Sluiten
RadarLimburg
Werk!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Werk!

Het werkloosheidspercentage in de provincie Limburg is met 3,8 procent laag. Het aantal openstaande vacatures is hoog. Alleen al in de regio Noord-Limburg komen er de komende jaren 13.000 nieuwe banen bij. Lang leve de economie.Toch zijn er grote zorgen. Want wie gaan al die vacatures invullen? Doen we genoeg om de mensen uit het zogenaamde Granieten Bestand van het UWV tot actie te bewegen? Is de stroom arbeidsmigranten uit Oost-Europa een zegen of moeten we ons daar zorgen over maken? De redactie van RadarLimburg ging afgelopen maand opnieuw aan de slag met het thema Werk! Zie het resultaat in interviews, filmpjes, podcast, vlog, scenario en audio.

 

 

Toekomst

De Limburgse politiek maakt zich langzaam op voor de Statenverkiezingen van maart. In de podcast gaan drie fractievoorzitters met elkaar in gesprek. De cijfers over werk zijn bemoedigend. Al blijken diverse instanties andere cijfers te hanteren.

Feit

Er is heel veel ambitie als het om het scheppen van banen gaat. Zo moet de Einstein Telescoop straks voor duizenden banen zorgen. Toch leeft het plan niet of nauwelijks bij ondernemers.  

Geschiedenis

Werkgevers kiezen eerder voor arbeidsmigranten dan voor werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen te moeilijk over geloof, afkomst of handicap. Hoger opgeleide werkzoekenden blijken weinig eisen te hebben om te verhuizen. Een rustige plek met een tuintje volstaat. 

Opinie

Lottum is van oudsher beroemd om zijn rozen. In die branche werken honderden mensen. En niet alleen Poolse arbeidsimmigranten. Daar zijn er 16.000 van in Limburg. We portretteren een van hen. 

Sluiten

'Nederland steekt te weinig in omscholing'

UWV: werkgevers aan zet
UWV: werkgevers aan zet
Auteur
Rens Knapen
Bron
UWV, Michel Smoorenburg, Don Thijssen
Datum
01-11-2018
10
Open item
Reageer op dit item

De industrie, zorg en handel barsten van de vacatures en kunnen vaak niet zonder arbeidsmigranten. Tegelijkertijd zit 3,8% van de Limburgers en 3,9% van de Nederlanders nog altijd werkloos thuis. Het UWV maakt zich hard om juist deze groep mensen aan een baan te helpen. Volgens het instituut moeten werkgevers verder kijken dan hun neus lang is en moet er meer worden geinvesteerd in omscholing.

 

De industrie, zorg en handel barsten van de vacatures en kunnen vaak niet zonder arbeidsmigranten. Tegelijkertijd zit 3,8% van de Limburgers en 3,9% van de Nederlanders nog altijd werkloos thuis. Het UWV maakt zich hard om juist deze groep mensen aan een baan te helpen. Volgens het instituut moeten werkgevers verder kijken dan hun neus lang is en moet er meer worden geinvesteerd in omscholing.

Jaloers
Michel van Smoorenburg is teamleider Arbeidsmarktmarktadvies bij het UWV team Zuid-Nederland en Don Thijssen is regiomanager Noord- en Midden Limburg. Zij zoeken dagelijks naar kansen voor mensen die werkloos zijn. Hoe kan het eigenlijk dat er ondanks de vele openstaande vacatures, toch een groep mensen thuis zit? "Omdat Nederland veel te weinig geld in omscholing steekt", vertelt Van Smoorenburg. "Met het huidige scholingsbudget van 30 miljoen euro kunnen we spijtig genoeg onvoldoende mensen die het nodig hebben mee helpen. Het is een druppel op een hete bakplaat." 

Don Thijssen is jaloers is op onze buurlanden: "Wanneer we op werkbezoek gaan bij onze Belgische collega's van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling, dan valt m'n mond open van verbazing. Een werkloze bankmedewerker geeft daar aan dat hij het einde van zijn carrière graag als kraanmachinist wil werken. Nog dezelfde dag kan hij achter op een hijskraan gaan zitten en een paar dagen later kan hij bevoegd zijn om te werken als kraanmachinist."

Het helpt ook als werkgevers de gebaande paden verlaten. Dus niet per sé die kandidaat willen die aan álle eisen voldoet. Als je het perfecte plaatje loslaat, heb je ineens veel meer keus, weet Van Smoorenburg. "De slimme ondernemer merkt dat op. Functies waar geen personeel voor gevonden kan worden, gaat hen uiteindelijk ook in de portemonnee raken. Wanneer ze bijvoorbeeld naar een 50-plusser gaan zoeken in plaats van altijd maar blindelings vasthouden aan het aannemen van zo goedkoop mogelijke, jonge werknemers, kan dat uiteindelijk meer geld opleveren."

50-plussers
Don Thijssen heeft daar een treffend voorbeeld van. Hij stond laatst gezellig te borrelen met een directeur van een brillenfirma die vertelde dat hij geen personeel kan krijgen. "Maar ja hij zocht dan ook uitsluitend personeel van achttien jaar met drie jaar ervaring. Ik heb hem voorgehouden dat er een grote groep toekomstige vijftigplussers is die straks allemaal aan een bril moet en die geen boodschap hebben aan een meisje van achttien dat vertelt dat een bril zo leuk staat. Het komt veel overtuigender over wanneer een leeftijdsgenoot, die beter door jouw ogen kan kijken, dit advies kan geven. De keer daarop dat ik deze directeur tegenkwam, vertelde hij me dat hij razend enthousiast was en tegenwoordig gericht 50-plussers aanneemt."

Don Thijssen vindt dat er een verandering van mentaliteit in de hele maatschappij moet komen. Want er wordt tijdens het selecteren van sollicitanten te snel naar leeftijd gekeken, zelfs binnen het UWV. Zo werd er laatst een medewerker gezocht binnen zijn team om werkloze 50-plussers te coachen tot het vinden van een nieuw beroep. De vacature werd geplaatst, de brieven kwamen binnen en vervolgens werd er een pakketje met CV's op het bureau van Thijssen gelegd. Vreemd genoeg viel hem op dat alle sollicitanten tussen de veertig en vijftig jaar oud waren. Dus hij liep naar zijn medewerker die de vacatures had ontvangen, en vroeg hem of er inderdaad alleen maar 40-jarigen op de functie hadden gereageerd. Tot de werknemer zei dat hij, in het kader van verjonging binnen het team, de solliciatiebrieven van 50-plussers bij voorbaat al eruit gefilterd had. Vervolgens is er alsnog een 50-plusser aangenomen, die prima op zijn plaats is binnen het UWV.

Studiekeuze jongeren
Iets wat Michel van Smoorenburg zelf als een oplossing ziet, is het installeren van een onafhankelijk voorlichtingsorgaan dat jongeren op de middelbare school die bezig zijn met hun vervolgstudie uit te kiezen, inlicht over de arbeidsmarkt. "Onafhankelijk, want wij van WC-Eend adviseren WC-Eend komt natuurlijk nooit betrouwbaar over", vertelt hij. hij. Het zou een orgaan moeten zijn met regionale vestigingen dat goede kennis heeft van de arbeidsmarkt en zo een objectief beeld kan geven.

Omscholing, het verbreden van criteria door werkgevers en onafhankelijke voorlichting bij het kiezen van een vervolgopleiding zijn allemaal manieren om het personeelstekort te verminderen. Met één oplossing is het probleem niet opgelost, weten Van Smoorenburg en Thijssen. "Daarom is het belangrijk om al deze kleine verbeteringen op elkaar te stapelen om zo uiteindelijk zo min mogelijk mensen thuis te laten zitten."

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - UWV: werkgevers aan zet - Werk! - Thema's