Sluiten
RadarLimburg

Zo kan het dus ook!

Terug naar overzicht
Zo kan het dus ook!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Er zijn altijd mensen of organisaties die in weerwil van wat hip is of wijs, indien nodig tegen de stroom in, dingen voor elkaar krijgen die niet zo voor de hand liggen. Een jonge agrarisch ondernemer die nu een boerenbedrijf overneemt, een wiskundeleraar die vanuit Hoensbroek les geeft op een school in Gouda. RadarLimburg zocht een aantal van deze mensen op.

Toekomst

Initiatiefnemer Jop Delheij hoopt andere jongeren in Heerlen wakker te schudden met 'Pand, een culturele broedplaats voor jongeren. Patrick Classens (29) uit Veulen ruilde zijn baan als onderzoeker in voor het onzekere bestaan van varkensboer.

Feit

Zorgrobots, Qwiekups, heupairbags en slimme luiers zijn geen oplossing voor het tekort aan zorgmedewerkers maar kunnen het werk in de zorg verlichten en het imago opvijzelen. En wat nu als we die handen vervangen door pootjes? Deze vraag stelde Pim Martens, hoogleraar aan Maastricht University. Hij zag dat dieren een positieve werking hebben op het herstel van patiënten. 

Geschiedenis

Het bezoek aan religieuze diensten daalt nog steeds licht. Toch bloeit er een christelijke gemeenschap in Meerssen. Het lerarentekort is nijpend en dus zoeken scholen naar oplossingen. Graag doen schoolbesturen een beroep op gepensioneerden. 

Opinie

Redacteur Laura Mennen vroeg haar oude docent Nederlands om raad; hoe gaat ze meer lezen? René Gerats van Limburgs Landschap noemt Nieuw Ehrenstein het Klein Soestdijk van Kerkrade. Deze vervallen kasteelhoeve en een bijbehorend landhuis moeten in de toekomst een vorstelijk vakantiehuis zijn.

Sluiten

Nieuw Ehrenstein kijgt grandeur terug van Limburgs Landschap

'Klein Soestdijk' van Kerkrade
'Klein Soestdijk' van Kerkrade
Auteur
Emile Hollman
Bron
Limburgs Landschap, René Slats
Datum
26-11-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Stichting het Limburgs Landschap kocht in 2015 een vervallen kasteelhoeve en een bijbehorend landhuis met mijnschade die samen bekend staan als Nieuw Ehrenstein. Zonder een investering van zes miljoen euro zouden de gebouwen uiteindelijk zijn ingestort. "Nieuw Ehrenstein wordt niet verkwanseld. De grandeur komt terug."

Stichting het Limburgs Landschap kocht in 2015 een vervallen kasteelhoeve en een bijbehorend landhuis met mijnschade die samen bekend staan als Nieuw Ehrenstein. Zonder een investering van zes miljoen euro zouden de gebouwen uiteindelijk zijn ingestort. "Nieuw Ehrenstein wordt niet verkwanseld. De grandeur komt terug."

In de Brasserie Nieuw Ehrenstein hangt nog een foto aan de muur; de hoeve in jammerlijk verval, vooral gevloerd door mijnschade. Je zou er geen cent meer voor geven. ‘Hier gaan we niet aan beginnen’, was de eerste gedachte bij het Limburgs Landschap dan ook toen eigenaar gemeente Kerkrade de stichting polste over een mogelijke overname van monumentale hoeve en landhuis uit 1753. Want: te slecht, te groot, te duur, en te veel risico.

En toch kocht het Limburgs Landschap de monumentale hoeve en het landhuis voor een symbolisch bedrag om te restaureren en te behouden. De stichting gaat voor natuurbehoud (bijna 9000 hectare in 2018) én monumentenzorg, vandaar.

Tot nu ging vier miljoen euro in het project, de verwachting is dat er nog twee en een half miljoen bij moet. De oostvleugel is inmiddels duurzaam gerenoveerd en biedt sinds kort onderdak aan een restaurant met terras. Het landhuis zelf heeft een nieuw leien dak met klokkentorentje gekregen en het rode voegwerk in de buitenmuren is in oude luister hersteld.

Grandeur

Je komt er als je gaat wandelen door de groene vallei van de Anstel, vanaf het statige kasteeltje Ehrenstein uit de veertiende eeuw in de richting van Chèvremont. In 1753 liet de kasteelheer even verderop een hoeve en een woonhuis bouwen. In de  loop van de tijd uitgebreid  met een bakhuis, oranjerie, bordes en aansluitend een parkje met vijver.

“Dit was ooit ‘Klein Soestdijk’ van Kerkrade”, zegt René Gerats, stafmedewerker beheer en projecten van Limburgs Landschap. Het is een uitdaging de grandeur van toen terug te brengen. In de nabije toekomst moet Nieuw Ehrenstein, zoals het pand is genoemd, een vorstelijk vakantiehuis zijn voor ruim twintig personen.

Tegenvaller

Mede dankzij anti-kraak bewoning bleef het pand de voorbije decennia bewoond en dus verwarmd. “Zo leek het nog heel wat”, zegt Gerats terwijl hij een rondleiding geeft door het inmiddels grotendeels gestripte interieur. “Maar het gebouw staat door mijnschade tot dertig centimeter uit het lood. Bij elk vertrek zet je een stapje lager, de chique plafonds uit de achttiende eeuw verdwenen onder gipsen platen om de boel te maskeren. We troffen eiken moerbalken aan die te slecht waren om te laten zitten, hier en daar bleken de vloeren rot en uiteindelijk is op dit moment eigenlijk pas alleen de buitenkant van het gebouw in orde, een tegenvaller dus.”

Snipper

Toch schrikt het Limburgs Landschap er niet voor terug om 1,5 miljoen euro te investeren in het hoofdhuis. Sterker, het is de ambitie om het niet alleen te herstellen, zoals het was in zijn beste tijd, het moet ook duurzaam. Vooral de salon moet straks de uitstraling van 1850 krijgen. Als leidraad gelden de nog aanwezige ornamenten en de allereerste laag behang die op een paar plekken als snipper bewaard is gebleven.  

Grote geld

Tot aan de Eerste Wereldoorlog had Nieuw Ehrenstein (de letter h werd ooit in de naam gemoffeld) een adellijke uitstraling. “Daarna kwam er de klad in”, vertelt Gerats. “Er werden Belgische vluchtelingen in ondergebracht die er langer bleven wonen dan de bedoeling.” Vervolgens kwam de nadruk te liggen op de agrarische bedrijfsvoering en de woonfunctie voor drie gezinnen. Het grote geld was verdwenen. De leien op het dak werden vervangen door pannen , de glazen oranjerie werd opgeruimd. Door mijnschade stortte een deel van de hoeve in en eind jaren zestig verwierf de gemeente Kerkrade de grond en de gebouwen omdat even verderop industrieterrein Dentgenbach werd ontwikkeld.

Profileren

De vraag is natuurlijk waarom het Limburgs Landschap uiteindelijk toch de uitdaging aannam of beter gezegd het risico aanging. De stichting profileert zich vooral op natuur maar beheert niettemin zo’n zeventig gebouwen complexen, zoals een tiental molens, boerderijen en landgoederen als Chateau Neercanne in Maastricht, Kasteel Elsloo en Kasteel(tuinen) Arcen. Nieuw Ehrenstein is het grootste boerderijcomplex. “We zijn over de streep gehaald omdat de gemeente Kerkrade niet alleen de vervallen gebouwen in eigendom overdroeg.  We kregen er ook zo’n 75 hectare natuur zoals hellingbossen, bronweiden met orchideeën, akkers en een boomgaard bij. Gerats: “We zien het als een totaalplan. We hebben lanen en wandelpaden aangelegd en door de Provincie zijn er bomen geplant tegen de buitenring aan de noordzijde van het gebied.”  Wat zeker ook meespeelde is dat de Stichting het Limburgs Landschap geen beheer of eigendom bezat in de zuid-oost hoek van de provincie. Met de Anstelvallei kunnen we nu ook mooi de doelstellingen van de stichting etaleren.”

Bovendien betaalde de gemeente mee aan een duurzame restauratie en gaf de garantie dat het gebied Anstelvallei ook een belangrijke maatschappelijke en recreatieve functie krijgt. “We staan voor kwaliteit”, zegt Gerats. “We komen nu twee en een half miljoen tekort, dat is wel even slikken  De restauratie zal nu noodgedwongen trager gaan. Maar Nieuw Ehrenstein wordt niet verkwanseld.  We zijn geen makelaars of handelaren in onroerend goed. Wij garanderen de duurzame restauratie maar ook exploitatie. Daarom verkoopt de Stichting het Limburgs Landschap ook geen goederen. De grandeur komt terug, we gaan er geen laminaatvloertjes leggen. Kerkrade moet straks weer trots zijn op dit pand.”

Gaia

In het gebied dat ook grenst aan dierentuin GaiaZoo staat nog een vervallen boerderij – Klarenanstel – gedeeltelijk in gebruik als schaapskooi – ook deze is nu in eigendom van het Limburgs Landschap. Voorlopig zal daar niet veel gebeuren. Met Gaia zijn verkennende gesprekken geweest om samen te werken. “We zouden bij wijze van spreken de beestenboel tot hier kunnen uitbreiden met grazende inlandse koeien, zoals de bruin bonte koe, die oude landbouwrassen raken we ook kwijt. Maar laten we eerst maar eens afbouwen. Dit is voor ons een groot project met veel risico’s dus we nemen er de tijd voor.” René Gerats schat in dat het woonhuis op zijn snelst over twee jaar als vakantiehuis in de verhuur gaat, op zijn langzaamst vijf jaar. Intussen hebben Kerkradenaren de hoeve en het gebied al massaal ontdekt, in het weekend draait de horecahoeve als een tierelier. 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - 'Klein Soestdijk' van Kerkrade - Zo kan het dus ook! - Thema's