Sluiten
RadarLimburg

Wat wil Weert?

Terug naar overzicht
Wat wil Weert?
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Weert, kleine stad aan de rand van een perifere provincie. Stevige klus om die echt op de kaart te zetten. Vrij te houden van krimpkramp. Toch zijn keuzes tussen nu en later onvermijdelijk. RadarLimburg portretteert een Limburgse gemeente onderweg van een vertrouwde naar een nieuwe identiteit.

Toekomst

Tussen tafellaken en servet, stedelijkheid noch platteland, Weert heeft in die middenpositie behoefte aan een koersvast beleid. Landelijke experts bepleiten realiteitszin: maak van de grijze golf een zilvervloot. Wethouder Frans van Eersel wil die ook laten varen voor minder welstandigen, met een grootmoedig plan voor armoedebestrijding. Maar er zijn andere opties, lees hoe de kleine Amerikaanse stad Durham het lek boven kreeg.

Feit

Weert als groene stad, pardon, groenste stad, is zowel feit als illusie. De omringende natuur is omvangrijk en gastvrij voor recreanten en publiekstrekkers als Bospop. Maar al die lommerrijke dreven, hoe rustiek ook, bieden nog geen herkenbare identiteit, en evenmin houvast voor een stad op zoek naar dynamiek. Toch maar kleinschalige moderniteit dan, een huiskamertheater, een compact technofestival?

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

In Weert verkeren 544 gezinnen in schuldhulpverlening

Jong en arm
Jong en arm
Auteur
Emile Hollman
Bron
Diverse
Datum
01-12-2017
3
Open item
Reageer op dit item

In Weert leven zo’n duizend kinderen onder de armoedegrens. Daarvan heeft de gemeente er zo’n zeshonderd in het vizier. Om ze te helpen is een armoede-coördinator aangesteld, die in februari met een aanvalsplan zal komen. De stad doet er wat aan.

De gemeente trekt twee miljoen euro uit om te voorkomen dat kinderen in armoede opgroeien. “Wij moeten zorgen voor de burger, we moeten hem niet pamperen maar wel rechtop zetten”, zegt wethouder Frans van Eersel.

Gezinnen met twee  kinderen die minder dan 1.920 euro netto per maand te besteden hebben, leven officieel in armoede. Voor een eenoudergezin met twee kinderen ligt die grens op 1.540 euro netto per maand. In Weert verkeren 544 gezinnen in schuldhulpverlening.

Samenleving
Opmerkelijk is dat er van de 1636 Weerter huishoudens die in armoede leven er 964 zijn die wel betaald werk hebben. Anderzijds is het ook niet zo dat alle minima in armoede leven. En niet alle inwoners die moeite hebben om rond te komen, leven van een minimum inkomen. Armoede, zo zegt verantwoordelijk wethouder Martijn van den Heuvel, betekent niet alleen dat mensen het hoofd financieel moeilijk boven water kunnen houden maar ook dat deze mensen daardoor niet deel kunnen nemen aan de samenleving. Op vele manieren probeert de gemeente actief hulp te bieden. Zo kunnen basisschoolkinderen iedere dag verantwoord ontbijten op school, kunnen mensen beroep doen op een zogeheten meedoen-budget en kunnen ze een beroep doen op schuldhulpverlening of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Jong en arm - Wat wil Weert? - Thema's