Sluiten
RadarLimburg
Werk!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Werk!

Het werkloosheidspercentage in de provincie Limburg is met 3,8 procent laag. Het aantal openstaande vacatures is hoog. Alleen al in de regio Noord-Limburg komen er de komende jaren 13.000 nieuwe banen bij. Lang leve de economie.Toch zijn er grote zorgen. Want wie gaan al die vacatures invullen? Doen we genoeg om de mensen uit het zogenaamde Granieten Bestand van het UWV tot actie te bewegen? Is de stroom arbeidsmigranten uit Oost-Europa een zegen of moeten we ons daar zorgen over maken? De redactie van RadarLimburg ging afgelopen maand opnieuw aan de slag met het thema Werk! Zie het resultaat in interviews, filmpjes, podcast, vlog, scenario en audio.

 

 

Toekomst

De Limburgse politiek maakt zich langzaam op voor de Statenverkiezingen van maart. In de podcast gaan drie fractievoorzitters met elkaar in gesprek. De cijfers over werk zijn bemoedigend. Al blijken diverse instanties andere cijfers te hanteren.

Feit

Er is heel veel ambitie als het om het scheppen van banen gaat. Zo moet de Einstein Telescoop straks voor duizenden banen zorgen. Toch leeft het plan niet of nauwelijks bij ondernemers.  

Geschiedenis

Werkgevers kiezen eerder voor arbeidsmigranten dan voor werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen te moeilijk over geloof, afkomst of handicap. Hoger opgeleide werkzoekenden blijken weinig eisen te hebben om te verhuizen. Een rustige plek met een tuintje volstaat. 

Opinie

Lottum is van oudsher beroemd om zijn rozen. In die branche werken honderden mensen. En niet alleen Poolse arbeidsimmigranten. Daar zijn er 16.000 van in Limburg. We portretteren een van hen. 

Sluiten

Groot project moet cultuur op Limburgse werkvloer veranderen

'Grapje' is vaak discriminatie
'Grapje' is vaak discriminatie
Auteur
Monique van de Ven
Bron
Chris Baltussen, Anti Discriminatie Voorziening (ADV) Limburg
Datum
21-10-2018
3
Open item
Reageer op dit item

Werkgevers kiezen te snel voor het inhuren van arbeidsmigranten. De provincie telt 94.000 mensen die best aan de slag zouden kunnen als de werkvloer niet moeilijk zou doen over hun leeftijd, huidskleur, geloof of handicap, zo zegt de Anti Discriminatie Voorziening Limburg. Begin 2019 start een groot project dat moet zorgen voor een cultuurverandering op de werkvloer, te beginnen in Midden-Limburg.

Werkgevers kiezen te snel voor het inhuren van arbeidsmigranten. De provincie telt 94.000 mensen die best aan de slag zouden kunnen als de werkvloer niet moeilijk zou doen over hun leeftijd, huidskleur, geloof of handicap, zo zegt de Anti Discriminatie Voorziening Limburg. Begin 2019 start een groot project dat moet zorgen voor een cultuurverandering op de werkvloer, te beginnen in Midden-Limburg.

Volgens cijfers van de provincie Limburg groeit de werkgelegenheid de komende twee jaar met 20.000 banen terwijl werkgevers nu al moeite hebben met het invullen van openstaande vacatures. Goed nieuws voor alle mensen die lastig aan een baan komen en nu dus een kans krijgen, zo lijkt het. Maar dat is niet zo, weet Chris Baltussen, directeur van de Anti Discriminatie Voorziening (ADV) Limburg. ‘’Werkgevers hebben vooroordelen over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zien hen als een probleemgroep. Als ze wél worden aangenomen, zijn ze soms net zo snel weer weg omdat ze op de werkvloer worden buitengesloten. De cultuur moet veranderen. Je moet niet raar opkijken als er iemand in een rolstoel komt  aanrijden.’’     Grafiek grapje vaak discriminatie

Geen apen
Een getinte jongeman die op het bedrijventerrein in een werkbusje wil stappen, krijgt te horen dat er 'geen apen mee mogen'. In een apotheek wil een klant niet geholpen worden door moslima's. Verschillende vrouwen hebben sterk de indruk dat hun contract niet is verlengd omdat ze zwanger zijn. Een transgender die op zijn werk vertelt dat hij de transitie naar vrouw aangaat, krijgt geen contractverlenging omdat de werkgever 'dit soort gedoe' niet wil binnen zijn bedrijf. Iemand van buitenlands afkomst met de juiste papieren heeft het gevoel dat hij bij een sollicitatie bij voorbaat is afgewezen op grond van zijn buitenlandse naam. Een 60 plusser krijgt van zijn werkgever te horen dat hij niet in aanmerking komt voor een bepaalde cursus omdat hij 'te oud' zou zijn. Op een sollicitatiegesprek zegt een man dat hij homo is. 'Dat roken we al', zegt de sollicitatiecommissie die uit drie mannen bestaat.                          

Het zijn voorbeelden van de in totaal 236 meldingen die de ADV vorig jaar ontving. De cijfers van het eerste half jaar van 2018 laten eenzelfde beeld zien. Ongeveer een derde heeft te maken met werk. En dat is het topje van de ijsberg, weten we uit onderzoek van het CBS. Slechts één op de acht mensen doet melding van discriminatie, de rest laat het erbij zitten. ‘’Mensen denken dat het toch geen zin heeft, terwijl wij wel degelijk tot actie overgaan'', zegt Baltussen. Zo gingen zijn collega's in gesprek met een uitzendbureau dat een dove man bij voorbaat afwees voor werk in de logistieke of productie sector terwijl er niet eens was geïnformeerd naar de mogelijkheden. 

Grapje
Vaak zeggen werkgevers dat ze zich van geen kwaad bewust te zijn. ''Discriminatie wordt dan afgedaan als ‘het was maar een grapje’ of ‘het was niet zo bedoeld’. Medewerkers realiseren zich niet wat de impact is van jezelf buitengesloten voelen. Dat raakt het zelfvertrouwen van mensen want je kunt je huidskleur of handicap niet veranderen.''

Iedereen moet zich welkom voelen op de werkvloer. Volgens Baltussen doen werkgevers daar te weinig aan. Zij geven eerder aandacht aan functionele arbeidsomstandigheden: is de ruimte goed geventileerd, zijn de machines veilig, zijn de materialen niet te zwaar. Om werkgevers bewust te maken van een ‘inclusieve werkomgeving’, geeft de ADV voorlichting. Vooral de overheid heeft hier oren naar, weet Baltussen. Het midden- en kleinbedrijf is terughoudend. Daarom ligt er nu een plan om bedrijven actief te benaderen. Het instituut Gak dat de arbeidsparticipatie in Nederland wil bevorderen, is enthousiast en wil waarschijnlijk geld beschikbaar stellen. Als het fonds in december groen licht geeft, worden 200 bedrijven uit Midden-Limburg uitgenodigd voor algemene informatie over een inclusieve werkvloer. En het blijft niet bij een stichtelijk praatje. Baltussen: ‘’Ze moeten ook iemand in dienst nemen met een beperking tot de arbeidsmarkt. De begeleiders op de werkvloer worden getraind om met verschillen om te gaan zodat bijvoorbeeld iemand met een vluchtelingenachtergrond niet meteen wordt ontslagen als hij niet is komen opdagen omdat de zorg voor een ziek familielid in zijn cultuur voorgaat."                                                                                                                                                                

Anoniem solliciteren
Begin 2019 moeten de eerste twintig bedrijven starten. Baltussen hoopt dat het project zo succesvol is, dat het werkt als een vliegwiel voor heel Limburg. ‘’Doel is dat werkgevers niet alleen kijken naar de beperkingen van mensen maar vooral naar de mogelijkheden. Wij helpen ze om door die vooroordelen heen te kijken maar uiteindelijk moet de markt het zelf oplossen.’’ De nieuwe aanpak is volgens Baltussen nog nergens anders in het land beproefd. Een bekend experiment is wel 'anoniem solliciteren'. Ook de gemeente Weert heeft hiermee geëxperimenteerd maar volgens Baltussen heeft dat niet tot meer diversiteit geleid. ''Je kunt wel een naam doorstrepen maar in een cv kun je toch de achtergrond van iemand zien en anders op sollicitatiegesprek wel. Dan blijkt opnieuw;  soort zoekt soort.''

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - 'Grapje' is vaak discriminatie - Werk! - Thema's