Sluiten
RadarLimburg
Werk!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Werk!

Het werkloosheidspercentage in de provincie Limburg is met 3,8 procent laag. Het aantal openstaande vacatures is hoog. Alleen al in de regio Noord-Limburg komen er de komende jaren 13.000 nieuwe banen bij. Lang leve de economie.Toch zijn er grote zorgen. Want wie gaan al die vacatures invullen? Doen we genoeg om de mensen uit het zogenaamde Granieten Bestand van het UWV tot actie te bewegen? Is de stroom arbeidsmigranten uit Oost-Europa een zegen of moeten we ons daar zorgen over maken? De redactie van RadarLimburg ging afgelopen maand opnieuw aan de slag met het thema Werk! Zie het resultaat in interviews, filmpjes, podcast, vlog, scenario en audio.

 

 

Toekomst

De Limburgse politiek maakt zich langzaam op voor de Statenverkiezingen van maart. In de podcast gaan drie fractievoorzitters met elkaar in gesprek. De cijfers over werk zijn bemoedigend. Al blijken diverse instanties andere cijfers te hanteren.

Feit

Er is heel veel ambitie als het om het scheppen van banen gaat. Zo moet de Einstein Telescoop straks voor duizenden banen zorgen. Toch leeft het plan niet of nauwelijks bij ondernemers.  

Geschiedenis

Werkgevers kiezen eerder voor arbeidsmigranten dan voor werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen te moeilijk over geloof, afkomst of handicap. Hoger opgeleide werkzoekenden blijken weinig eisen te hebben om te verhuizen. Een rustige plek met een tuintje volstaat. 

Opinie

Lottum is van oudsher beroemd om zijn rozen. In die branche werken honderden mensen. En niet alleen Poolse arbeidsimmigranten. Daar zijn er 16.000 van in Limburg. We portretteren een van hen. 

Sluiten

Joost mag het weten

Column: Joost mag het weten
Column: Joost mag het weten
Auteur
Ruben Weekers
Bron
CBS, Monique Princen, Joost van den Akker, FNV
Datum
31-10-2018
3
Open item
Reageer op dit item

Cijfers over de Limburgse arbeidsmarkt zijn er in alle soorten en maten, zo blijkt. Waar het CBS 21.000 Limburgse werklozen ziet, meent het UWV dat er 18.000 mensen in de befaamde kaartenbak zitten. Voorzitter Monique Princen van MKB-Limburg sprak in eerste instantie over 94.000 werklozen maar trok die bewering weer in; ze twijfelde aan haar eigen cijfers. Resteert de vraag: welke cijfers deugen en welke niet? Joost mag het weten.

Het bleek makkelijker gedacht dan gedaan. Even opsnorren hoeveel Limburgers er precies werken, of werkloos zijn. Cijfers over de Limburgse arbeidsmarkt zijn er in alle soorten en maten, zo blijkt. Waar het CBS 21.000 Limburgse werklozen ziet, meent het UWV dat er 18.000 mensen in de befaamde kaartenbak zitten. Voorzitter Monique Princen van MKB-Limburg sprak in eerste instantie over 94.000 werklozen maar trok die bewering weer in; ze twijfelde aan haar eigen cijfers. Resteert de vraag: welke cijfers deugen en welke niet? Joost mag het weten

Joost moet het zelf weten. Joost van den Akker is immers gedeputeerde in Limburg met arbeidsmarkt en economie in zijn portefeuille. Zelfs de vraag welke sectoren de meeste vacatures hebben, blijkt niet eenduidig te beantwoorden. Van den Akker verwijst naar dataleverancier Buck Consultants, die de branches zorg, horeca en ict aanmerkt als koningen der armoede. Het CBS ziet dit anders. De groot- en detailhandel staat volgens hen bij uitstek het hoogst te springen om personeel. Het eerlijkste antwoord kwam vanuit het FNV. Op de vraag ‘hoe ernstig zijn de personeelstekorten in Limburg?’kwam na veel gehakkel en gestamel een heel aandoenlijk antwoord: “We weten het niet”.

‘I’m just a soul who’s intentions are good. Oh lord, please don’t let me be misunderstood’, zong Eric Burdon van The Animals ooit. Alle cijferverzamelaars van het CBS, UWV, FNV en het Economisch Bureau van ING Bank zullen een vergelijkbare moraal kennen. Met behulp van enquêtes, volkstellingen en dergelijke statistieken proberen zij ongetwijfeld zo nauwkeurig mogelijk hun rapporten te vullen. Lastig? ‘Baby, don’t you know I’m just human’ was Eric’s excuus.

Joost weet het dus niet. En gedeputeerde Joost weet ook niet waar de scheefgroei aan cijfers vandaan komt. Maar hoe maak je dan adequaat beleid als het cijferfundament niet deugt? Linksom of rechtsom: Joost moet het weten.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Column: Joost mag het weten - Werk! - Thema's