststoffen, die hoort ook in die zak, alleen die kun je niet meer terugbrengen naar een nieuw product.”Van deze kwaliteit worden onder meer kunststof bermpaaltjes gemaakt. De overig 16 procent is niet recyclebaar, hier worden bijvoorbeeld brandpallets van gemaakt.

Als je kijkt naar verpakkingen dan ligt er een grote uitdaging bij de producenten. “Zij zouden meer aandacht moeten hebben voor preventie maar ook de samenstelling van verpakkingen. Dit door bij het ontwerpen van verpakking te kiezen voor zo min mogelijk verschillende materiaal soorten.   

Dat zou mooi zijn, dan hebben we geen combinatie van verpakkingen meer die je bij het sorteren niet uit elkaar kunt krijgen.

Kijk je naar de burgers, dan zie je dat ze bereid zijn om het plastic apart te houden en aan te bieden. We zitten nu op 32 kilo gemiddeld per inwoner, dat is gewoon veel. Maar het zou nog altijd beter kunnen, denk ik. Landelijk ligt dit aanzienlijk lager, rond de 20 kilo per inwoner.”

Financieel voordeel
Sinds 2015 moeten Nederlandse gemeenten de regie over kunststof verpakkingsafval van hun huishoudens regelen. Ze sluiten contracten met vervoerders, overslagstations en sorteerders. Rd4 doet dat voor elf Limburgse gemeenten. Een organisatie als Nedvang houdt dit proces in de gaten en verstrekt een vergoeding aan gemeenten of in dit geval Rd4 voor het ophalen en sorteren van kunststof afval. In 2018 is dit € 712,- voor iedere ton kunststof die wordt hergebruikt.

Lenard van Kan ziet naast het hergebruik van kunststof afval, ook een financieel voordeel. “Door het kunststof afval te recyclen hoeft dit niet tegen hoge verbrandingskosten verbrand te worden. Dit voor deel wordt één op één met burger verrekend via de afvalstoffenheffing.”

Chemische afvalverwerking
Van Kan aarzelt als je vraagt naar de toekomst in de branche. “We hebben nu sterk ingezet op het terugwinnen van grondstof uit het afval. En dat is nodig want we kunnen de aarde niet blijven uitputten. Tot 2022, als de landelijke raamovereenkomst verpakkingsafval afloopt, blijven we gebruik maken van de doorzichtige plastic zak voor het inzamelen van verpakkingsafval. 

Daarna zijn er wellicht andere technieken op de markt om kunststof te recyclen. Hierbij kan je denken aan chemische afvalverwerking. Dat betekent dat alle koolstof gebonden afvalstromen teruggebracht kunnen worden naar een olieachtige vloeistof. Maar dan heb je een constante stroom kwalitatief hoogwaardig goed gescheiden afval nodig. Dan kun je weer nieuwe producten maken. Nu is onze stroom afval nog te divers daarvoor.”

Verbranden is uit den boze
In Zweden wordt ongeveer de helft van het afval verbrand en de andere helft gerecycled. Het afval dat een van de 32 verbrandingsovens ingaat, wordt gebruikt voor elektriciteit en verwarming. “Verbranden is uit den boze, het is vloeken in de circulaire economie”, stelt Van Kan. In de circulaire economie worden zo weinig mogelijk grondstoffen verbruikt en reststoffen zo veel mogelijk hergebruikt. “Bij verbranden komst CO2 vrij waardoor de aarde steeds verder wordt opgewarmd en het verbranden van grondstoffen is zonde omdat dit maar één keer energie oplevert en dan is het op. Zo blijf je steeds weer opnieuw grondstoffen uit de aarde putten. In de toekomst gaat het erom dat we olie terugwinnen uit afval zodat we hier weer nieuwe producten van kunnen maken.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Niet verbranden! - Plastic - Thema's