Sluiten
RadarLimburg
Werk!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Werk!

Het werkloosheidspercentage in de provincie Limburg is met 3,8 procent laag. Het aantal openstaande vacatures is hoog. Alleen al in de regio Noord-Limburg komen er de komende jaren 13.000 nieuwe banen bij. Lang leve de economie.Toch zijn er grote zorgen. Want wie gaan al die vacatures invullen? Doen we genoeg om de mensen uit het zogenaamde Granieten Bestand van het UWV tot actie te bewegen? Is de stroom arbeidsmigranten uit Oost-Europa een zegen of moeten we ons daar zorgen over maken? De redactie van RadarLimburg ging afgelopen maand opnieuw aan de slag met het thema Werk! Zie het resultaat in interviews, filmpjes, podcast, vlog, scenario en audio.

 

 

Toekomst

De Limburgse politiek maakt zich langzaam op voor de Statenverkiezingen van maart. In de podcast gaan drie fractievoorzitters met elkaar in gesprek. De cijfers over werk zijn bemoedigend. Al blijken diverse instanties andere cijfers te hanteren.

Feit

Er is heel veel ambitie als het om het scheppen van banen gaat. Zo moet de Einstein Telescoop straks voor duizenden banen zorgen. Toch leeft het plan niet of nauwelijks bij ondernemers.  

Geschiedenis

Werkgevers kiezen eerder voor arbeidsmigranten dan voor werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen te moeilijk over geloof, afkomst of handicap. Hoger opgeleide werkzoekenden blijken weinig eisen te hebben om te verhuizen. Een rustige plek met een tuintje volstaat. 

Opinie

Lottum is van oudsher beroemd om zijn rozen. In die branche werken honderden mensen. En niet alleen Poolse arbeidsimmigranten. Daar zijn er 16.000 van in Limburg. We portretteren een van hen. 

Sluiten

Polen onder de Polen

Commentaar Werk!
Commentaar Werk!
Auteur
Redactie RadarLimburg
Bron
Datum
01-11-2018
3
Open item
Reageer op dit item

Het lijkt niet op te kunnen. Het aantal vacatures in de provincie Limburg blijft stijgen. In het tweede kwartaal van 2018 staan er volgens het UWV 21.400 functies open. De verwachting is dat er komend jaar nog eens 7300 jobs bijgekomen en in Noord-Limburg is de ambitie uitgesproken om tot 2024 zo’n 13.000 nieuwe banen te realiseren. Lang leve de economie.

 

 

Het lijkt niet op te kunnen. Het aantal vacatures in de provincie Limburg blijft stijgen. In het tweede kwartaal van 2018 staan er volgens het UWV 21.400 functies open. De verwachting is dat er komend jaar nog eens 7300 jobs bijkomen en in Noord-Limburg is de ambitie uitgesproken om tot 2024 zo’n 13.000 nieuwe banen te realiseren. Lang leve de economie!

Voor een goed begrip: het werkloosheidspercentage in Limburg blijft onder de vier procent, in Luik bijvoorbeeld is dat meer dan 26 procent.

Nu hoeven we alleen nog die 51.700 werklozen in de goede richting te manoeuvreren om een puik rapportcijfer te krijgen.

Helaas, de werkelijkheid is zoals altijd weerbarstiger. Het blijkt in de praktijk bijzonder lastig om al die vacatures in te vullen. Niet voor niets zijn er in Limburg al 16.000 (geregistreerde) Polen aan het werk. De verwachting is dat er nog veel Letten, Oekraïners, Bulgaren en Roemenen zullen volgen.

Dat roept weerstand op bij mensen die vrezen dat de stroom arbeidsmigranten op gespannen voet zal staan met de cultuur in de Limburgse dorpen. Dat is begrijpelijk en daar moet zorg voor zijn.

De weifelende houding van politici helpt daar niet bij. Aan de ene kant willen ze de economie op gang houden, aan de andere kant moeten ze oor hebben voor de zorgen van de Limburgers. Stilstand is geen optie. Ze moeten mede mogelijk maken dat er goede en adequate voorzieningen zijn voor nieuwe arbeidskrachten. Ze wegstoppen in dozen tussen de kassen (die we met een sjiek woord labourhouses noemen) kan misschien tijdelijk soelaas bieden maar is op de lange termijn een slecht plan. Ook de mijnwerkers kwamen indertijd uit alle windstreken om tijdelijk ondergronds te gaan. Ze vestigden zich hier voorgoed en integreerden zonder hun eigen identiteit te verliezen.

Kinderen van arbeidsmigranten die opgroeien tussen paprika’s en rozen, maar vooral uitsluitend tussen landgenoten, zullen niet snel deel gaan uitmaken van het Limburgse gemeenschapsleven. Ze zullen Polen onder de Polen blijven, of Oekraïners tussen de Oekraïners. Een samenleving binnen een samenleving vormen. Dat is vragen om problemen. Problemen die ze in Frankrijk bijvoorbeeld maar al te goed kennen en niet kunnen oplossen.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Commentaar Werk! - Werk! - Thema's