Sluiten
RadarLimburg
Werk!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Werk!

Het werkloosheidspercentage in de provincie Limburg is met 3,8 procent laag. Het aantal openstaande vacatures is hoog. Alleen al in de regio Noord-Limburg komen er de komende jaren 13.000 nieuwe banen bij. Lang leve de economie.Toch zijn er grote zorgen. Want wie gaan al die vacatures invullen? Doen we genoeg om de mensen uit het zogenaamde Granieten Bestand van het UWV tot actie te bewegen? Is de stroom arbeidsmigranten uit Oost-Europa een zegen of moeten we ons daar zorgen over maken? De redactie van RadarLimburg ging afgelopen maand opnieuw aan de slag met het thema Werk! Zie het resultaat in interviews, filmpjes, podcast, vlog, scenario en audio.

 

 

Toekomst

De Limburgse politiek maakt zich langzaam op voor de Statenverkiezingen van maart. In de podcast gaan drie fractievoorzitters met elkaar in gesprek. De cijfers over werk zijn bemoedigend. Al blijken diverse instanties andere cijfers te hanteren.

Feit

Er is heel veel ambitie als het om het scheppen van banen gaat. Zo moet de Einstein Telescoop straks voor duizenden banen zorgen. Toch leeft het plan niet of nauwelijks bij ondernemers.  

Geschiedenis

Werkgevers kiezen eerder voor arbeidsmigranten dan voor werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen te moeilijk over geloof, afkomst of handicap. Hoger opgeleide werkzoekenden blijken weinig eisen te hebben om te verhuizen. Een rustige plek met een tuintje volstaat. 

Opinie

Lottum is van oudsher beroemd om zijn rozen. In die branche werken honderden mensen. En niet alleen Poolse arbeidsimmigranten. Daar zijn er 16.000 van in Limburg. We portretteren een van hen. 

Sluiten

Limburgs bedrijfsleven loopt nog niet warm voor telescoop

Einstein leeft nog niet
Einstein leeft nog niet
Auteur
Monique van de Ven
Bron
LIOF, JPE
Datum
01-11-2018
3
Open item
Reageer op dit item

De Einstein Telescoop moet ons niet alleen meer leren over het ontstaan van het heelal, maar ook duizenden banen opleveren. In 2021 wordt duidelijk of de ondergrondse telescoop ook daadwerkelijk in Limburg zal worden gebouwd of toch op Sardinië of in Hongarije. In de tussentijd werkt de Universiteit Maastricht samen met andere universiteiten in de regio aan een proefopstelling, de pathfinder. Onder Limburgse ondernemers leeft het project nog nauwelijks, behalve bij een handvol gespecialiseerde bedrijven. 

De Einstein Telescoop moet ons niet alleen meer leren over het ontstaan van het heelal, maar ook duizenden banen opleveren. In 2021 wordt duidelijk of de ondergrondse telescoop ook daadwerkelijk in Limburg zal worden gebouwd of toch op Sardinië of in Hongarije. In de tussentijd werkt de Universiteit Maastricht samen met andere universiteiten in de regio aan een proefopstelling, de pathfinder. Onder Limburgse ondernemers leeft het project nog nauwelijks, behalve bij een handvol gespecialiseerde bedrijven

De Einstein Telesoop, afgekort ET, is vooralsnog een feestje voor wetenschappers en zeer gespecialiseerde technologische bedrijven. ''Het project leeft nog niet'', zegt René Kessen van LIOF, de organisatie die de economische kansen van de telescoop verkent. Voor een informatiebijeenkomst onlangs in Eindhoven hadden zich twaalf Limburgse bedrijven ingeschreven, er kwamen er zes opdagen. ''Voor veel bedrijven is het nog een ver-van-mijn-bed-show. Zeker nu iedereen het druk heeft met zijn vertrouwde markt." Er zijn volgens Kessen nogal wat 'hoepels waar bedijven door moeten springen'. ''Je moet op de lange termijn denken en risico durven nemen." En waarom zouden bedrijven dat doen als ze het toch al stervensdruk hebben? Kessen: ''Je bent met toptechnologie bezig. Het stelt je in staat om nieuwe technologie te ontdekken die je weer kunt gebruiken voor je eigen bedrijf."

Nauwkeurig

Janssen Precision Engineering (JPE) is één van de Limburgse bedrijven die graag een bijdrage levert aan de pathfinder, de voorstudie van de telescoop. Voor het bedrijf is dit geen uitstapje, het is zijn core-business. "Er moeten straks spiegels op hun plek worden gehouden bij hele lage temperaturen. Wij hebben de kennis en ervaring om die spiegels heel nauwkeurig te positioneren'', zegt directeur Huub Janssen. Zijn bedrijf levert al jaren heel fijne instrumenten aan instituten waar fysici onderzoek doen naar kwantumtheorie. Zo is het  Europese onderzoekscentrum CERN in Zwitsersland één van zijn klanten.

De proefopstelling van de telescoop is razend interessant voor wetenschappers en zeer gespecialiseerde bedrijven. Als de keus in 2021 echt op Limburg valt, is er voor veel meer bedrijven werk aan de winkel. De bouw van de telescoop is begroot op 1,1 miljard. De helft daarvan gaat op aan de bouw van de tunnels. Er moet alleen al drie miljoen vrachtwagens aan grond worden verzet. Maar er zijn ook spiegels nodig, coatings, sensoren. En al die bouwmensen moeten ergens slapen en eten. Topman Willem van der Leegte van VDL rekende zijn publiek eerder voor dat de helft van alle benodigdheden door zijn bedrijf en andere leveranciers in Nederland zou kunnen worden geleverd. Dat werk zou goed zijn voor drieduizend banen. Als vergelijking wordt soms de deeltjesversneller in Zwitserland genoemd (CERN), die werk biedt aan 12.000 mensen

Kilometerslange armen

De Einstein Telescoop is een plan voor een ondergronds meetstation in de vorm van een driehoek. De armen zijn elk tien kilometer lang. Op elk hoek staan spiegels die laserlicht naar elkaar kaatsen. Op het moment dat het patroon verandert, komt er een zwaartekrachtgolf voorbij. Daar zijn wetenschappers nieuwsgierig naar want de zwaartekrachtgolven kunnen ons meer vertellen over zwarte gaten en het ontstaan van ons heelal. Meer dan 99 procent van ons heelal is donker en dus valt er niets te zien. Met behulp van de zwaartekrachtgolven kunnen we er wel naar luisteren. Pas in 2015 zijn de golven aangetoond door een bovengronds meetstation in de VS. Door trillingen van wind en verkeer kunnen ze daar niet super nauwkeurig meten. De Limburgse grond zou door de combinatie van harde kalk en zachte löss ideaal zijn om zwaartekrachtgolven op te vangen. De proefopstelling pathfinder moet dat aantonen. 

Er zijn al proefboringen gedaan in de grensregio. De bodems in Terziet en het Voerense gehucht De Planck zijn in kaart gebracht. Het ingenieursbureau Antea Groep uit Maastricht gaat binnenkort ten zuiden van Epen 300 meter diep boren. In het gat hangt het bedrijf een sensor die trillingen kan meten. Maar hopelijk vooral veel rust want daaruit zou blijken dat Zuid-Limburg geschikt is voor de Einstein Telescoop die in 2030 operationeel moet zijn. 

 

De plannen in beeld

 

 


 
 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Einstein leeft nog niet - Werk! - Thema's