Sluiten
RadarLimburg

Zo kan het dus ook!

Terug naar overzicht
Zo kan het dus ook!
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Er zijn altijd mensen of organisaties die in weerwil van wat hip is of wijs, indien nodig tegen de stroom in, dingen voor elkaar krijgen die niet zo voor de hand liggen. Een jonge agrarisch ondernemer die nu een boerenbedrijf overneemt, een wiskundeleraar die vanuit Hoensbroek les geeft op een school in Gouda. RadarLimburg zocht een aantal van deze mensen op.

Toekomst

Initiatiefnemer Jop Delheij hoopt andere jongeren in Heerlen wakker te schudden met 'Pand, een culturele broedplaats voor jongeren. Patrick Classens (29) uit Veulen ruilde zijn baan als onderzoeker in voor het onzekere bestaan van varkensboer.

Feit

Zorgrobots, Qwiekups, heupairbags en slimme luiers zijn geen oplossing voor het tekort aan zorgmedewerkers maar kunnen het werk in de zorg verlichten en het imago opvijzelen. En wat nu als we die handen vervangen door pootjes? Deze vraag stelde Pim Martens, hoogleraar aan Maastricht University. Hij zag dat dieren een positieve werking hebben op het herstel van patiënten. 

Geschiedenis

Het bezoek aan religieuze diensten daalt nog steeds licht. Toch bloeit er een christelijke gemeenschap in Meerssen. Het lerarentekort is nijpend en dus zoeken scholen naar oplossingen. Graag doen schoolbesturen een beroep op gepensioneerden. 

Opinie

Redacteur Laura Mennen vroeg haar oude docent Nederlands om raad; hoe gaat ze meer lezen? René Gerats van Limburgs Landschap noemt Nieuw Ehrenstein het Klein Soestdijk van Kerkrade. Deze vervallen kasteelhoeve en een bijbehorend landhuis moeten in de toekomst een vorstelijk vakantiehuis zijn.

Sluiten

Innovatie verlicht de zorg en maakt haar meer 'sexy'

Zorgrobots en druppelbrillen
Zorgrobots en druppelbrillen
Auteur
Monique van de Ven
Bron
Kerngroep Zorgtechnologie, Ramon Daniëls, Gerard van Glabbeek, Kim Hofmeester
Datum
10-12-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Zorgrobots, Qwiekups, heupairbags, slimme luiers en brillen. Ze zijn geen oplossing voor het tekort aan zorgmedewerkers maar kunnen het werk in de zorg verlichten en het imago opvijzelen. In Venlo en Zuid-Limburg starten experimenten met slimme brillen waardoor artsen een consult op afstand kunnen geven.

Zorgrobots, Qwiekups, heupairbags, slimme luiers en brillen. Ze zijn geen oplossing voor het tekort aan zorgmedewerkers maar kunnen het werk in de zorg verlichten en het imago opvijzelen. In Venlo en Zuid-Limburg starten experimenten met slimme brillen waardoor artsen een consult op afstand kunnen geven.

Bij de zeswekelijkse bijeenkomsten van de Kerngroep Zorgtechnologie van de Academische Werkplaats Ouderenzorg kun je vandaag een speld horen vallen. Vertegenwoordigers van zeven Limburgse zorgorganisaties, de Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht luisteren aandachtig naar Kim Hofmeester die een nieuwe vondst komt presenteren. Onder haar strakke zwarte jeans draagt ze een onzichtbare heupairbag. Bij een val, vult het heupzakje zich vliegensvlug met vier tot vijf centimeter lucht waardoor de klap minder hard aankomt. 

Minder gebroken heupen

'Wolk' heet de airbag die ouderen veel heupfracturen kan besparen, zo blijkt uit onderzoek bij zorgorganisatie TanteLouise in West-Brabant. De zorgorganisatie telt vijftien locaties en 1150 bedden voor mensen met dementie. Na een proefperiode noteerde de organisatie 46 procent minder heupfracturen bij een zelfde aantal vallen. Alle dragers met een heupairbag kwamen er zonder kleerscheuren af.

Bijna duizend ouderen in Nederland dragen inmiddels een heupairbag. De Wolk geeft rust bij zorgmedewerkers, familie en wankele ouderen zelf. Een val leidt minder snel tot een gebroken heup, dus kunnen ze gerust een stukje aan de wandel. De heupairbag kost 650 euro per stuk, maar die zijn volgens de makers zo terugverdiend met 25.000 heupfracturen per jaar onder ouderen in Nederland. De proef bij TanteLouise zou zorgverzekeraars een besparing hebben opgeleverd van 875.000 euro aan medische kosten en 125.000 zorguren. De rekensommen zijn gebaseerd op een studie van het Erasmus Medisch Centrum naar de kosten van de vele vallen in verpleeghuizen. De zorgverzekeringen zijn geïnteresseerd in de Wolk maar willen eerst wetenschappelijk bewijs zien. 

Consult op afstand

De deelnemers van de Kerngroep Zorgtechnologie stellen kritische vragen over het gebruik van de airbag en delen hun kennis en ervaring. Dat is meteen de kracht van de gezamenlijke bijeenkomsten, zegt Ramon Daniëls, lector ondersteunde technologie in de zorg bij de Zuyd Hogeschool. ''De ontwikkeling van zorgtechnologie wordt vooral aan ondernemers overgelaten. En er verschijnt veel op de markt, het is bijna niet meer bij te houden.'' Elke zes weken komen bedrijven nieuwe vondsten pitchen op de Zorgacademie. ''Zij willen hun producten vaak testen in de praktijk, wij kunnen hen daarbij van dienst zijn.'' Zo hebben Zuid-Limburgse zorgorganisaties met de hogeschool en de universiteit samen een subsidie aangevraagd voor de zogenoemde Smart Glass, een bril die een consult op afstand mogelijk maakt en er minder tijd aan reizen verloren gaat. Als bijvoorbeeld een verpleegkundige de bril opzet en naar een wond kijkt, kan de specialist ouderengeneeskunde op afstand meekijken en beoordelen wat er moet gebeuren. Specialisten ouderengeneeskunde zijn dun gezaaid en moeten veel huizen bedienen. 

Tekort aan specialisten

In Delft wordt de bril al gebruikt (zie filmpje). De Zorggroep in Noord-Limburg heeft mensen opgeleid en test de komende maanden twee slimme brillen uit in Venlo. Centrale vraag is hoe je zorg kunt verlenen zonder ter plekke te zijn. In de testfase wordt geen enkel risico genomen, benadrukt Gerard van Glabbeek, adviseur innovatie bij de Zorggroep. ''We gaan toch naar de plek toe, maar willen toetsen of dat met de Smart Glass niet gehoeven had. Als de test positief uitpakt dan gaan we de bril op grotere schaal gebruiken.'' De bril kost vanwege de software 450 euro per maand. Dat geld verdien je zo dubbel en dwars terug, rekent Van Glabbeek voor. ''Stel dat je één uur reistijd per dag wint. Dan is dat in één week al 350 euro. Maar het gaat niet zozeer om de kosten, maar om de mensen. In de regio is altijd een tekort aan specialisten ouderenzorg. Die kun je niet meer krijgen. En de mensen die je hebt, wil je graag behouden. Deze bril kan daarbij helpen. Eén van de artsen zei: 'Zo denk ik wel dat ik mijn pensioen kan halen'.''

Druppelbril

De Smart Glass is één van de weinige innovaties die het werk in de zorg echt kan verlichten. Een ander voorbeeld is de 'slimme luier' die al twee keer in de prijzen viel. Een sensor aan een luier geeft op een app aan wanneer het tijd is om iemand te verschonen. De vondst geeft minder natte bedden, een lagere werkdruk en meer rust bij dragers van luiers. Wat ook werkt is de Qwiekup, een verrijdbaar apparaat dat beelden projecteert op de muur waardoor onrustige ouderen worden afgeleid en zorgmedewerkers hen gemakkelijker kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het omkleden. In veel Limburgse verpleeghuizen wordt het apparaat gebruikt. En dan is er nog Pepper, de zorgrobot. De robot vervangt geen medewerkers in woonzorgcentrum De Mins in Maastricht maar ondersteunt hen. Naar de effecten wordt in het nieuwe jaar onderzoek gedaan door studenten van Zuyd Hogeschool..

De beste innovatie is er volgens Van Glabbeek ''eentje zonder stekker'': de druppelbril, ontwikkeld door twee Amsterdamse klaverjasvrienden van in de tachtig. In de brillenglazen zitten gaatjes waarop je een flesje kunt klemmen. De drager hoeft enkel het hoofd achterover te houden en twee keer op het flesje te drukken en klaar is kees. De bril neemt de thuiszorg heel wat werk uit handen omdat mensen zelfstandig kunnen druppelen.

Data verzamelen en ontsluiten

Bij innovatie wordt snel gedacht aan coole spullen, maar er is ook winst te behalen door slimmer met data om te gaan. De zorg beschikt over een zee aan gegevens. Als je al die informatie combineert, kun je beter voorspellen welke zorg op welk moment nodig is. Dan weet je wat veel bewoners het aller belangrijkst vinden (naar buiten, muziek) of wanneer iemand een groot risico heeft om te vallen (Caresage). Dat is dan mogelijk een reden om die persoon een heupairbag om te laten doen.

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Zorgrobots en druppelbrillen - Zo kan het dus ook! - Thema's