Sluiten
RadarLimburg
Werk!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Werk!

Het werkloosheidspercentage in de provincie Limburg is met 3,8 procent laag. Het aantal openstaande vacatures is hoog. Alleen al in de regio Noord-Limburg komen er de komende jaren 13.000 nieuwe banen bij. Lang leve de economie.Toch zijn er grote zorgen. Want wie gaan al die vacatures invullen? Doen we genoeg om de mensen uit het zogenaamde Granieten Bestand van het UWV tot actie te bewegen? Is de stroom arbeidsmigranten uit Oost-Europa een zegen of moeten we ons daar zorgen over maken? De redactie van RadarLimburg ging afgelopen maand opnieuw aan de slag met het thema Werk! Zie het resultaat in interviews, filmpjes, podcast, vlog, scenario en audio.

 

 

Toekomst

De Limburgse politiek maakt zich langzaam op voor de Statenverkiezingen van maart. In de podcast gaan drie fractievoorzitters met elkaar in gesprek. De cijfers over werk zijn bemoedigend. Al blijken diverse instanties andere cijfers te hanteren.

Feit

Er is heel veel ambitie als het om het scheppen van banen gaat. Zo moet de Einstein Telescoop straks voor duizenden banen zorgen. Toch leeft het plan niet of nauwelijks bij ondernemers.  

Geschiedenis

Werkgevers kiezen eerder voor arbeidsmigranten dan voor werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen te moeilijk over geloof, afkomst of handicap. Hoger opgeleide werkzoekenden blijken weinig eisen te hebben om te verhuizen. Een rustige plek met een tuintje volstaat. 

Opinie

Lottum is van oudsher beroemd om zijn rozen. In die branche werken honderden mensen. En niet alleen Poolse arbeidsimmigranten. Daar zijn er 16.000 van in Limburg. We portretteren een van hen. 

Sluiten

Startups in Limburg

Startups in Limburg
Startups in Limburg
Auteur
Muriel Janssen
Bron
KvK, Pannes, STRIKKS
Datum
01-11-2018
10
Open item
Reageer op dit item

In de afgelopen vijf jaar zijn er niet eerder zoveel bedrijven gestart dan in de eerste drie kwartalen van 2018. 

In de afgelopen vijf jaar zijn er niet eerder zoveel bedrijven gestart dan in de eerste drie kwartalen van 2018. 

Waarom jongeren steeds vaker een eigen bedrijf - een start up - beginnen? Hester Schoppert, woordvoerster van de Kamer van Koophandel: "Omdat  jongeren geen negen tot vijf mentaliteit hebben en niet meer voor een baas willen werken." En vaak worden ze tijdens de opleiding gestimuleerd om als zzp'er aan de slag te gaan. Ook mensen die hun baan kwijtraken beginnen vaak voor zichzelf. "Ze hebben dan al de kennis en ervaring, maar geen zin om weer eindeloos te solliciteren. Vaak is het ook een creatieve uitspatting. Ze hebben een idee in hun hoofd en willen dit uitwerken." Schoppert denkt dat dat de afgelopen jaar door de financiële crisis een beetje werd tegengehouden." Mensen durven nu de stap weer te zetten omdat er weer meer financiële zekerheid komt."

Starters in beeld 
Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers voor starters. Ze moeten zich onderscheiden van de rest. Wat doen de Limburgse starters om zich te onderscheiden? RadarLimburg bracht een bezoekje aan twee startups in Limburg die het nét even anders aanpakken. Label en studio STRIKKS ontwerpt en produceert gepersonaliseerde gebreide kleding en Bierbrouwerij Pannes brouwt uitsluitend biologisch bier.

STRIKKS
STRIKKS is in handen van ontwerpsters Maartje Boer en Suzanne Vaessen. Zij laten door middel van industrieel breien zien dat breien niet alleen door omaatjes met pennen gedaan wordt. De twee jonge breiwonders geven cursussen en zouden graag over een aantal jaar hét aanspreekpunt zijn voor mensen met vragen over industrieel breien. Ook hebben zij een innovatief concept ontwikkeld: gepersonaliseerde breiwerken. Zij stonden dit jaar op de Dutch Design Week waar zij hun creaties voor het eerst toonde aan het publiek. RadarLimburg bracht de dames een bezoekje in hun studio en op de DDW.

Pannes
De bierbrouwerij was nog nooit zo populair. Afgelopen jaar kwamen er 125 brouwerijen bij. Inmiddels zijn er 647 brouwers actief in Nederland. Daarvan zijn er in heel Nederland maar 8 geregistreerde biologische bierbrouwerijen.De enige Limburgse biologische brouwerij is te vinden in Munstergeleen. 

Biologische Bierbrouwerij Pannes in Munstergeleen, is in handen van Fred Penners. Hij bracht in augustus van dit jaar zijn eerste biologische biertje op de markt. Hoe smaakt het biertje? RadarLimburg zocht hem op om dit te testen.

In Limburg
In Limburg startten in 2018 zo'n 6.829 bedrijven. Dat is 2% meer dan in het eerste kwartaal 2018. Toen stonden 97.325 bedrijven ingeschreven. Dit blijkt uit de ‘Bedrijvendynamiek’ van de Kamer van Koophandel. Op 1 oktober bedroeg dat aantal bedrijven in Limburg 99.507. In de eerste drie kwartaal van het jaar startte 6.829 bedrijven in Limburg en stopten er 4.726.

Trends
1 op de 10 startups groeit uit tot een groter of internationaal bedrijf. De rest blijft klein of bestaat op de lange termijn niet meer. In het Nederlandse startup ecosysteem zijn veel bedrijven die jonge ondernemers hulp bieden bij het starten van hun bedrijf. Vaak ondersteund door de overheid om de slagingskans te vergroten. Inspelen op maatschappelijke problematiek zoals ‘Ocean Cleaner’ is trending. Ook zijn veel tech-startups bezig met data en slimme toepassingen in diverse branches zoals klimaat verbeteringen, Smart Cities, Artificial Intelligence, Human Health en Agro Food.

De start
Een briljant idee hebben maakt nog niet dat je succesvol bent in het ondernemen. Het uitwerken van dit idee naar een bedrijf is een ander hoofdstuk. Maar hoe wordt en blijft je bedrijf succesvol? Let vooral op de volgende tips van de Kamer van Koophandel.

1. Loopt het businessplan en verdienmodel? Om echt exponentieel te kunnen groeien is een slim verdienmodel essentieel. Vaak bepaalt dit de duurzaamheid van een startup.
2. Heb je de juiste financiering? Bij een startup hoort vaak een risicovolle investering. We weten dat het lastig is voor veel bedrijven om de passende en juiste financiering voor hun bedrijf te vinden.
3. Kies je de juiste markt en doelgroep? Bedenk wie je doelgroep is en eigenlijk nog beter: wie zijn je verschillende soorten doelgroepen? Hoe kan je met relatief kleine aanpassingen een nieuwe markt aanboren?

In welke sectoren zijn er nu de meeste starters begonnen met een bedrijfje in Limburg? Uit Bedrijvendynamiek blijkt de zakelijke dienstensector het populairst vergeleken met andere sectoren. Dit gevolgd door de gezondheidsbranche en de detailhandel. Alleen in de detailhandel zijn er minder bedrijven gestart dan in 2017.

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Startups in Limburg - Werk! - Thema's