Sluiten
RadarLimburg
Werk!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Werk!

Het werkloosheidspercentage in de provincie Limburg is met 3,8 procent laag. Het aantal openstaande vacatures is hoog. Alleen al in de regio Noord-Limburg komen er de komende jaren 13.000 nieuwe banen bij. Lang leve de economie.Toch zijn er grote zorgen. Want wie gaan al die vacatures invullen? Doen we genoeg om de mensen uit het zogenaamde Granieten Bestand van het UWV tot actie te bewegen? Is de stroom arbeidsmigranten uit Oost-Europa een zegen of moeten we ons daar zorgen over maken? De redactie van RadarLimburg ging afgelopen maand opnieuw aan de slag met het thema Werk! Zie het resultaat in interviews, filmpjes, podcast, vlog, scenario en audio.

 

 

Toekomst

De Limburgse politiek maakt zich langzaam op voor de Statenverkiezingen van maart. In de podcast gaan drie fractievoorzitters met elkaar in gesprek. De cijfers over werk zijn bemoedigend. Al blijken diverse instanties andere cijfers te hanteren.

Feit

Er is heel veel ambitie als het om het scheppen van banen gaat. Zo moet de Einstein Telescoop straks voor duizenden banen zorgen. Toch leeft het plan niet of nauwelijks bij ondernemers.  

Geschiedenis

Werkgevers kiezen eerder voor arbeidsmigranten dan voor werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen te moeilijk over geloof, afkomst of handicap. Hoger opgeleide werkzoekenden blijken weinig eisen te hebben om te verhuizen. Een rustige plek met een tuintje volstaat. 

Opinie

Lottum is van oudsher beroemd om zijn rozen. In die branche werken honderden mensen. En niet alleen Poolse arbeidsimmigranten. Daar zijn er 16.000 van in Limburg. We portretteren een van hen. 

Sluiten

Rozen in Lottum

Rozen in Lottum
Rozen in Lottum
Auteur
Joep Geurts
Bron
Diverse
Datum
01-11-2018
4
Open item
Reageer op dit item

Lottum, een dorp van circa tweeduizend inwoners in het noorden van Limburg staat al zo’n honderd jaar bekend als het rozendorp van Nederland en is goed voor zo’n 17 miljoen tuinrozen per jaar, 70% van de totale Nederlandse productie. De roos is nog steeds sterk aanwezig in het DNA van het dorp.

Lottum, een dorp van circa tweeduizend inwoners in het noorden van Limburg staat al zo’n honderd jaar bekend als het rozendorp van Nederland en is goed voor zo’n 17 miljoen tuinrozen per jaar, 70% van de totale Nederlandse productie. De roos is nog steeds sterk aanwezig in het DNA van het dorp.

In Lottum en omstreken ging lang het verhaal rond dat een kapelaan, de heer Lichtevelt, de roos introduceerde in het dorp. Hij zou begin 19e eeuw wegens ziekte een tijdje in een Frans klooster in Vichy hebben gewoond en later de roos en zijn kennis daarover mee hebben gebracht naar Lottum. De kapelaan werd gezien als stichter van Lottum als rozendorp. Huub Hendrix, zoon van een kwekersfamilie uit Lottum, kwam erachter dat dit verhaal echter niet juist was. Dit was voor hem aanleiding om eens goed onderzoek te doen naar de opkomst en bloei van het rozendorp Lottum. “Ik las dat het oculeren, het vermeerderen van rozen, pas uitgevonden werd nadat de kapelaan overleden was. Dus het kan helemaal niet zo zijn dat hij de roos geintroduceerd heeft. Ik had al wat documenten liggen en dit was voor mij de directe aanleiding om het ware verhaal op te schrijven”, zegt Hendrix.

“Het echte verhaal is toch iets anders. De kapelaan was rond 1850 samen met Andreas Gevelaers wel eigenaar van een van de twee fruitboomkwekerijen in Lottum. De kwekerij Lichtevelt-Gevelaers had een aantal leerlingen in dienst. Zij gingen later voor zichzelf beginnen en ook zij kregen weer knechten in dienst die later een eigen kwekerij begonnen en zo ontstonden er steeds meer kwekersbedrijven. Omdat de roos in die tijd goed geld opbracht en rozen kweken lijkt op het kweken van fruitbomen dat in Lottum al gebeurde, gingen veel van deze kwekerijen zich hier ook mee bezig houden nadat het oculeren eind 19e eeuw werd uitgevonden.”, aldus Hendrix.

70% van de mensen uit Lottum leefde van de rozenkwekerij 

De roos begon vanaf toen een steeds belangrijkere rol te spelen in Lottum. “Het leverde enorm veel werkverschaffing op voor het dorp. Het telen van rozen is namelijk erg arbeidsintensief. Het is zelfs ooit geweest dat zo’n 70% van de mensen uit Lottum van de rozenkwekerij leefde. Vroeger bracht de roos zelfs zoveel op dat rozenteler Jonkers uit Lottum buiten op straat verkondigde dat zijn kar met rozen, meer waard was dan zijn eigen huis. En dat was geen klein huis”, lacht Hendrix. De roos werd steeds belangrijker voor Lottum omdat het geld en werkgelegenheid opbracht. Hendrix: “Maar wat men vaak vergeet is dat verbeterde infrastructuur ook een rol speelde in de bloei van het rozendorp. Lottum kreeg bijvoorbeeld in die tijd een eigen station aan de lijn Venlo-Nijmegen waardoor de afzetmarkt beter bereikbaar werd.”

De roos speelt in 2017 nog altijd een belangrijke rol in het dorp. Al sinds 1923 vinden jaarlijks de rozenfeesten plaats, waarbij ieder jaar een vrouw uit Lottum als rozenkoningin wordt gekroond. “Het belang van de roos neemt nu wel iets af. Het onderhouden van rozen is erg arbeidsintensief omdat het bijna allemaal handmatig moet gebeuren. En mensen kiezen er tegenwoordig eerder voor om een kiezeltuintje aan te leggen in plaats van rozenstruik in de tuin te zetten."

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Rozen in Lottum - Werk! - Thema's