Sluiten
RadarLimburg
Werk!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Werk!

Het werkloosheidspercentage in de provincie Limburg is met 3,8 procent laag. Het aantal openstaande vacatures is hoog. Alleen al in de regio Noord-Limburg komen er de komende jaren 13.000 nieuwe banen bij. Lang leve de economie.Toch zijn er grote zorgen. Want wie gaan al die vacatures invullen? Doen we genoeg om de mensen uit het zogenaamde Granieten Bestand van het UWV tot actie te bewegen? Is de stroom arbeidsmigranten uit Oost-Europa een zegen of moeten we ons daar zorgen over maken? De redactie van RadarLimburg ging afgelopen maand opnieuw aan de slag met het thema Werk! Zie het resultaat in interviews, filmpjes, podcast, vlog, scenario en audio.

 

 

Toekomst

De Limburgse politiek maakt zich langzaam op voor de Statenverkiezingen van maart. In de podcast gaan drie fractievoorzitters met elkaar in gesprek. De cijfers over werk zijn bemoedigend. Al blijken diverse instanties andere cijfers te hanteren.

Feit

Er is heel veel ambitie als het om het scheppen van banen gaat. Zo moet de Einstein Telescoop straks voor duizenden banen zorgen. Toch leeft het plan niet of nauwelijks bij ondernemers.  

Geschiedenis

Werkgevers kiezen eerder voor arbeidsmigranten dan voor werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen te moeilijk over geloof, afkomst of handicap. Hoger opgeleide werkzoekenden blijken weinig eisen te hebben om te verhuizen. Een rustige plek met een tuintje volstaat. 

Opinie

Lottum is van oudsher beroemd om zijn rozen. In die branche werken honderden mensen. En niet alleen Poolse arbeidsimmigranten. Daar zijn er 16.000 van in Limburg. We portretteren een van hen. 

Sluiten

Huisvesting kenniswerkers

Kenniswerkers zoeken rust
Kenniswerkers zoeken rust
Auteur
Emile Hollman
Bron
Rapport Je Zal er maar wonen; interview Martijn van Bussel
Datum
01-11-2018
5
Open item
Reageer op dit item

De komende jaren zoekt de Brightland Chemelot Campus zo’n 1200 nieuwe hoogopgeleide werknemers, ook wel kenniswerkers genoemd. Terwijl de westelijke mijnstreek door demografische krimp in dezelfde tijd zo’n 1200 huishoudens verliest. Volgens BuroSTUB Stedelijk Landschap uit Stein kan de regio Sittard daarvan profiteren want hoger opgeleiden willen lekker rustig en groen wonen.

De komende jaren zoekt de Brightland Chemelot Campus zo’n 1200 nieuwe kenniswerkers. Terwijl de westelijke mijnstreek door demografische krimp in dezelfde tijd zo’n 1200 huishoudens verliest. Volgens BuroSTUB Stedelijk Landschap uit Stein kan de regio Sittard daarvan profiteren.

De woningmarkt in de regio Sittard-Geleen is namelijk niet geschikt om de circa 1200 zogenaamde kenniswerkers te huisvesten die de campus de komende jaren zoekt. De westelijke mijnstreek loopt daarmee het risico dat de nieuwe werknemers of niet komen of buiten de regio gaan wonen. Die conclusie trekt stedenbouwkundige Martijn van Bussel van BuroSTUB.

Waarom niet? 
Gemeenten als Sittard-Geleen, Beek en Stein moeten goed kijken naar de wooneisen die kenniswerkers hebben. Martijn van Bussel (Geldrop, 1978) werkte nog bij de gemeente Sittard-Geleen toen er sprake van was dat de wijk Sanderbout flink zou moeten krimpen om leegstand in de toekomst te voorkomen. Terwijl het verhaal ging dat op de Chemelot Campus zo’n 1200 kenniswerkers nodig zijn de komende jaren. Van Bussel: “De aanname was: die mensen willen toch niet wonen in deze regio. Die kiezen voor de stad en hebben behoefte aan de voorzieningen daar. Nou ja, ik ben even hoog opgeleid als die kenniswerkers en ik woon hier ook dus ik dacht: waarom zouden die mensen hier niet willen wonen?” Met drie kompanen richtte hij een bureau op om dat te gaan onderzoeken.

Goede kabel 
“Bèta kenniswerkers zijn technisch onderlegd, je ziet dat ze nogal op zichzelf zijn, zijn heel erg gefocust op hun werk en willen in hun vrije tijd een rustige woonomgeving. Het verraste me ook wel dat ze helemaal niet zoveel behoefte hebben aan stedelijke uitdagingen. Een fijn huis met een tuin in een groene en rustige wijk en een goede glasvezelkabel voldoen bij wijze van spreken. En dan hebben ze een voorkeur voor een suburbane woonomgeving.” Van Bussel omschrijft dat als rustig wonen: “De rust van het dorp en de anonimiteit van de stad.” 

Dat zijn per saldo de buitenwijken van Sittard-Geleen of nieuwere wijken in de gemeenten erom heen als Beek, Stein, Elsloo en Urmond. Kenniswerkers willen graag dicht bij het groen wonen. Aangezien DSM in het hart van het gebied ligt, gaat het om de buitenste randen. Vooral contact met het beginnende heuvelland wordt gewaardeerd. Er is volgens Martijn van Bussel genoeg landschap en groen in de westelijke mijnstreek. “Die kwaliteit wordt alleen te weinig ingezet. De nadruk ligt op industrie en infrastructuur. Bij nieuwbouw of renovatie van wijken zou je daar meer rekening mee moeten houden.”

Niet te doen 
Ook bereikbaarheid is belangrijk, de autoweg is nooit ver weg, dus dat zit wel snor, dit in tegenstelling tot het openbaar vervoer. “Vooral de internationale bereikbaarheid is niet goed, daar
moet echt iets aan gebeuren. Dan heb ik het niet over het luchtverkeer want binnen een uur van de campus zijn er vier vliegvelden, maar als je met het openbaar vervoer de grens over wil, heb je een probleem. We spraken een Britse kenniswerker die met de bus naar een kerstconcert was geweest in Vaals. Ze kwam met het openbaar vervoer in elk geval niet meer thuis. En ga maar eens met de trein naar Antwerpen, dat is bijna niet te doen. Toch doen we ook een hoop goed hoor want er wonen al veel nieuwe kenniswerkers in de westelijke mijnstreek.”

Van Bussel denkt dat gemeenten op basis van zijn bevindingen een aantal locaties zouden moeten aanwijzen waar middels een experiment gebouwd of gerenoveerd kan worden naar de wensen van nieuwkomers en huidige inwoners. “Wat kunnen we doen met de plekken die door de krimp vrij komen? Renoveren, slopen? Wellicht kunnen we de wensen van de nieuwkomers en de huidige inwoners samenbrengen waardoor een win-win situatie ontstaat.”

Kenniswerkers komen overal vandaan. Het onderzoek van Van Bussel richtte zich op 330 werknemers van Brightlands, die vertegenwoordigen samen 23 nationaliteiten. Ze werden vooral gevraagd naar hun algemene wooneisen. Dat Fransen graag bergen om zich heen hebben en Amerikanen een eigen badkamer willen, is te specifiek voor een onderzoek. Hoewel de meesten een rustige woning willen aan de rand van de bebouwde zijn het vooral jongeren die een voorkeur voor een stad als Maastricht hebben met stedelijke/culturele uitdagingen.

In de watten
Hoeveel kenniswerkers heeft de regio Sittard gemist? “Dat is een lastige vraag. Maar mensen komen pas in beeld als ze zich bij Brightlands melden. Vandaar dat we aanbevelen om een  welkomcentrum op te richten, een loket waar vragen worden beantwoord, waar je informatie kunt krijgen over housing, regelgeving en financiering.” Afgesproken is dat het Expatcentrum in Maastricht een deel van deze taken op zich neemt, maar Van Bussel denkt dat zo’n plek op de campus zelf moet komen. Noemt het zelfs een gemiste kans als zo’n centrum er niet zou komen. “Je moet potentiele werknemers in de watten leggen en ze niet laten verdwalen.” Als het goed is wordt hier vanuit de Brightlands wel aan gewerkt.

Het rapport van Van Bussel cs heeft er in elk geval toe geleid dat er rekening wordt gehouden met groeiende groep kenniswerkers in de Woonvisie Zuid-Limburg. De gemeentes hebben gevraagd om vervolgonderzoek.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Kenniswerkers zoeken rust - Werk! - Thema's