Sluiten
RadarLimburg

Zo kan het dus ook!

Terug naar overzicht
Zo kan het dus ook!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Er zijn altijd mensen of organisaties die in weerwil van wat hip is of wijs, indien nodig tegen de stroom in, dingen voor elkaar krijgen die niet zo voor de hand liggen. Een jonge agrarisch ondernemer die nu een boerenbedrijf overneemt, een wiskundeleraar die vanuit Hoensbroek les geeft op een school in Gouda. RadarLimburg zocht een aantal van deze mensen op.

Toekomst

Initiatiefnemer Jop Delheij hoopt andere jongeren in Heerlen wakker te schudden met 'Pand, een culturele broedplaats voor jongeren. Patrick Classens (29) uit Veulen ruilde zijn baan als onderzoeker in voor het onzekere bestaan van varkensboer.

Feit

Zorgrobots, Qwiekups, heupairbags en slimme luiers zijn geen oplossing voor het tekort aan zorgmedewerkers maar kunnen het werk in de zorg verlichten en het imago opvijzelen. En wat nu als we die handen vervangen door pootjes? Deze vraag stelde Pim Martens, hoogleraar aan Maastricht University. Hij zag dat dieren een positieve werking hebben op het herstel van patiënten. 

Geschiedenis

Het bezoek aan religieuze diensten daalt nog steeds licht. Toch bloeit er een christelijke gemeenschap in Meerssen. Het lerarentekort is nijpend en dus zoeken scholen naar oplossingen. Graag doen schoolbesturen een beroep op gepensioneerden. 

Opinie

Redacteur Laura Mennen vroeg haar oude docent Nederlands om raad; hoe gaat ze meer lezen? René Gerats van Limburgs Landschap noemt Nieuw Ehrenstein het Klein Soestdijk van Kerkrade. Deze vervallen kasteelhoeve en een bijbehorend landhuis moeten in de toekomst een vorstelijk vakantiehuis zijn.

Sluiten

Tekort aan vrijwilligers? Dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen

Zijn er nog vrijwilligers?
Zijn er nog vrijwilligers?
Auteur
Rens Knapen
Bron
Amanda Klein, Bijzonder In Beweging, CBS
Datum
19-12-2019
10
Open item
Reageer op dit item

Het vinden van vrijwilligers zou een lastige zaak voor veel sportclubs zijn. Toch blijkt uit de websheet 'Sportverenigingen in Nederland' dat de Nederlandse sportclubs er helemaal niet zo slecht voor staan. Vier van de vijf clubs geven aan dat ze in principe voldoende vrijwilligers hebben en toch zoekt nog 50% van de verenigingen actief naar nieuwe mensen die een handje willen helpen. 

Het vinden van vrijwilligers zou een lastige zaak voor veel sportclubs zijn. Toch blijkt uit de websheet 'Sportverenigingen in Nederland' dat de Nederlandse sportclubs er helemaal niet zo slecht voor staan. Vier van de vijf clubs geven aan dat ze in principe voldoende vrijwilligers hebben en toch zoekt nog 50% van de verenigingen actief naar nieuwe mensen die een handje willen helpen. 

Zaalsporten zoals judo, basketbal en gymnastiek hebben in vergelijking met andere sporten vaker een tekort aan vrijwilligers. Als er wordt gekeken naar het beschikken over voldoende vrijwilligers, zijn er kleine verschillen tussen de verschillende soorten sportverenigingen. Overigens blijken cijfers in Limburg niet voorhanden.Het CBS berekende over 2017 dat 49% van de Nederlanders boven de vijftien jaar zich minimaal één keer per jaar vrijwillig inzet. Dit percentage is al jaren stabiel. Ook het percentage mensen dat in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek nog actief is geweest als vrijwilliger ligt al jaren rond de 30%. 

Als er dan zoveel Nederlanders zijn die vrijwilligerswerk uitvoeren, waarom zoekt dan nog de helft van de verenigingen vrijwilligers? Hierover sprak RadarLimburg met Amanda Klein, directeur van stichting Bijzonder In Beweging, een organisatie die wekelijks vrijwilligers mobiliseert om met ongeveer 500 mensen met een handicap te sporten en bewegen. 

Heeft Bijzonder In Beweging genoeg vrijwilligers?
"Op dit moment zijn de meer dan 100 vrijwilligers die zich wekelijks voor Bijzonder In Beweging inzetten voldoende voor wat we plannen, maar je merkt dat er zoveel meer deuren openen wanneer je extra hulp beschikbaar hebt. Dat zou voor ons betekenen dat we meer activiteiten in de provincie kunnen organiseren.
Als je actieve vrijwilligers met een bruisend sociaal netwerk hebt, dan groeit het vaak vanzelf. Zij praten er enthousiast over op feestjes, bij verenigingen en andere sociale gelegenheden. Die mond-tot-mondreclame is ontzettend belangrijk voor ons. 

Dat is dan ook de reden dat het juist in Kerkrade heel goed loopt, daar hebben we een actieve groep van vijftien wat jongere vrijwilligers die zelf meer mensen aantrekken. Bij een activiteit als bijvoorbeeld de sportinstuif in Brunssum hebben we vijf oudere vrijwilligers die hun sociale netwerk over al die jaren dat ze bij ons actief zijn al volledig hebben gebruikt. Je merkt dan dat het helaas niet vanzelf loopt." 

Dus het gaat wel lekker eigenlijk? 
"Nee, het is helaas niet alleen maar hallelujah; wij zouden nog veel meer vrijwilligers kunnen gebruiken. Eén van de tactieken die we gebruiken om plekken die niet gevuld kunnen worden op te vangen, is het gebruiken van stagiairs. Voor veel kleine verenigingen is dit geen optie omdat zij te weinig uren aan kunnen bieden om aan de eisen van een stageplaats te voldoen. 

Daarom raad ik kleine verenigingen aan om te kijken naar samenwerking met verenigingen in de buurt. Wanneer je je krachten bundelt kun je vaak wél groot genoeg zijn om zaken geregeld te krijgen. Veel clubs zijn hier sceptisch over omdat ze hun eigen identiteit hierbij inleveren, maar het levert zoveel voordeel op dat er op zijn minst over nagedacht moet worden."

Wat zijn de verschillen tussen het vrijwilligerswerk van vroeger en nu?
"Tegenwoordig werken de mensen allemaal langer. Vroeger was het niet vreemd om te stoppen met werken op je 57e, waardoor een jongere groep dan tegenwoordig tijd over had om in vrijwilligerswerk te steken. Nu is dit helaas niet meer het geval, en zullen we er extra aan moeten trekken om vrijwilligers te werven. Social media is wel een voordeel dat de toekomst ons biedt, maar dit zetten we pas in sinds we dit jaar bezig zijn met een vernieuwingsslag. De volledige potentie hiervan kunnen we op dit moment dus nog niet precies zien."

Wat moet je kunnen om mee te helpen aan Bijzonder In Beweging? 
"De eisen die we aan onze vrijwilligers stellen zijn ontzettend laagdrempelig. Wanneer je één uurtje vrij zou hebben in de week zijn we al enorm geholpen. Met twee van deze personen heb je toch weer een activiteit gevuld."

Wat kunnen vrijwilligers betekenen? 
"Vrijwilligers zijn al heel snel waardevol voor ons. Als je al bereid bent om iemand te helpen met een rondje te lopen of meedoet met een potje badminton zijn onze deelnemers je al enorm dankbaar. Wanneer je een bal kunt overgooien ben je voor ons al van onschatbare waarde. Uiteraard is het mogelijk om via bijvoorbeeld EHBO-cursussen en workshops steeds meer ervaring op te doen, maar niks moet bij ons en iedere vrijwilliger mag zelf haar eigen tempo bepalen. Als je bereid bent om je in te zetten, kunnen wij je hulp altijd gebruiken."

RadarLimburg vroeg zich af hoe zo'n sportactiviteit van Bijzonder In Beweging eruit ziet en ging langs bij de Sportinstuif in Sporthal Rolduc in Kerkrade. Hier kunnen deelnemers van het programma kennis maken met allerlei soorten manieren van sport en bewegen. Käthy en Ton Janssen, beide vier jaar actief binnen de stichting, vertellen ons over hun ervaring.

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Zijn er nog vrijwilligers? - Zo kan het dus ook! - Thema's