Sluiten
RadarLimburg
Volop natuur
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Nee, het gaat helemaal niet zo best met de natuur in Limburg. Hoewel het goed gaat met de bevers, wilde zwijnen, dassen en de oehoe's en het aantal hectaren natuurgebied nog flink zal toenemen. Het grootste probleem zit hem in de biodiversiteit. Het aantal soorten planten en dieren neemt aanzienlijk af. RadarLimburg trok de natuur in en ging op onderzoek uit.

Toekomst

Bij monde van Pieter van Melick van Natuurrijk Limburg geven de boeren het ronduit toe: ze hebben veel te veel rotzooi gespoten op hun akkers. Ze beloven beterschap door beter voor de natuur in en rond hun bedrijf te zorgen. Daar is nog heel veel voor nodig, blijkt ook uit het debat in onze podcast. 

Feit

Dertig jaar geleden kon je meteen je autoruit schoonmaken als je van Mook naar Eygelshoven was gereden. Maar het aantal insecten is dramatisch gekelderd en dat is slecht nieuws, vertelt imker Philip Apeldoorn. Intussen lijkt het dan weer goed te gaan met de bomen, beweert hoogleraar Schaminée.

Geschiedenis

De Nationale Parken in Limburg zoeken naar verdienmodellen om deels zelf de broek op te kunnen houden. Het is de enige grarantie om de natuur te beheren en de biodiversiteit te waarborgen.

Opinie

Mooi, de wolf staat op het punt van terugkeren. Maar hoe moet dat eigenlijk, samen leven met wilde dieren? We zochten een filosoof en een doener op en legden hen deze vraag voor.

Sluiten

Stop de invasieve exoot!

Eigen dieren eerst
Eigen dieren eerst
Auteur
Camiel Heijnen
Bron
Anke Brouns, natuurmonumenten, Wilfred Reinhold van de stichting Stop de Invasieve Exoot
Datum
29-04-2019
4
Open item
Reageer op dit item

Wasberen, tijgermuggen, grijze eekhoorns en waterteunisbloemen. Het zijn maar een paar voorbeelden van dieren en planten die van oorsprong niet thuishoren in Europa en die een gevaar zouden vormen voor de gezondheid of de biodiversiteit. Maar waarom vormen deze soorten zo'n groot gevaar?

 

 

Wasberen, tijgermuggen, grijze eekhoorns en waterteunisbloemen. Het zijn maar een paar voorbeelden van dieren en planten die van oorsprong niet thuishoren in Europa en die een gevaar zouden vormen voor de gezondheid of de biodiversiteit. Maar waarom vormen deze soorten zo'n groot gevaar?

“Zogenaamde invasieve exoten zijn door de mens van elders meegenomen planten en dieren”, vertelt Anke Brouns van Natuurmonumenten. "Dat kan met opzet zijn of juist niet." Ze wijst op de de Amerikaanse vogelkers die ooit naar Europa is gebracht, omdat deze de groei van inheemse soorten zou bevorderen. "Later bleek dat deze soort zich enorm begon uit te breiden en geen ruimte meer gaf aan andere soorten. Uiteindelijk domineerde deze boom bijvoorbeeld de Brunssummerheide. Inheemse rupsen lusten die bladeren niet, omdat het exoten zijn met als gevolg dat die daardoor niet meer overleven in een gebied.”

Bestrijding

Het bestrijden van de invasieve flora is erg moeilijk zegt Brouns. “Het massaal kappen van de bomen zou een averechts effect hebben, alle zaden die al op de grond liggen, krijgen hierdoor meer licht. Er worden op dit moment exotenplannen geschreven om in kaart te brengen wat er gebeurt en wat we er aan kunnen doen, we worden dus in ieder geval alerter. Maar er is veel geld en tijd nodig om deze soorten weg te krijgen. We krijgen wel geld van de provincie om onze natuur te beheren, maar dat is niet voldoende om van alle exoten af te komen.”

Een van de exoten die recentelijk in het nieuws kwam, is de wasbeer. Volgens onderzoek van Bionet Natuuronderzoek zijn er tusen de vijftig en honderd exemplaren in Limburg. Deels zouden die zijn ontsnapt uit gevangenschap, deels komen ze vanuit Duitsland de grens over. Aanvankelijk zouden de dieren afgeschoten worden. Nu worden ze gevangen, gesteriliseerd en aangeboden aan dierentuinen. Wilfred Reinhold van de stichting Stop de Invasieve Exoot in Amsterdam zet zich in om het verspreiden van invasieve exoten te voorkomen. "Dieren kennen geen grenzen. Tot voor kort kon de wasbeer gewoon vanuit Duitsland naar Nederland komen. We proberen nu in Europees verband samen te werken om dat te voorkomen. Het is dus heel erg belangrijk dat we dit grootschalig aanpakken.” In Duitsland zijn wasberen overigens ook exoten.


Foto: Bionet natuur onderzoek

Geschiedenis

Volgens Reinhold werd er in Italië in de jaren negentig vastgesteld dat er tijgermuggen zaten bij een bandenbedrijf. Een aantal jaren later had dit beestje zich gevestigd in bijna heel Noord-Italië. Hierop volgde een uitbraak van het chikungunya-virus. "Dit is een voorbeeld van wat invasieve exoten kunnen aanrichten. Echter, de tijgermug brengt nog andere vervelende ziektes met zich mee, zoals gele koorts en knokkelkoorts. Dit alles bij elkaar kan miljarden per jaar kosten aan gezondheidszorg, bestrijding en verwijdering van deze flora en fauna”, zegt Reinhold.

Preventie

Anke Brouns van Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn welke planten of dieren ze in huis halen. "Leuke huisdieren of planten ter decoratie kunnen een enorm gevaar vormen voor biodiversiteit. Mensen moeten zich realiseren dat het uitzetten van dit soort soorten in de natuur dus enorme gevolgen kan hebben. Het zou een mooi idee zijn om bijvoorbeeld met tuincentra om de tafel te zitten welke soorten we echt niet in onze natuur willen hebben. Als ze daar niet meer worden aangeboden is de kans ook kleiner dat ze in de natuur terecht komen ”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Eigen dieren eerst - Volop natuur - Thema's