Sluiten
RadarLimburg

Wat wil Weert?

Terug naar overzicht
Wat wil Weert?
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Weert, kleine stad aan de rand van een perifere provincie. Stevige klus om die echt op de kaart te zetten. Vrij te houden van krimpkramp. Toch zijn keuzes tussen nu en later onvermijdelijk. RadarLimburg portretteert een Limburgse gemeente onderweg van een vertrouwde naar een nieuwe identiteit.

Toekomst

Tussen tafellaken en servet, stedelijkheid noch platteland, Weert heeft in die middenpositie behoefte aan een koersvast beleid. Landelijke experts bepleiten realiteitszin: maak van de grijze golf een zilvervloot. Wethouder Frans van Eersel wil die ook laten varen voor minder welstandigen, met een grootmoedig plan voor armoedebestrijding. Maar er zijn andere opties, lees hoe de kleine Amerikaanse stad Durham het lek boven kreeg.

Feit

Weert als groene stad, pardon, groenste stad, is zowel feit als illusie. De omringende natuur is omvangrijk en gastvrij voor recreanten en publiekstrekkers als Bospop. Maar al die lommerrijke dreven, hoe rustiek ook, bieden nog geen herkenbare identiteit, en evenmin houvast voor een stad op zoek naar dynamiek. Toch maar kleinschalige moderniteit dan, een huiskamertheater, een compact technofestival?

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

BAL Academie: leren winnen

BAL Academie: leren winnen
BAL Academie: leren winnen
Auteur
Geert Lamers
Bron
Interview
Datum
01-12-2017
3
Open item
Reageer op dit item

“Winnen moet je ook leren”, zegt Koen van Gerwen. Met de nadruk op leren. Hij is een van de vijf coaches die bij Basketball Academie Limburg (BAL) topsporters in de dop trainen. Zo’n tachtig talenten worden hier opgeleid.

Koen van Gerwen (Valkenswaard, 1989) en Dyon van Hugten (Nederweert, 1991) zitten in de kantine van Life Style Vitae aan de Houtstraat. Het is the day after. De avond ervoor heeft het eerste herenteam met 82-48 verloren van New Heroes uit Den Bosch.

Dyon leidt even later de hersteltraining voor de spelers van de avond ervoor. Gemiddeld genomen spelen ze anderhalve wedstrijd per week, dus zuinig zijn op lichaam en geest van het topsporttalent is van belang.

Het budget van New Heroes uit Den Bosch bijvoorbeeld is twintig keer groter dan dat van BAL.

Eerste team
Bij BAL staat de ontwikkeling van het sporttalent altijd voorop. Ook als op het hoogste nationale niveau in de eredivisie gespeeld wordt. Dan zet BAL in op spelen met agressie en overgave om door strijdlust en inzet toch zo vaak als mogelijk te winnen. Al is het verschil met de clubs die in de top van de eredivisie spelen groot. Ook qua budget. Het budget van New Heroes uit Den Bosch bijvoorbeeld is twintig keer groter dan dat van BAL. Dat bedraagt circa acht ton, twee ton is voor het eerste team.

Strijd leveren
Dyon van Hugten en Koen van Gerwen zijn twee van vijf coaches die als professionals de talenten van BAL trainen. Hoofdcoach is de Serviër Radenko Varagic, ervaren coach en voormalig speler van Rode Ster Belgrado. Hij zet de lijnen uit en introduceert en bewaakt de cultuur van BAL. Dat betekent in het veld strijd leveren vanuit passie. Zo’n drie jaar geleden werd Varagic aangetrokken door BSW (Basketball Sport Weert), het team dat toen op het hoogste nationale niveau acteerde. In de nasleep van het faillissement van BSW in 2016 is de eredivisie licentie overgegaan naar BAL en komen ook alle overige teams van BSW nu uit onder die naam. BAL is negen jaar geleden voortgekomen Stichting Basketball Promotie voor de begeleiding en ontwikkeling van talent.

Sportcampus
Alles staat in het teken van de ontwikkeling van het basketbal-talent. BAL is door de Nationale Basketball Bond aangewezen als een van de vijf Regionale Talent Centra in Nederland. Zo’n tachtig jonge talenten worden hier opgeleid, 28 daarvan wonen intern op de Sportcampus Servilius. Onderwijs volgen zij samen met nog zo’n 45 talenten van BAL, waarvan er tien uit Weert zelf komen, op Het College in Weert. Het College is als scholengemeenschap een zogenaamde LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) school die ook de titel Topsport Talentschool voert.

Weert heeft zo’n tachtig sportverenigingen en –instellingen. Tachtig procent van de jeugd is lid van een of meer van deze verenigingen. Topsport wordt bedreven door teams van de Basketball Academie Limburg en de Volleybalclub VC Weert die op het hoogste niveau in nationale competities spelen. Weert telt naast de Basketballacademie nog twee Regionale Talent Centra voor respectievelijk volleybal en de handboogsport. Van oudsher is Weert ook een plaats waar op het hoogste niveau aan paardensport wordt gedaan.

Meer informatie: www.basketballacademielimburg.nl

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - BAL Academie: leren winnen - Wat wil Weert? - Thema's