Sluiten
RadarLimburg

Zo kan het dus ook!

Terug naar overzicht
Zo kan het dus ook!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Er zijn altijd mensen of organisaties die in weerwil van wat hip is of wijs, indien nodig tegen de stroom in, dingen voor elkaar krijgen die niet zo voor de hand liggen. Een jonge agrarisch ondernemer die nu een boerenbedrijf overneemt, een wiskundeleraar die vanuit Hoensbroek les geeft op een school in Gouda. RadarLimburg zocht een aantal van deze mensen op.

Toekomst

Initiatiefnemer Jop Delheij hoopt andere jongeren in Heerlen wakker te schudden met 'Pand, een culturele broedplaats voor jongeren. Patrick Classens (29) uit Veulen ruilde zijn baan als onderzoeker in voor het onzekere bestaan van varkensboer.

Feit

Zorgrobots, Qwiekups, heupairbags en slimme luiers zijn geen oplossing voor het tekort aan zorgmedewerkers maar kunnen het werk in de zorg verlichten en het imago opvijzelen. En wat nu als we die handen vervangen door pootjes? Deze vraag stelde Pim Martens, hoogleraar aan Maastricht University. Hij zag dat dieren een positieve werking hebben op het herstel van patiënten. 

Geschiedenis

Het bezoek aan religieuze diensten daalt nog steeds licht. Toch bloeit er een christelijke gemeenschap in Meerssen. Het lerarentekort is nijpend en dus zoeken scholen naar oplossingen. Graag doen schoolbesturen een beroep op gepensioneerden. 

Opinie

Redacteur Laura Mennen vroeg haar oude docent Nederlands om raad; hoe gaat ze meer lezen? René Gerats van Limburgs Landschap noemt Nieuw Ehrenstein het Klein Soestdijk van Kerkrade. Deze vervallen kasteelhoeve en een bijbehorend landhuis moeten in de toekomst een vorstelijk vakantiehuis zijn.

Sluiten

Niet alleen verbouwen en consumeren, maar ook verkopen van verantwoord voedsel

Gedeelde weelde is succes
Gedeelde weelde is succes
Auteur
Jan Bierhoff
Bron
Christiane Gronenberg
Datum
24-12-2019
3
Open item
Reageer op dit item

Na een lange en complexe voorbereiding opende afgelopen jaar een bijzondere winkel in het jongste en hipste hoekje van Maastricht. De eigenaar is een collectief van ondernemers, geholpen door vrijwilligers. Toverwoord: voedsel-soevereiniteit. 

 

Na een lange en complexe voorbereiding opende afgelopen jaar een bijzondere winkel in het jongste en hipste hoekje van Maastricht. De eigenaar is een collectief van ondernemers, geholpen door vrijwilligers. Toverwoord: voedsel-soevereiniteit.

Ook bij Gedeelde Weelde staat deze maand de kerstdis centraal. Met in de regio geschoten wild, en ook de bijpassende compote stamt van Limburgse bodem. Het gaat prima met deze dit jaar geopende verswinkel in het Maastrichtse Sphinxgebouw. Na een lange en complexe voorbereiding overheerst nu de tevredenheid en toch ook trots, stelt Christiane Gronenberg, een van de initiatiefnemers.

Gedeelde Weelde is een coöperatief bedrijf, nu gerund door een collectief van zes ondernemers, geholpen door een groep van tegen de veertig vrijwillige medewerkers en ondersteund door een kleine tweehonderd leden. Het idee om een winkel te beginnen groeide bij een aantal vennoten van LOCOtuinen, eveneens een coöperatie voor gezamenlijk en verantwoord verbouwen van fruit en groente. Dat initiatief, al jaren een gevestigde waarde, bleek de ideale kraamkamer voor een volgende stap: niet alleen verbouwen en consumeren, maar ook verkopen van verantwoord voedsel.

A-locatie

Van meet af wilden de initiatiefnemers op zoek naar een A-locatie, en die werd, zij het na langdurig en moeizaam onderhandelen met de gemeentelijke diensten, gevonden in het Eiffelgebouw, de oude Sphinxfabriek ten noorden van het stadscentrum. Dat was een les van eerdere projecten: zorg dat je zichtbaar bent, met voldoende schaalgrootte. Een tweede inzicht: kies voor een kleine kern van echt betrokken starters, anders verdrink je in de diversiteit van meningen. Dat werd het zestal ondernemersleden dat nu het bedrijf effectief beheert en aanstuurt.

Kwaliteit

Gedeelde Weelde is geen ‘gewone’ bio-winkel, benadrukt Kronenberg. Centraal staat de ambitie om regionaal geproduceerd voedsel te verkopen, vers, en grotendeels wel biologisch verbouwd. Voedsel-soevereiniteit, om het een beetje duur te zeggen. Maar wel met een reeks producten die bijdraagt aan een breed assortiment, zodat de liefhebbers van lokale kwaliteit hier al hun dagelijkse en wekelijkse boodschappen kunnen doen.

Grootgrutters

Die filosofie lijkt aan te slaan. De omzetprognose voor het startjaar is royaal gehaald. De marges, dat blijft spannend, gelukkig kreeg Gedeelde Weelde van de gemeente een ingroeihuur. Maar omdat er steeds meer bezoekers komen, is er goede hoop op een positief resultaat in 2020. Als dat het geval zal zijn, onderscheidt dit project zich van veel andere biowinkels elders in het land. Die hebben het steeds moeilijker om zich staande te houden tegen de grootgrutters, die ook komen met uitgebreide eco- en bio-programma’s, vaak scherper geprijsd.

Gronenberg: “Aanvankelijk speelde de urgentie, het werd hoog tijd dat dit type winkel er kwam in Maastricht. Nu beluisteren we bij onze reguliere bezoekers steeds meer de gunfactor, ze willen dat we het gaan halen, en beleven ook plezier aan een uitgebreide rondgang langs onze verswaren en andere producten.”

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Gedeelde weelde is succes - Zo kan het dus ook! - Thema's