Sluiten
RadarLimburg

Wat wil Weert?

Terug naar overzicht
Wat wil Weert?
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Weert, kleine stad aan de rand van een perifere provincie. Stevige klus om die echt op de kaart te zetten. Vrij te houden van krimpkramp. Toch zijn keuzes tussen nu en later onvermijdelijk. RadarLimburg portretteert een Limburgse gemeente onderweg van een vertrouwde naar een nieuwe identiteit.

Toekomst

Tussen tafellaken en servet, stedelijkheid noch platteland, Weert heeft in die middenpositie behoefte aan een koersvast beleid. Landelijke experts bepleiten realiteitszin: maak van de grijze golf een zilvervloot. Wethouder Frans van Eersel wil die ook laten varen voor minder welstandigen, met een grootmoedig plan voor armoedebestrijding. Maar er zijn andere opties, lees hoe de kleine Amerikaanse stad Durham het lek boven kreeg.

Feit

Weert als groene stad, pardon, groenste stad, is zowel feit als illusie. De omringende natuur is omvangrijk en gastvrij voor recreanten en publiekstrekkers als Bospop. Maar al die lommerrijke dreven, hoe rustiek ook, bieden nog geen herkenbare identiteit, en evenmin houvast voor een stad op zoek naar dynamiek. Toch maar kleinschalige moderniteit dan, een huiskamertheater, een compact technofestival?

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

Historische toekomst

Historische toekomst
Historische toekomst
Auteur
Monique Holtackers
Bron
Diverse
Datum
01-12-2017
2
Open item
Reageer op dit item

De gemeente Weert gaat het historische karakter van de stad meer zichtbaar maken. Onder andere wordt het stadsmuseum Jacob van Horne gerestaureerd en opnieuw ingericht. Het rijksmonument is al dertig jaar niet meer gerestaureerd. De kosten hiervan bedragen ruim 2 miljoen euro. Ook de inrichting van het museum kost circa 2 miljoen euro.

Het museum gaat een nieuwe koers varen. Uitgangspunt blijft de historie van Weert, maar er zullen vaker verbanden worden gelegd met het heden. En er komen wisselende tentoonstellingen. “Nu zie je al dertig jaar hetzelfde”, zegt wethouder Geert Gabriels. “Vanuit de historie willen we meer verbanden leggen met onze tijd.”

'De eerste getatoeërde Nederlander was een monnik uit Weert.'

Als voorbeeld noemt hij de eerste getatoeëerde Nederlander. Dat was een monnik uit Weert. “Het zou mooi zijn als we vanuit dat verhaal een presentatie over moderne tatoeages kunnen laten zien. Zo leg je een relatie tussen het verleden en het heden. Met meer afwisseling en een dynamischere programmering willen we het museum toegankelijk maken voor een breder publiek.” De achterkant van het museum ondergaat een metamorfose. Ontwerper Maurice Mentjens zal deze van een opvallende en ultramoderne façade voorzien. Aan de achterzijde komt straks de nieuwe ingang.

Straatbeeld
De gemeente wil ook op andere manieren de historie in het straatbeeld beter zichtbaar maken. Bijvoorbeeld door het herstel van de oude waterput, het plaatsen van een kiosk en standbeelden en het belichten van historische panden. Het zichtbaarder maken van de historie in de stad zorgt er volgens Gabriels voor dat Weertenaren hun geschiedenis beleven. Daarnaast hoopt de gemeente dat ze hiermee meer bezoekers naar de stad trekken.

De restauratie is onderdeel van een groter plan onder de noemer ‘Stadshart versterken’. Daarvoor is in totaal zes miljoen euro beschikbaar.

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Historische toekomst - Wat wil Weert? - Thema's