Sluiten
RadarLimburg

Wat wil Weert?

Terug naar overzicht
Wat wil Weert?
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Weert, kleine stad aan de rand van een perifere provincie. Stevige klus om die echt op de kaart te zetten. Vrij te houden van krimpkramp. Toch zijn keuzes tussen nu en later onvermijdelijk. RadarLimburg portretteert een Limburgse gemeente onderweg van een vertrouwde naar een nieuwe identiteit.

Toekomst

Tussen tafellaken en servet, stedelijkheid noch platteland, Weert heeft in die middenpositie behoefte aan een koersvast beleid. Landelijke experts bepleiten realiteitszin: maak van de grijze golf een zilvervloot. Wethouder Frans van Eersel wil die ook laten varen voor minder welstandigen, met een grootmoedig plan voor armoedebestrijding. Maar er zijn andere opties, lees hoe de kleine Amerikaanse stad Durham het lek boven kreeg.

Feit

Weert als groene stad, pardon, groenste stad, is zowel feit als illusie. De omringende natuur is omvangrijk en gastvrij voor recreanten en publiekstrekkers als Bospop. Maar al die lommerrijke dreven, hoe rustiek ook, bieden nog geen herkenbare identiteit, en evenmin houvast voor een stad op zoek naar dynamiek. Toch maar kleinschalige moderniteit dan, een huiskamertheater, een compact technofestival?

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

Doodse winkelstraten

Doodse winkelstraten
Doodse winkelstraten
Auteur
Monique Holtackers
Bron
Diverse
Datum
01-12-2017
3
Open item
Reageer op dit item

Je kunt er niet omheen als je vanuit het station het centrum van Weert binnenloopt: leegstand. In de binnenstad zijn 69 van de 422 winkelpanden op slot. Een kwaal in alle regionale steden, en bron van ergernis. “Weert heeft geen leegstand, er zijn gewoon te veel winkelpanden”, zegt wethouder Frans van Eersel.

 

Elke stad heeft ermee te maken en je wordt bijna doodgegooid met onderzoeken naar het waarom en plannen om ervan af te komen. Steeds vaker bestellen we online en vaak wordt daarin ook de verklaring voor de toenemende leegstand gezocht – die in Weert groeide sinds 2004 met 9 procent. “Het heeft dus geen zin om extra geld in winkelgebieden te pompen om de binnenstad aantrekkelijker te maken”, zegt Cor Molenaar, Retail-deskundige en bijzonder hoogleraar e-marketing op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. “Ook niet in Weert.”

Daar denkt wethouder Frans van Eersel anders over. Door het aanpassen van bestemmingsplannen worden andere functies in leegstaande panden mogelijk. “Denk bijvoorbeeld aan het zogenaamde blurren, een kledingwinkel waar je niet alleen kleren kunt kopen maar ook een hapje kan eten of koffie kan drinken. Blurring is een ontwikkeling waar de landelijke wetgeving nog in moet voorzien. Ondernemers moeten beter kijken naar de bevolkingssamenstelling van de stad. De doelgroep 50-65 jaar is qua omvang veel groter dan 18-25 jarigen. Bovendien heeft de oudere doelgroep meer te besteden dan de jongere.”

Vegoeding voor opknappen
Anders dan hoogleraar Molenaar denkt de gemeente Weert dat de binnenstad met extra investeringen en impulsen wel degelijk aantrekkelijker kan worden gemaakt voor nieuwe ondernemers en bezoekers zoals de gasten die op de Weerterbergen verblijven. “Al zijn we als overheid niet verantwoordelijk voor de verhuur van leegstaande panden, we kunnen wel investeren in een aantrekkelijkere stad”, zegt Van Eersel. Hij noemt voorbeelden zoals het opknappen van winkelstraten en parkeergarages, het zichtbaarder maken van historische panden en meer groen en bloem in het straatbeeld. Eigenaren van winkelpanden in het centrum kunnen rekenen op een vergoeding als ze hun gevels opknappen.

Volgens de wethouder is de leegstand vooral een gevolg van de consequenties van beslissingen die vóór de crisis zijn genomen. “Er is te lang doorgegaan met het bouwen en het verlenen van bestemmingen voor de detailhandel. Maar we moeten vooruitkijken en kansen zien, bijvoorbeeld door te kijken naar de bevolkingssamenstelling in de toekomst.” Weert is,  tegen alle trends in, geen krimpgemeente. In een nieuwe wijk als Laarveld vestigen zich jonge gezinnen die van buiten de gemeente komen, wil hij maar zeggen.

Neemt niet weg dat de verwachting is dat steeds meer mensen online hun boodschappen doen. Maar volgens Paul Kooij, sinds maart 2017 citymanager van Weert, is dit niet de enige oorzaak voor leegstand. “Vergeet niet dat vergrijzing bij ondernemers ook een rol speelt, zoons en dochters willen de zaak van hun ouders vaak niet over nemen. En Weert heeft een vliegveld in de buurt, je kunt zo voor een dag naar het buitenland vliegen voor een beleving van een andere stad.”

'Ondernemers hebben het altijd druk en denken toch vaak aan hun eigen centen'

Ondernemers 
Kooij denkt dat ondernemers en gemeenten de handen ineen moeten slaan om het tij te keren. Bedrijven Investeringszone Ondernemers (BIZ O), Bedrijven Investeringszone Vastgoed (BIZ V), gemeente en Centrummanagement smeden plannen om de leegstand tegen te gaan. Kooij: “In Weert gaat de samenwerking met de ondernemers moeizaam. Ik mis daar soms de helicopterview. Ondernemers hebben het altijd druk en denken toch vaak aan hun eigen centen. Dat snap ik, die helicopterview moet ik ze bieden.”

Verschillende ondernemers uit de binnenstad geven desgevraagd aan dat ze zich op hun beurt vaak niet gehoord voelen door het Centrummanagement. Kooij snapt ook dat wel. “Maar ik zie ook een groot verschil tussen ondernemers die met onze acties en evenementen meedoen en ondernemers die maar met de handen in de zakken blijven klagen. We moeten met z’n allen samenwerken, dan sta je als stad veel sterker.” Concrete resultaten zijn er volgens Kooij nog niet op te noemen. ”Daarvoor ben ik te kort hier. Maar we zijn wel volop in beweging. Eerst gaan we allerlei evenementen organiseren in de binnenstad. Ook willen we toeristen om te beginnen voor één dag naar de stad trekken. En we willen dat de Belgen weer naar Weert komen. Dat maakt de stad weer levendig. En die levendigheid moeten we beter vermarkten. Het zal leiden tot een lagere leegstand.”

Leegstand van winkels 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Doodse winkelstraten - Wat wil Weert? - Thema's