Sluiten
RadarLimburg
Volop natuur
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Nee, het gaat helemaal niet zo best met de natuur in Limburg. Hoewel het goed gaat met de bevers, wilde zwijnen, dassen en de oehoe's en het aantal hectaren natuurgebied nog flink zal toenemen. Het grootste probleem zit hem in de biodiversiteit. Het aantal soorten planten en dieren neemt aanzienlijk af. RadarLimburg trok de natuur in en ging op onderzoek uit.

Toekomst

Bij monde van Pieter van Melick van Natuurrijk Limburg geven de boeren het ronduit toe: ze hebben veel te veel rotzooi gespoten op hun akkers. Ze beloven beterschap door beter voor de natuur in en rond hun bedrijf te zorgen. Daar is nog heel veel voor nodig, blijkt ook uit het debat in onze podcast. 

Feit

Dertig jaar geleden kon je meteen je autoruit schoonmaken als je van Mook naar Eygelshoven was gereden. Maar het aantal insecten is dramatisch gekelderd en dat is slecht nieuws, vertelt imker Philip Apeldoorn. Intussen lijkt het dan weer goed te gaan met de bomen, beweert hoogleraar Schaminée.

Geschiedenis

De Nationale Parken in Limburg zoeken naar verdienmodellen om deels zelf de broek op te kunnen houden. Het is de enige grarantie om de natuur te beheren en de biodiversiteit te waarborgen.

Opinie

Mooi, de wolf staat op het punt van terugkeren. Maar hoe moet dat eigenlijk, samen leven met wilde dieren? We zochten een filosoof en een doener op en legden hen deze vraag voor.

Sluiten

'Wij gaan nooit alles betalen voor de natuur'

Interview Hubert Mackus
Interview Hubert Mackus
Auteur
Koos Vaes
Bron
Hubert Mackus
Datum
01-05-2019
5
Open item
Reageer op dit item

De Natuur en Milieu Federatie Limburg (NMFL) wil graag dat er een verdubbeling van het budget komt van de provincie om de kwaliteit van de natuur te beschermen: twaalf miljoen euro moet er ieder jaar bij. Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA), die onder meer natuur in zijn portefeuille heeft, geeft toe dat er meer geld naar natuur moet, maar plaatst een kanttekening. "Het moet niet alleen naar nieuwe natuurgronden."

De Natuur en Milieu Federatie Limburg (NMFL) wil graag dat er een verdubbeling van het budget komt van de provincie om de kwaliteit van de natuur te beschermen: twaalf miljoen euro moet er ieder jaar bij. Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA), die onder meer natuur in zijn portefeuille heeft, geeft toe dat er meer geld naar natuur moet, maar plaatst een kanttekening. "Het moet niet alleen naar nieuwe natuurgronden."

Even een vinger aan de pols: in 2027 moet 2600 hectare nieuwe natuurgrond zijn gerealiseerd in Limburg. Hoe staat het daarmee?

“We zijn royaal op de helft. We hebben inmiddels 1400 hectare aangekocht. Dus we liggen op schema om de afspraken van 2027 te halen.”

Dat klinkt voorspoedig. Verwacht u ergens over te struikelen de komende jaren?

“De provincie heeft een vast bedrag gekregen van het Rijk om die natuurgronden te kopen, maar de grondprijs is inmiddels gestegen. Het wordt lastiger om grond te verwerven. De vraag is nu of we met het geld dat we hebben exact die 1200 hectare aankopen of dat we gaan investeren in de bestaande natuur. Zo kunnen we in bepaalde gebieden meer kwaliteit realiseren. In sommige gebieden moeten we echt de grond aankopen om verbindingszones te creëren. In andere gebieden is het verstandiger om te investeren in de kwaliteit van de natuur. Die combinatie zijn we nu aan het finetunen.”

Waar moet volgens u in geïnvesteerd worden de komende jaren?

“Gezien de discussie over de klimaatopgave en energietransitie denk ik dat er veel breder nagedacht moet worden dan enkel investeren in harde natuur. Daarvoor is het belangrijk om meer groen te realiseren in de stad. Als je gaat vergroenen, draagt dat automatisch bij aan duurzaamheid en natuurdoelen. Je kunt zeggen wel meer hectares natuur te willen, maar dan moet je ook meer betalen.”

De NMFL verzoekt de provincie om per jaar twaalf miljoen extra te investeren in natuur. Is dat realistisch?

“Ik denk zeker dat er een extra investering moet naar de natuur, maar niet alleen naar nieuwe natuurgronden. Wel om meerdere doelen te dienen, zoals vergroening van de steden en het buitengebied. Dat is ook de inzet. Wat dat daar de precieze bedragen van zijn; dat is nog in onderhandeling. Iedereen vraagt om geld, wij als bestuur moeten keuzes gaan maken.”

Valt er meer geld te halen uit de natuur dan we de afgelopen jaren hebben gedaan? Uw voorganger Patrick van den Broek repte zelfs over tolpoortjes bij natuurgebieden.

“Uiteindelijk vind ik de beschikking op groen voor de burger een recht. Het is niet zo dat ik overal een tolpoortje wil gaan plaatsen. Misschien bij hele bijzondere gebieden, maar in Nederland is dat eigenlijk ‘not done’. Met het Elisabeth Strouven Fonds hebben we ‘Geef voor Limburg’ opgestart. Dat houdt in dat mensen een donatie kunnen doen voor onder andere de natuur in Limburg. Als alleen de provincie bereid is te willen betalen voor het onderhoud van natuur, is het voor niemand anders kennelijk wat waard. Ik wil dat we voor het landschapsonderhoud met veel meer partijen gezamenlijk de portemonnee trekken.”

In hetzelfde verzoek van het NMFL wordt de provincie opgeroepen de rol van een ‘groene regisseur’ aan te nemen. Hoe ziet u dat voor zich?

“Ik beschouw het meer als een aanjagende rol. In Zuid-Limburg wordt het complete landschap met elkaar verbonden. Van alle heuveltjes, dalen en weilanden tot de steden en dorpen. Ik vind dat je dat in Noord- en Midden-Limburg ook moet doen. Je hebt daar mooie natuurgebieden als De Meinweg en de Groote Peel. Daar omheen wonen mensen, dat moet je met elkaar zien te verbinden. Daar moet gerealiseerd worden dat je bij vertrek uit het centrum van bijvoorbeeld Weert, zo in de natuur bent. Dat je zo de Kempen-Broek in loopt. Die bewustwording moet je op gang zien te krijgen. De provincie heeft daarin een aanjagende rol, dat begint met euro’s. Maar wij gaan nooit alles betalen voor het landschap. Je houdt het nooit vol als alles gesubsidieerd is.”

Noem eens een voorbeeld.

“Samen met het Limburgs Landschap hebben we kasteel Nieuw Ehrenstein in de Anstelvallei opgeknapt. Daar zijn natuur, monument en toerisme aan elkaar gekoppeld. Als je daar wandelt, heb je het gevoel midden in het Heuvelland te zijn, maar het is gewoon te voet vanuit Kerkrade te bereiken. In iedere stad moet je zoiets zien te creëren. Verder hebben we onderzoek gedaan naar draagvlak voor een landschapsfonds. Dat is er. Daarmee willen we dat mensen in hun eigen gebied zeggen wat zij belangrijk vinden. Dat hoeven wij als overheid niet allemaal te bepalen. Tenzij het een hard natuurdoel is. Gaat het om heggen, of een schaapskudde? Vinden mensen het mooi in het gebied: prima!”

Naast natuurbeleid bent u ook gedeputeerde voor landbouw in Limburg. De agrarische sector heeft veel van de bodem kapot gemaakt met enorme gevolgen voor de natuur. Welke rol gaat de provincie daarin spelen?

“Op de bodem moeten we een bepaalde controle hebben anders putten we die uit. Er komt een basis waarin gesteld wordt hoe boeren met de bodem moeten omgaan. In Weert is bijvoorbeeld een pilot geweest waar een aspergeteler bladafval in de bodem stopte ter bevordering van zijn teelt. Wat bleek: er was de helft minder bestrijdingsmiddelen en bemesting nodig en het leverde een goede kwaliteit asperge. We moeten een veel betere kringloop krijgen in de landbouw om te zorgen dat de kwaliteit van de bodem omhoog gaat.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Interview Hubert Mackus - Volop natuur - Thema's