Sluiten
RadarLimburg
Volop natuur
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Nee, het gaat helemaal niet zo best met de natuur in Limburg. Hoewel het goed gaat met de bevers, wilde zwijnen, dassen en de oehoe's en het aantal hectaren natuurgebied nog flink zal toenemen. Het grootste probleem zit hem in de biodiversiteit. Het aantal soorten planten en dieren neemt aanzienlijk af. RadarLimburg trok de natuur in en ging op onderzoek uit.

Toekomst

Bij monde van Pieter van Melick van Natuurrijk Limburg geven de boeren het ronduit toe: ze hebben veel te veel rotzooi gespoten op hun akkers. Ze beloven beterschap door beter voor de natuur in en rond hun bedrijf te zorgen. Daar is nog heel veel voor nodig, blijkt ook uit het debat in onze podcast. 

Feit

Dertig jaar geleden kon je meteen je autoruit schoonmaken als je van Mook naar Eygelshoven was gereden. Maar het aantal insecten is dramatisch gekelderd en dat is slecht nieuws, vertelt imker Philip Apeldoorn. Intussen lijkt het dan weer goed te gaan met de bomen, beweert hoogleraar Schaminée.

Geschiedenis

De Nationale Parken in Limburg zoeken naar verdienmodellen om deels zelf de broek op te kunnen houden. Het is de enige grarantie om de natuur te beheren en de biodiversiteit te waarborgen.

Opinie

Mooi, de wolf staat op het punt van terugkeren. Maar hoe moet dat eigenlijk, samen leven met wilde dieren? We zochten een filosoof en een doener op en legden hen deze vraag voor.

Sluiten

De huismus: meest getelde vogel, toch een kwetsbare soort

De kwetsbare huismus
De kwetsbare huismus
Auteur
Fleur Hendrickx
Bron
Kees de Pater, Sovon Vogelonderzoek, Vogelbescherming
Datum
01-05-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Het aantal huismussen in Nederland daalt, terwijl het al jaren de meest getelde vogel is tijdens de nationale Tuinvogeltelling. Hoe kan het dat we de huismus nog steeds massaal in onze achtertuin spotten? 

 

Het aantal huismussen in Nederland daalt, terwijl het al jaren de meest getelde vogel is tijdens de nationale Tuinvogeltelling. Hoe kan het dat we de huismus nog steeds massaal in onze achtertuin spotten? 

In Limburg werden deze winter 11029 huismussen gespot. Daarmee is de huismus de meest voorkomende vogel in de provincie. Volgens Kees de Pater, woordvoerder van de Vogelbescherming, hebben we het relatief hoge aantal huismussen te danken aan het landelijke landschap; er zijn veel dorpen en boerderijen. Toch daalt het aantal in Nederland. Volgens Sovon Vogelonderzoek Nederland is het aantal broedparen van de huismus sinds de jaren tachtig met meer dan vijftig procent afgenomen. Deze trend lijkt zich nog steeds voort te zetten. Sinds 2004 staat de vogelsoort zelfs op de Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare vogelsoorten. 

Grote groepen
Hoe kan het dat we toch zoveel huismussen in onze tuin tellen? Volgens De Pater komt dit doordat de huismus vooral in grote groepen broedt. "Als je een huismus in je tuin ziet, zie je er meestal een stuk of tien. Het getal kan zelfs oplopen tot veertig of vijftig huismussen bij elkaar. De huismus staat dan wel op nummer één als de meest gespotte vogel, hij komt niet in de meeste tuinen voor." Volgens gegevens van de Nationale Tuinvogeltelling komt de koolmees bijvoorbeeld in 80% van de tuinen voor, terwijl de huismus maar in 46% van de tuinen voorkomt. Het grote verschil is dat de koolmees in groepjes van drie geteld wordt en de huismus in groepjes van acht.   

Te weinig voedsel
Gebrek aan nestgelegenheid en voedsel in stedelijke gebieden zorgt voor de afname van het aantal huismussen in ons land. Dit komt volgens de Vogelbescherming doordat de woningbouw veranderd is en er minder stedelijk groen aanwezig is. Bovendien kiezen mensen er steeds vaker voor om hun tuin te betegelen, wat niet bepaald bevorderend is voor het aantal huismussen. Volgens de Pater kun je een aantal dingen doen om je tuin aantrekkelijker te maken voor de huismus: “Je kunt zaadjes achterlaten in de tuin maar belangrijker nog is om je tuin natuurlijk te maken. Voor jonge huismusjes is het namelijk belangrijk dat er veel insecten aanwezig zijn.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - De kwetsbare huismus - Volop natuur - Thema's