Sluiten
RadarLimburg

Zo kan het dus ook!

Terug naar overzicht
Zo kan het dus ook!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Er zijn altijd mensen of organisaties die in weerwil van wat hip is of wijs, indien nodig tegen de stroom in, dingen voor elkaar krijgen die niet zo voor de hand liggen. Een jonge agrarisch ondernemer die nu een boerenbedrijf overneemt, een wiskundeleraar die vanuit Hoensbroek les geeft op een school in Gouda. RadarLimburg zocht een aantal van deze mensen op.

Toekomst

Initiatiefnemer Jop Delheij hoopt andere jongeren in Heerlen wakker te schudden met 'Pand, een culturele broedplaats voor jongeren. Patrick Classens (29) uit Veulen ruilde zijn baan als onderzoeker in voor het onzekere bestaan van varkensboer.

Feit

Zorgrobots, Qwiekups, heupairbags en slimme luiers zijn geen oplossing voor het tekort aan zorgmedewerkers maar kunnen het werk in de zorg verlichten en het imago opvijzelen. En wat nu als we die handen vervangen door pootjes? Deze vraag stelde Pim Martens, hoogleraar aan Maastricht University. Hij zag dat dieren een positieve werking hebben op het herstel van patiënten. 

Geschiedenis

Het bezoek aan religieuze diensten daalt nog steeds licht. Toch bloeit er een christelijke gemeenschap in Meerssen. Het lerarentekort is nijpend en dus zoeken scholen naar oplossingen. Graag doen schoolbesturen een beroep op gepensioneerden. 

Opinie

Redacteur Laura Mennen vroeg haar oude docent Nederlands om raad; hoe gaat ze meer lezen? René Gerats van Limburgs Landschap noemt Nieuw Ehrenstein het Klein Soestdijk van Kerkrade. Deze vervallen kasteelhoeve en een bijbehorend landhuis moeten in de toekomst een vorstelijk vakantiehuis zijn.

Sluiten

Leegstand? De creativiteit moet van de ondernemers komen

Wat doen we met die lege panden?
Wat doen we met die lege panden?
Auteur
Fleur Hendrickx
Bron
Felix Wigman, Tessa Geelen, Wendy van Eijk
Datum
17-12-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Als er een oplossing was voor het leegstandsprobleem, zouden we zo van al die lege panden in de Limburgse binnensteden af zijn. Maar zo simpel is het niet. “Er moet rekening gehouden worden met de snel veranderende behoefte van gebruikers”, vertelt planoloog Felix Wigman, “terwijl je vastgoed niet zomaar kunt veranderen.” Volgens hem ligt de oplossing in creatief en flexibel zijn. Bovendien helpt het om een gebied een nieuwe impuls te geven. 

Als er een oplossing was voor het leegstandsprobleem, zouden we zo van al die lege panden in de Limburgse binnensteden af zijn. Maar zo simpel is het niet. “Er moet rekening gehouden worden met de snel veranderende behoefte van gebruikers”, vertelt planoloog Felix Wigman, “terwijl je vastgoed niet zomaar kunt veranderen.” Volgens hem ligt de oplossing in creatief en flexibel zijn. Bovendien helpt het om een gebied een nieuwe impuls te geven. 

Met dat laatste is de gemeente Weert al een hele tijd bezig. In de Wat wil Weert?-radar uit 2017 vertelde oud-wethouder Frans van Eersel (VVD) dat de gemeente wilde investeren in een aantrekkelijkere binnenstad. Denk hierbij aan het opknappen van gevels en het toevoegen van meer groen en bloem. Voor deze radar gingen we opnieuw langs bij de gemeente Weert om te kijken wat er in de tussentijd allemaal veranderd is. 

Laten we maar met de deur in huis vallen: Weert kampt nog steeds met een groot leegstandsprobleem. Sinds 2017 is het percentage leegstand in de detailhandel gestegen van 12,5% naar 14%. Het goede nieuws is dat het voornemen uit 2017 om 4527m2 leegstaand vastgoed om te zetten in woningen uitstekend heeft uitgepakt. Inmiddels heeft 7001m2 aan vastgoed een nieuwe bestemming gekregen. Verder is de Muntpassage in de afgelopen twee jaar verbouwd en is de Nieuwe Markt heringericht. Maar wat moet er gebeuren met de resterende leegstaande panden? We leggen twee concepten voor aan wethouders Tessa Geelen (CDA) en Wendy van Eijk (VVD). 

In grote steden door heel Nederland zie je steeds meer pop up-stores uppoppen. Is dat een manier om de lege panden van de Weertse binnenstad te vullen? 

“Ik ben daar eerlijk gezegd niet zo’n fan van”, vertelt Van Eijk, die vastgoed in haar portefeuille heeft. “Pop up-stores zijn vaak maar tijdelijke oplossingen en brengen niet de kwaliteit naar de stad die we willen. Een winkel met seizoensgebonden producten zou wel weer een mooie invulling zijn voor een pop up-store. Toch zie je vaker dat producten van mindere kwaliteit massaal worden ingekocht en in zo’n soort winkel weer verkocht worden. Dat vind ik geen goede oplossing voor de leegstaande panden, we gaan liever voor langdurige, duurzame oplossingen.”

Twee jaar geleden werd er al gesproken over blurren: het samenvoegen van activiteiten binnen een (winkel)pand. Wethouder van Eersel was daar erg enthousiast over. Hoe denken jullie nu over dit concept?

“Wij kunnen als gemeente niet meer doen dan een begeleidende rol spelen,” vindt wethouder Geelen, die zich inzet voor de leefbaarheid van de stad. “De creativiteit ligt bij de ondernemers. Blurren vinden we als gemeente een goed initiatief en we willen graag meewerken waar we kunnen om dit realiseerbaar te maken. In Cwartier zie je al een mix van verschillende soorten ondernemingen onder één dak. Dat soort initiatieven willen we als gemeente alleen maar meer stimuleren. Daarom gaan we vanaf 1 januari samenwerken met Streetwise. Zij zullen zowel beginnende ondernemers gaan helpen met het opstarten van hun bedrijf als succesvolle ondernemers helpen met uitbreiden naar Weert.” 

Zal het leegstandsprobleem in 2030 opgelost zijn? Daar durven de wethouders noch Wigman iets over te zeggen. “Wat we wel willen uitspreken,” vertellen Van Eijk en Geelen, “is dat de binnenstad van Weert meer een beleving moet worden. Het hoeft niet alleen de winkelstraat te zijn die de mensen hierheen trekt. We willen, samen met Streetwise, gaan inzetten op het cultuurhistorische karakter van het centrum.” Volgens de wethouders komt de bezoeker in 2030 niet alleen om te shoppen. “De restauratie en renovatie van het gemeentemuseum moet daar bijvoorbeeld aan gaan bijdragen. Een project als dat lost de leegstand natuurlijk niet op. Maar het draagt wel bij aan een aantrekkelijkere binnenstad.” 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Wat doen we met die lege panden? - Zo kan het dus ook! - Thema's