Sluiten
RadarLimburg

Wat wil Weert?

Terug naar overzicht
Wat wil Weert?
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Weert, kleine stad aan de rand van een perifere provincie. Stevige klus om die echt op de kaart te zetten. Vrij te houden van krimpkramp. Toch zijn keuzes tussen nu en later onvermijdelijk. RadarLimburg portretteert een Limburgse gemeente onderweg van een vertrouwde naar een nieuwe identiteit.

Toekomst

Tussen tafellaken en servet, stedelijkheid noch platteland, Weert heeft in die middenpositie behoefte aan een koersvast beleid. Landelijke experts bepleiten realiteitszin: maak van de grijze golf een zilvervloot. Wethouder Frans van Eersel wil die ook laten varen voor minder welstandigen, met een grootmoedig plan voor armoedebestrijding. Maar er zijn andere opties, lees hoe de kleine Amerikaanse stad Durham het lek boven kreeg.

Feit

Weert als groene stad, pardon, groenste stad, is zowel feit als illusie. De omringende natuur is omvangrijk en gastvrij voor recreanten en publiekstrekkers als Bospop. Maar al die lommerrijke dreven, hoe rustiek ook, bieden nog geen herkenbare identiteit, en evenmin houvast voor een stad op zoek naar dynamiek. Toch maar kleinschalige moderniteit dan, een huiskamertheater, een compact technofestival?

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

Burgemeester Jos Heijmans: "Ik kan slecht tegen regels."

Meejanken met Weertenaren
Meejanken met Weertenaren
Auteur
Monique Holtackers
Bron
Interview Jos Heijmans
Datum
01-12-2017
5
Open item
Reageer op dit item

Burgemeester Jos Heijmans van Weert zoekt de goede balans: burgervader, burgemeester, stadsgenoot? Alles heeft zijn moment. Hij heeft vooral de naam wat tegendraads te zijn. “Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid en ook slecht tegen regels.”

Burgemeester Jos Heijmans van Weert zoekt de goede balans: burgervader, burgemeester, stadsgenoot? Alles heeft zijn moment. Hij heeft vooral de naam wat tegendraads te zijn. “Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid en ook slecht tegen regels.”

IJverig knoopt hij zijn roze stropdas. De burgemeester van Weert, Jos Heijmans (63), gaat naar de heropening van de Wereldwinkel. “Normaal gesproken heb ik nooit een stropdas om.” Bij voorkeur is hij gewoon zichzelf; met hippe leren armbandjes, stoppelbaard en casual gekleed. Maar voor een officiële gelegenheid draagt hij zijn stropdas en ambtsketting. “Na de opening gaan de ambtsketting en stropdas weer af en schaar ik me graag onder de mensen.”

Burgemeester en burgervader
Als D66-burgemeester heeft hij er geen moeite mee dat de PVV in de landelijke verkiezingen als tweede grootste partij uit de bus komt. Hij is niet bang om mensen voor het hoofd te stoten of om zieltjes te winnen: “Ik ben nooit bang. Mijn drive is mijn hart en mijn hoofd. En ik heb te maken met mijn functieomschrijving als burgemeester. Ik streef naar een goede balans tussen burgemeester en burgervader zijn en daar ervaar ik geen spanningsveld. Ik vaar op mijn moreel kompas. Je moet zorgen voor je burgers, of ze het nu met je eens zijn of niet.”

Eenzaamheid
Dat het soms een eenzaam beroep is beaamt de burgemeester. “Niet eenzaam in het contact met mensen, iedereen zegt me gedag op straat. Maar wel bij het nemen van moeilijke beslissingen of afwegingen. In dit land bestaat een belachelijke hoeveelheid regelgeving en het poldermodel is bedoeld om iedereen te pleasen. Maar door die regelgeving komen mensen in persoonlijke problemen. Ik zie om me heen dat mensen daardoor sneuvelen, bijvoorbeeld omdat ze een uitkering mislopen omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen. Dat maakt het beroep weleens zwaar.” 

Lees meer

Hoe wapent hij zich daartegen? “Ik heb geleerd om zo nu en dan een muur om mijn hart op te trekken, daar waar ik professioneel moet optreden. Dat lukt niet altijd. Soms ben ik emotioneel, maar moet ik toch als bestuurder reageren. Waar mijn grens ligt? Dat is een gevoelskwestie. Soms jank ik gewoon mee met mensen. Gelukkig is het niet altijd zwaar hoor, want dan zou ik het ook niet volhouden. Ik sport veel, dat is mijn uitlaatklep.”

Recalcitrant
Voordat hij de politieke arena betrad, in de jaren tachtig, was Heijmans plaatsvervangend directeur van een jeugdgevangenis in Rotterdam. Vreselijke dingen heeft hij daar gezien, waarover hij thuis niet eens durfde te vertellen. “Maar ik heb er ook geleerd hoe ik met mensen en ernstige problematiek om moet gaan door goed te luisteren en geduldig te zijn. Mensen helpen, dat zit diep in me. Het verrijkt me.”

Vorig jaar kwam de burgemeester landelijk in het nieuws omdat hij een uitgeprocedeerd Syrisch gezin onderdak bood. “Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid en kan ook slecht tegen regels, ondanks dat ik eigenlijk als burgemeester voor regels moet zorgen. Misschien ben ik daar wel een beetje recalcitrant. Ik zoek steeds de juiste balans tussen burgemeester en burgervader zijn. En dat lukt me wel.”

Op zijn plek
De burgemeester voelt dat hij goed op zijn plek zit in Weert. “Ze zochten iemand die laagdrempelig en gemakkelijk benaderbaar is. Dat is precies wie ik ben. Sommige burgemeesters zijn bijvoorbeeld echte netwerkers of vinden economie heel belangrijk. Ik ben in die zin een andere burgemeester; in Weert wil ik accenten leggen op sociale aspecten.”

Niet dat Weert nu op economisch vlak stil staat. Integendeel. Er is een plan in uitvoering om het stadshart te versterken. Onder meer is daarvan de bedoeling om meer bezoekers naar de stad trekken. Ook wordt het museum gerestaureerd en wordt er een nieuw stadspark aangelegd. Daarnaast zijn er plannen om in Weert een China hotel te bouwen, waar op jaarbasis 365.000 Chinezen kunnen overnachten. “Het hotel krijgt weliswaar prachtige faciliteiten, maar Chinezen zullen ook Weert willen zien. Zo vinden ze onze molens fascinerend. Maar ook het vriendelijk-dorpse karakter van Weert met veel laagbouw en historische panden. En vergeet ons natuurgebied Kempen-Broek niet. Chinezen houden van natuur en van schone lucht. Natuurlijk gaan ze ook naar het Designer Outlet Roermond. Daar brengen we ze zelfs naar toe. Ze gaan misschien in tien dagen een rondje Europa doen. Daar past een dagje Weert prima in.”

Acht jaar geleden is Weert een samenwerkingsverband aangegaan met Yuhang (China) en is er intussen een grote kans dat het China Hotel zich in Weert gaat vestigen. “Onze contacten met China zijn niet alleen goed voor de toeristensector, maar ook voor onze economie. Denk bijvoorbeeld aan de werkgelegenheid. Het bedrijf Trespa heeft zelfs mensen moeten aannemen vanwege een verhoogde export van producten naar China.”

Bondscoach 
Heeft Heijmans nog ambities die verder reiken dan Weert? “Ik wil graag bondscoach van het Nederlands voetbalelftal worden”, zegt hij gekscherend. Maar tot die tijd blijft hij gewoon burgemeester van Weert, voegt hij eraan toe. “Totdat ik er genoeg van heb. Dat ligt aan mijn gezondheid, maar ook of ik het nog naar mijn zin heb. Sowieso vind ik het niet verstandig als een burgemeester drie termijnen aanblijft. Burgemeesters hebben een houdbaarheidsdatum. Op een gegeven moment weet je te veel, heb je teveel meegemaakt. Dan is het goed als een stad een nieuwe kartrekker krijgt. Maar er is voldoende reuring hier, waardoor er nu nog genoeg uitdaging ligt.”

Blijft hij tot zijn zeventigste burgemeester van Weert? “Ik zit hier prima op mijn plek. Maar ik heb ook nog steeds een zwak voor de sociaalpedagogische wereld waar ik kinderen kan helpen. Van mijn vader heb ik geleerd dat in elk mensenleven heel veel treinen voorbijkomen, je kunt instappen of niet. Dat is een keuze. Ik kan niet zeggen dat er geen trein meer komt.”

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Meejanken met Weertenaren - Wat wil Weert? - Thema's