Sluiten
RadarLimburg

Wat wil Weert?

Terug naar overzicht
Wat wil Weert?
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Weert, kleine stad aan de rand van een perifere provincie. Stevige klus om die echt op de kaart te zetten. Vrij te houden van krimpkramp. Toch zijn keuzes tussen nu en later onvermijdelijk. RadarLimburg portretteert een Limburgse gemeente onderweg van een vertrouwde naar een nieuwe identiteit.

Toekomst

Tussen tafellaken en servet, stedelijkheid noch platteland, Weert heeft in die middenpositie behoefte aan een koersvast beleid. Landelijke experts bepleiten realiteitszin: maak van de grijze golf een zilvervloot. Wethouder Frans van Eersel wil die ook laten varen voor minder welstandigen, met een grootmoedig plan voor armoedebestrijding. Maar er zijn andere opties, lees hoe de kleine Amerikaanse stad Durham het lek boven kreeg.

Feit

Weert als groene stad, pardon, groenste stad, is zowel feit als illusie. De omringende natuur is omvangrijk en gastvrij voor recreanten en publiekstrekkers als Bospop. Maar al die lommerrijke dreven, hoe rustiek ook, bieden nog geen herkenbare identiteit, en evenmin houvast voor een stad op zoek naar dynamiek. Toch maar kleinschalige moderniteit dan, een huiskamertheater, een compact technofestival?

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

Festival Diep wil omhoog

Festival Diep wil omhoog
Festival Diep wil omhoog
Auteur
Joep Geurts
Bron
Interview
Datum
01-12-2017
2
Open item
Reageer op dit item

Hoe een uit de hand gelopen tuinfeest veranderde in een hoogmis waar house en techno de toon zetten. 'We hadden de eerste keer niet eens een vergunning.' Festival Diep wil niet groter worden maar zet in op verbreding en professionalisering.

Marc Creemers, een van de oprichters van Diep Events, zag met lede ogen aan dat veel jongeren uit de omgeving van Weert naar de Randstad moesten reizen voor een house- en technofestival. Zelf had hij al langer een droom om ook een feest te organiseren. Waarom niet gewoon in Weert, dacht hij. Het begon in 2012 met een feestje in café-zaal Dennenoord, er kwamen tot zijn verrassing tweehonderd bezoekers op af. “We hadden niet eens een vergunning, geen moment bij stilgestaan.”

De afgelopen jaren heeft de organisatie het professioneler aangepakt en is het Diep aan de waterkant, zoals het festival officieel heet, uitgegroeid tot een house- en techno-feest waar 1500 bezoekers op af komen. En veel groter hoeft het allemaal niet te worden, zegt Creemers.   "Het is vooral belangrijk dat ons festival zijn intieme karakter behoudt. We willen wel groeien op andere gebieden zoals duurzaamheid en talentontwikkeling. We geven jonge DJ’s een kans door ze bij ons te laten draaien.” Gemeente en provincie subsidiëren Diep de komende jaren met 90.000 euro.  

'We hadden niet eens een vergunning, geen moment bij stilgestaan.'

Diep met Willy
Ook gaat Diep in de toekomst verbindingen zoeken met andere culturele instellingen in Weert. “We krijgen straks een kantoorruimte in het gebouw van Theater de Huiskamer hier in Weert. En we hebben ook een samenwerking met de culturele organisatie RICK. Door samen te werken, zorgen we ervoor dat er op cultureel vlak van alles te doen is in Weert.”

Naast Diep aan de waterkant organiseert Creemers ook nog twee andere festivals in het centrum van Weert. Diep met Willy tijdens koningsnacht en Diep Showcase tijdens de kermis in Weert.

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Festival Diep wil omhoog - Wat wil Weert? - Thema's