Sluiten
RadarLimburg
Werk!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Werk!

Het werkloosheidspercentage in de provincie Limburg is met 3,8 procent laag. Het aantal openstaande vacatures is hoog. Alleen al in de regio Noord-Limburg komen er de komende jaren 13.000 nieuwe banen bij. Lang leve de economie.Toch zijn er grote zorgen. Want wie gaan al die vacatures invullen? Doen we genoeg om de mensen uit het zogenaamde Granieten Bestand van het UWV tot actie te bewegen? Is de stroom arbeidsmigranten uit Oost-Europa een zegen of moeten we ons daar zorgen over maken? De redactie van RadarLimburg ging afgelopen maand opnieuw aan de slag met het thema Werk! Zie het resultaat in interviews, filmpjes, podcast, vlog, scenario en audio.

 

 

Toekomst

De Limburgse politiek maakt zich langzaam op voor de Statenverkiezingen van maart. In de podcast gaan drie fractievoorzitters met elkaar in gesprek. De cijfers over werk zijn bemoedigend. Al blijken diverse instanties andere cijfers te hanteren.

Feit

Er is heel veel ambitie als het om het scheppen van banen gaat. Zo moet de Einstein Telescoop straks voor duizenden banen zorgen. Toch leeft het plan niet of nauwelijks bij ondernemers.  

Geschiedenis

Werkgevers kiezen eerder voor arbeidsmigranten dan voor werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen te moeilijk over geloof, afkomst of handicap. Hoger opgeleide werkzoekenden blijken weinig eisen te hebben om te verhuizen. Een rustige plek met een tuintje volstaat. 

Opinie

Lottum is van oudsher beroemd om zijn rozen. In die branche werken honderden mensen. En niet alleen Poolse arbeidsimmigranten. Daar zijn er 16.000 van in Limburg. We portretteren een van hen. 

Sluiten

Is er leven na het MBO?

Leven na het MBO?
Leven na het MBO?
Auteur
Rens Knapen
Bron
Arcus College, Ingrid Stotijn, Janine Winkens, Sjors Camp
Datum
30-10-2018
10
Open item
Reageer op dit item

Sinds dit jaar mogen leerlingen van het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) zichzelf officieel 'student' noemen. Daarmee hoopt minister Ingrid van Engelshoven het negatieve stigma dat vaak rondom het MBO-onderwijs hangt, te doorbreken. RadarLimburg ging op bezoek bij het Arcus College in Heerlen en een oud-student mechatronica die het beste uit zijn MBO-diploma probeert te halen.

Sinds dit jaar mogen leerlingen van het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) zichzelf officieel 'student' noemen. Daarmee hoopt minister Ingrid van Engelshoven het negatieve stigma dat vaak rondom het MBO-onderwijs hangt, te doorbreken. RadarLimburg ging op bezoek bij het Arcus College in Heerlen en een oud-student mechatronica die het beste uit zijn MBO-diploma probeert te halen.

Ingrid Stotijn, projectmedewerker Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn van het Arcus College geeft aan dat ze bekend is met et negatieve beeld over het MBO-diploma. Nog voor haar werkzaamheden voor het Arcus College werkte ze bij uitzendbureau Randstad. In eerste instantie zocht deze werkgever enkel naar mensen met minimaal een HBO-opleiding. Stotijn kwam daar met een MBO-diploma personeel & facility management binnen, samen met een andere groep oud-MBO'ers. Vervolgens zijn ze een pilot gestart binnen Randstad naar het verschil in functioneren tussen werknemers met een HBO en een MBO diploma. "Ik wil niet zeggen dat we beter presteerden, want dat klinkt zo arrogant. Maar uit het onderzoek bleek dat de MBO'ers uiteindelijk ondernemender, innovatiever en veel leergieriger waren. Juist door dit verschil is er tot op de dag vandaag een gezonde mix tussen HBO- en MBO-niveau te vinden op de werkvloer, omdat de dynamiek die het bracht erg prettig werkte."

Janine Winkens, marketing en communicatieadviseur van het Arcus College kan dit gevoel wel beamen: "Ik keek zelf nooit naar de eisen van werkgevers; ik zocht gewoon een leuke baan. Negen van de tien keer hield ik aan een sollicitatie een baanaanbod over. Ik heb nooit gedacht in 'ik ben HBO' of 'ik ben MBO', maar ik ben al deze gesprekken ingegaan met de gedachte van 'ik ben ik, en dit is mijn ervaring.' Ik heb dan zelf ook nooit het gevoel gehad dat mijn opleiding me beperkt heeft in mijn keuzes."

"Als MBO'er heb je andere manieren om jezelf te bewijzen", vertelt Sjors Camp (24) uit Weert. Na zijn opleiding Mechatronica aan het Summa College in Eindhoven (MBO) is hij, net als een groot gedeelte van zijn medestudenten blijven werken bij het bedrijf waar hij zijn afstudeerstage heeft gelopen, Uniteq Hydraulics. Hij begon er op de werkvloer maar heeft hij zich in de vier jaar van zijn vaste loondienst tot werkvoorbereider op het kantoor omhoog gewerkt. "Wat mij altijd een zeker gevoel tijdens sollicitaties gaf, waren goede referenties. Tijdens mijn opleiding heb ik vaak zat praktijkervaring in de vorm van stages op mogen doen, en ik heb al deze werkgevers zo goed mogelijk laten zien dat ik een goede werknemer ben." 

Praktijkervaring en aanvullende cursussen kunnen een MBO-er helpen op de arbeidsmarkt. Sjors liet zich op de werkvloer van zijn beste kant zien om hogerop te komen. "Wanneer je collega's zien dat je niet te beroerd bent om je handen vuil te maken, dan schept dat een band en wordt communiceren veel makkelijker."

Toch zijn er altijd leerlingen die door willen stromen naar het HBO 'omdat het moet', vertelt Janine Winkens. "We gaan direct met zo'n student in gesprek. Als blijkt dat leerlingen alleen  verder willen leren omdat ze het gevoel hebben dat dat van ze verwacht wordt, proberen we ze te begeleiden om iets te vinden waar ze wél een passie voor hebben. We zullen verder studeren absoluut nooit afraden, en het is ook vaak een goeie optie voor studenten, maar wel enkel wanneer ze hier zelf voor willen gaan."

Als onderwijsmanager ziet Ingrid Stotijn het zelf ook steeds meer in de praktijk: werkgevers geven steeds minder om 'het papiertje'. Neem postorder-apotheek DocMorris. "Dat bedrijf geeft aan dat het niet veel uit maakt welke opleiding hun personeel heeft. Ze zoeken vooral naar een bepaalde persoonlijkheid, naar bepaalde normen en waarden." 

Beide dames van het Arcus College zijn het erover eens: een MBO-opleiding hoeft je niet te beperken. Iedereen heeft zijn eigen manier om te komen waar hij of zij graag wilt belanden, of dat nu met een MBO-diploma is of via  doorstuderen. Winkens: "Ik heb bijvoorbeeld een stagaire hier gehad die absoluut niet wist wat ze na het halen van haar Havo-diploma moest gaan doen. Ze zag een MBO opleiding Evenementorganisatie voorbij komen, maar twijfelde omdat het een opleiding op MBO-niveau was. Ze is dit toch gaan doen, en hierna doorgestroomd naar een HBO-opleiding Facilitair Management. Toen ik haar weer tegenkwam vertelde ze me dat juist deze combinatie van twee opleidingen uiteindelijk haar beste keuze was."

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Leven na het MBO? - Werk! - Thema's