Sluiten
RadarLimburg
Volop natuur
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Nee, het gaat helemaal niet zo best met de natuur in Limburg. Hoewel het goed gaat met de bevers, wilde zwijnen, dassen en de oehoe's en het aantal hectaren natuurgebied nog flink zal toenemen. Het grootste probleem zit hem in de biodiversiteit. Het aantal soorten planten en dieren neemt aanzienlijk af. RadarLimburg trok de natuur in en ging op onderzoek uit.

Toekomst

Bij monde van Pieter van Melick van Natuurrijk Limburg geven de boeren het ronduit toe: ze hebben veel te veel rotzooi gespoten op hun akkers. Ze beloven beterschap door beter voor de natuur in en rond hun bedrijf te zorgen. Daar is nog heel veel voor nodig, blijkt ook uit het debat in onze podcast. 

Feit

Dertig jaar geleden kon je meteen je autoruit schoonmaken als je van Mook naar Eygelshoven was gereden. Maar het aantal insecten is dramatisch gekelderd en dat is slecht nieuws, vertelt imker Philip Apeldoorn. Intussen lijkt het dan weer goed te gaan met de bomen, beweert hoogleraar Schaminée.

Geschiedenis

De Nationale Parken in Limburg zoeken naar verdienmodellen om deels zelf de broek op te kunnen houden. Het is de enige grarantie om de natuur te beheren en de biodiversiteit te waarborgen.

Opinie

Mooi, de wolf staat op het punt van terugkeren. Maar hoe moet dat eigenlijk, samen leven met wilde dieren? We zochten een filosoof en een doener op en legden hen deze vraag voor.

Sluiten

Last van wilde zwijnen? Strooi mensenharen!

Mensenharen tegen zwijnen
Mensenharen tegen zwijnen
Auteur
Laura Mennen
Bron
Gemeente Valkenburg, Wild Beheer Eenheid Geuldal, Margriet Meuwissen Zorgcentrum Domaine Cauberg
Datum
24-04-2019
4
Open item
Reageer op dit item

Houden mensenharen wilde zwijnen op afstand? In de tuinen van zorgcentrum Domaine Cauberg in Valkenburg lijkt het zo te werken. Het zou dé oplossing zijn in de gemeente Valkenburg aan de Geul; de dieren zorgen al enkele jaren voor overlast. De gemeente dacht de overlast met de afschot van zo'n zeventig wilde varkens in 2018 in toom te hebben. Nu schat ze dat er weer enkele honderden zwijnen rondzwerven. 

 

 

Houden mensenharen wilde zwijnen op afstand? In de tuinen van zorgcentrum Domaine Cauberg in Valkenburg lijkt het zo te werken. Het zou dé oplossing zijn in de gemeente Valkenburg aan de Geul; de dieren zorgen al enkele jaren voor overlast. De gemeente dacht de overlast met de afschot van zo'n zeventig wilde varkens in 2018 in toom te hebben. Nu schat ze dat er weer enkele honderden zwijnen rondzwerven. 

Op zoek naar voedsel woelen ze voortuintjes, wandelpaden, akkers, voetbalvelden en een keer zelfs een begraafplaats om. De wilde zwijnen in en rondom de gemeente Valkenburg aan de Geul richten al een aantal jaren ravages aan. Meerdere malen werd ook op de A76 tussen Heerlen en Maastricht een wild zwijn aangereden, waardoor rijstroken tijdelijk gesloten werden en auto’s total loss raakten. Daarnaast vielen de beesten een aantal keren een loslopende hond aan.

Honderden
De gemeente Valkenburg aan de Geul trof de afgelopen jaren verschillende maatregelen tegen de wilde zwijnen. Voetbalvelden werden voorzien van stevige rasters, bewoners geadviseerd hun hond aan te lijnen en nachtkijkers werden aangeschaft om het werk voor jagers te vereenvoudigen. Afgelopen jaar schoot de plaatselijke Wild Beheer Eenheid zeventig zwijnen af. Toch bleef de overlast. Sterker nog, het aantal zwijnen zou zijn gestegen. Volgens Astrid Ceulemans, van de gemeente Valkenburg, is het aantal wilde zwijnen lastig aan te geven, doordat ze niet erg honkvast zijn en een groot leefgebied hebben. “We gaan nu uit van enkele honderden in onze gemeente.”

Piet Pakbier, jager in de gemeente Valkenburg, vindt honderden wilde zwijnen in de gemeente Valkenburg wat veel. Maar zegt wel dat er honderden in de gemeente en omgeving zitten, hoewel hij de kanttekening maakt dat het tellen van de wilde dieren lastig is. "In het gebied tussen Valkenburg en Houthem zitten er ongeveer tachtig en tussen Valkenburg, Amby en natuurgebied Sint-Jansberg zitten er tussen de twintig en dertig." 

Domaine Cauberg
Zorgcentrum Domaine Cauberg was regelmatig de dupe van de wilde zwijnen. Begin dit jaar werd er een moeder met vijf jongen gespot in de tuin. Regelmatig moest er een tuinman aan te pas komen om de omgewoelde grond weer te herstellen. “Ik heb geen idee wat de precieze kosten zijn, maar ik denk dat we inmiddels duizenden euro’s eraan besteed hebben”, vertelt Margriet Meuwissen, locatiemanager van het centrum op de Cauberg. Maar dit was niet haar grootste zorg. Volgens de locatiemanager kwam ook de veiligheid van de bewoners in het gedrang. Van november tot februari werden bewoners en bezoekers van het zorgcentrum afgeraden de tuin in te gaan. “In principe is het schrikeffect van mensen groot genoeg om het zwijn weg te jagen. Maar ik kan me indenken dat als je niet goed mobiel bent en valt wanneer je snel draait met je rollator dat het zwijn instinctief denkt: die vallen we aan, die komt mijn jongen lastigvallen.” 

Mensenharen
Regelmatig kijkt jager Pakbier in de tuin van het zorgcentrum om te zien of er wilde zwijnen rondlopen of dat er sporen van hen te vinden zijn. “Een paar maanden geleden vertelde Piet me dat hij had gehoord dat als je mensenharen strooit op de plek waar wilde zwijnen veel wroeten, ze daar wegblijven”, vertelt Meuwissen. “We hebben de kapster die hier intern zit, gevraagd mensenharen te bewaren. De jager heeft deze in de tuin gestrooid. Of het echt werkt? Ik weet het niet, maar ze zijn sindsdien niet meer gesignaleerd.” Volgens Pakbier houden de mensenharen de wilde zwijnen daadwerkelijk op afstand, maar niet voor lange duur. "Die zwijnen komen wel weer terug. Of je moet elke twee weken nieuwe haren strooien." Volgens de jager is een hek plaatsen de beste oplossing om de wilde zwijnen uit de tuin te houden. Maar volgens Meuwissen is dit door de grootte van het terrein (4,5 hectare) en de hoge kosten die daarmee gemoeid zijn, niet te doen.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Mensenharen tegen zwijnen - Volop natuur - Thema's