Sluiten
RadarLimburg
Plastic
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De Britten, de Belgen en dus ook de Europeanen kondigden voor de zomer maatregelen aan om minder plastic te gebruiken. Geen ballonnen meer, geen wattenstaafjes of wergwerpbestek. En vooral geen plastic soep in de oceanen. Hoe zit het dan met het zichtbare en onzichtbare plastic in de Maas? Hoe organiseren we het ophalen en recyclen van het plastic in deze provincie? De redactie van Radar brengt de problematiek van het plastic in woord, beeld en geluid.   

 

 

 

 

Toekomst

Gaat het ons lukken, zonder plastic? De Radar-redactie nam zichzelf een week de maat. Zie wat we verzamelden en ook hoe we deden het zonder plastic. Slotsom: het kan, maar vraag niet hoe! In ieder geval moet ook de overheid aan de bak. In het scenario Denemarken lees je hoe. Hoogleraar Ad Ragas waarschuwt daarbij: wacht niet op de wetenschap maar handel nu.

Feit

Mijn hemel wat een troep. De lage waterstand in de Maas onthulde hoge afvalhopen, waaronder massa' s plastic. Minstens zoveel rommel ligt er naast onze snelwegen, maar dat slijtrubber ziet niemand. En wat te denken van het nano-plastic, evenmin zichtbaar voor het blote oog, maar een sluipmoordenaar op termijn die we pas net in beeld krijgen. Daarom Limburg: allemaal opletten en minderen. Zie de redactionele bijdrage met een top tien vol goede raad.

Geschiedenis

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar twee generaties terug hadden we nog geen plastic. Omdat het goedje zo gemakkelijk en goedkoop kan worden geproduceerd, is er nu bijna geen product zonder deze kunststof. Luister naar de verhalen van onze geheelonthoudende grootouders. Wil je weten waar de plasic opmars begon, bezoek dan het online plastic museum en bezie de tijdlijn die ons van het 17e eeuwse rubber voert naar de kunststofrevolutie van de afgelopen decennia. 

Opinie

Kijk, we hebben veel last van zwervend en vervuilend plastic, maar stiekem ook veel plezier. De maakindustrie herinnert ons eraan dat we het samen gretig gebruiken, en dat daar ook nog toekomst voor is. Wel uitzoeken hoe we kunnen hergebruiken en recyclen stelt Frank Wassenberg, en vooral hoe we plastic kunnen vervangen door betere alternatieven. Helemaal zonder is wel een uitdaging voor enkelingen. Zie hoe Teun het aanpakt.

Sluiten

Redactioneel over plastic

Redactioneel Plastic
Redactioneel Plastic
Auteur
Emile Hollman
Bron
Datum
17-09-2018
2
Open item
Reageer op dit item

We hebben hier ter redactie de gewoonte om elke middag het winkelcentrum in te lopen om daar bij een supermarkt de lunch bijeen te sprokkelen.

Mijn favoriet is een witte kaassalade. 

In een plastic bak zit wat sla en tomaat, in aparte kleinere plastic bakjes tref je kaasblokjes, gekruimelde tarwechips en een sausje aan. Uitgekiende lekkernij in liefst vier plastic bakjes. Slecht, zegt mijn innerlijke stem. Ik hoor het plastic bij wijze van spreken al in de soep klotsen. Koop al die ingrediënten toch los man, is vast goedkoper ook. De stem werd de afgelopen maanden luider naarmate de Britten, de Belgen en de Europeanen maatregelen afkondigden tegen plastic: geen ballonnen meer oplaten, niet meer met wattenstaafjes in je oren prutsen, geen wegwerpbestek gebruiken, niks meer in een plastic tuut stoppen.

Vanaf het moment dat we besloten een Radar te maken over plastic, nemen we onszelf de maat. Benoemen we al het onnodige plastic dat tijdens de lunch ter tafel komt. Bespreken we producten (tandpasta, theezakjes, wasverzachter, slijtende autobanden) die via wasbak of regenwater in het milieu terechtkomen – en met een beetje pech via mossel of oester weer terug binnen komen. Sinds kort ligt er een stuk zeep naast mijn kraan, het pompje is verdwenen. We hebben nu duurzaam bestek ter redactie en bij elke aankoop denk ik tenminste: kan het zonder?

De Radar-redactie ging op onderzoek uit; vond mooie verhalen hoe vooruitstrevend en innovatief we zijn als het gaat om afvalscheiding of recycling. Wat meteen ook de vraag oproept waarom we minder plastic moeten gebruiken als we toch negentig procent kunnen hergebruiken? Misschien is doorgaan met onze plasticconsumptie juist een zegen voor de economie. En plastic is ingenieus spul hoor. Zolang het maar niet in onze rivieren en oceanen terecht komt. Hebben we die soep niet vooral te danken aan Chinezen, Filippino’s, Indonesiërs en lieden uit de Caraïben die hun plastic in de rivieren mikken? Ook, maar het zijn Limburgers die van alle Nederlanders de meeste troep (meestal vanuit de auto) de berm in flikkeren. U leest het op deze Radar.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Redactioneel Plastic - Plastic - Thema's